LFG.HU

Vizeli Gábor
szerepjátékrólCimkek

Üdvözlet!

Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a kérdõívem kitöltésével hozzájárult a szakdolgozatom elkészítéséhez. Sajnos idõ hiányában nem válaszolhattam minden levélre.
Külön köszönet a Magyar Szerepjátékosok Oldalának, amiért lehetõvé tette a kérdõív terjesztését, valamint, hogy most rendelkezésetekre tudom bocsátani a kész dolgozatot.

További kellemes szerepjátékot.

Vizeli Gábor

A szerepjáték a pszichológia tudományában elterjedt fogalom. Van azonban egy másik jelentése is, mely nem az óvodáskorúak fantáziajátékára vonatkozik, sokkal inkább a serdülőkorúakéra. Ez egy szórakozási forma, mely sok fiatal fantáziáját bilincseli le, és szerez nekik kellemes órákat. A szerepjáték az utóbbi harminc évben jelent meg, és kezdett teret hódítani. Ahogy egyre elterjedtebb lett, úgy kezdődtek ellene támadások, szülők, tanárok, papok és néhány pszichológus részéről. Ők személyiségromboló hatásokról beszélnek, ugyanúgy vélekednek róla, mint például a televízióról. Tudtommal azonban még nem végeztek semmilyen vizsgálatot erre vonatkozóan. Mivel magam is szerepjátékos vagyok, így adódott, hogy ezzel a problémával foglalkozzam, és próbáljak olyan kutatást végezni, amely fényt deríthet arra, hogy a szerepjáték káros vagy inkább hasznos az egyén számára.

A témát két kérdéskör ismertetésével lehet megközelíteni. Első a személyiségfejlődés. Az ember személyisége leginkább élete első felében alakul, aminek nagyon fontos állomása az identitás létrejötte a serdülőkorban. Ez az esemény egész életére meghatározóvá válik. A szerepjátékosok nagy része ebben az életkorban van, tehát valószínű, hogy a játék valamilyen hatással van a személyiségre. A szakdolgozatban elméleti áttekintést nyújtok a személyiségfejlődésről, különös tekintettel az érintett korcsoportra. A második hely, ahonnan közelítek, a játék. Először bemutatom, hogyan változik a gyermek játéka születésétől iskolás koráig. A szakirodalmak általában úgy tartják, a gyerek addigra már van olyan fejlett, hogy nincs szüksége a játék által nyújtott funkciógyakorlásra, tanulásra. Ezeket ekkor már gondolatban is képes végrehajtani. A játéknak új jelentősége lesz: kielégíti az ember szabadság iránti vágyát. A szerepjáték is ezt hivatott szolgálni, de emellett véleményem szerint tartalmazza még a kisgyermeki jellemzőket is. Ezen játékfajta részletes ismertetését is tartalmazza a dolgozat. Megpróbálom körülírni, kívülállók számára is érthetően megfogalmazni, mit jelent a szerepjáték.

A kutatást kérdőíves formában hajtottam végre. A mintám a szerepjátékosok egy csoportja. A válaszokat több kérdéskörben vártam. Ezek rákérdeztek a játékos előkészületeire, karaktere kialakítására, a játék közbeni és utáni viselkedésére, valamint arra, hogy véleménye szerint hogyan befolyásolta életét a szerepjáték. Mint látható, a kérdések egy részére csak szubjektív, a válaszadó önjellemzési szintjének megfelelő minőségű választ fogok kapni. Igyekszem a kérdéseket pontosan meghatározni, leszűkíteni, hisz olyan problémát elemzek, melyre a szerepjátékon kívül is rengeteg dolog hatással van. Csak hogy a legnyilvánvalóbbakat említsem: a család, a kortárscsoportok, a társadalom, a kultúra. A kutatás helyszíne az Internet. Azon belül egy olyan honlap, amelynek neve: Magyar Szerepjátékosok Oldala, címe pedig: rpg.hu. Az oldalnak több, mint ötezer bejegyzett látogatója van. Az ide helyezett kérdőívet közülük töltötte ki körülbelül ötven ember. A kérdőív eredményeit statisztikai módszerekkel dolgoztam fel, majd a kapott értékeket értelmeztem.

Olyan művet szerettem volna készíteni, amely kutatási eredményekkel támasztja alá a szerepjáték hatásait. Szándékom szerint nemcsak azt fogom bizonyítani, hogy ez a fajta játék hatással van a személyiségre, hanem azt is, hogy pozitív irányba befolyásolja annak fejlődését. Véleményem (és saját tapasztalatom) alapján állítom, hogy a szerepjáték segíti a serdülőt önmaga jobb megértésében, ismereteit sok területen gazdagítja, miközben szociális kapcsolatok kialakítását és fenntartását gyakorolja. Ezek fejlődéséből következik, hogy játékos önbizalma növekszik, látótere kiszélesedik.

A teljes szakdolgozat PDF formátumban


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/download/szakdolgozatok/vizeli_gabor_szakdolgozat.pdf]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához