LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

November. A társasjátékozás vakációja. A kiadók, akik csúcsra járatták magukat az esseni nemzetközi játéknapokra, és erőn felül készültek a társasjátékok legnagyobb európai ünnepére, most pihennek. Egy-két korábban bejelentett cím befut még ugyan karácsonyig, de a kiadók már lassan 2014-re készülődnek.
Azért egy-két hírbe így is belefuthattunk az elmúlt napokban, ezekből szemezgettem:

Akit 2012-ben az Escape a hangulatával nem győzött meg, az várhatja 2014-et, hiszen a Queen Games kihasználva az élőhalottak körüli felhajtást, elkészíti az Escape zombis verzióját. Az Escape from Zombie City-ben egy templomba barikádozzák el magukat a játékosok, és várják a megmentésüket. Amikor azonban egy hatalmas zombihorda közelít a város felé, saját kezükbe kell venniük a sorsukat – pontosan 15 percnyi idejük van összeszedni a legfontosabb felszereléseket, hogy aztán leléphessenek egy VW kisbusszal, mielőtt a zombi horda teljesen ellepné Dodge City-t. Hogy a mechanikában várhatunk-e érdemi változást, arról egyelőre nem szól a fáma.

A Plaidhat Games egyre nagyobb elismertséget szerez a játékaival a gémerek körében. A Sumonner Wars után tavaly a Mice and Mystics aratott zajos sikert, és az idei BioShock Infinite: The Siege of Colmbia is jó esélyekkel indul. Így aztán nem csoda, hogy ha egyre nagyobb visszhangot kapnak a kiadó bejelentései: a 2014-ben megjelenő Dead of Winter-ben egy kicsi, legyengült kolónia életbe csöppenünk, egy olyan világban, ahol az emberiség többsége halott húszabáló szörnyeteg. A játékosok mindegyike egy kis csapatot vezet, amelyek amellett, hogy egy nagy közös cél érdekében együtt dolgoznak, mindegyikük egy titkos, saját cél megvalósításán is munkálkodik. Ezek lehetnek veszélytelenek, de kockáztathatják a közös célt vagy akár a kolónia sorsát is. Az Isaac Vega (BioShock) és Jonathan Gilmour tervezte társas igazán téma-centrikusnak ígérkezik, tele kemény döntésekkel. A kiadó által meta-kooperatív pszichológiai játéknak titulált game az úgynevezett Crossroads sorozat első része lesz, amely folytatásai tovább mélyítik majd a megálmodott poszt-apokaliptikus világot.

Sokan ismerik és kedvelik Richard Garfield King of Tokyo c. játékát, amelyben óriásszörnyekként pusztítjuk Tokió városát, és ami még fontosabb, az ellenséges szörnyeket, hogy aztán egyeduralkodó gonoszokká válhassunk a metropolisban. Ehhez pedig csak pár dobókockára és kártyára van szükségünk.
A kiadó információi szerint a kartonszörnyek jövőre új városba költöznek és King of New York címmel új kalandokba keverednek. Bár képünk még nincs a hírhez, de annyi már egészen biztos, hogy több mechanikai újdonsággal fog gazdagodni a játék (pl: A szörnyek mozoghatnak a különböző kerületekben, az emberek pedig visszalőnek), de sokkal komplexebb nem lesz, így minden bizonnyal megőrzi partyjáték jellegét.

 

Október hónapban adták át a Magyar Társasjáték Díjat, amelyet idén a Santiago de Cuba c. társas vihetett haza, az ezüstéremnek a 7 Csoda, a Freskó, és a Királyságok örülhetett, míg a Ticket to Ride: Europe különdíjat kapott.
A győztes, kubai kereskedős játékról júliusi ismertetőkben már részletesen olvashattatok. Aki pedig nem volt jelen díjátadón, az most belepillanthat a MIX online tudósítása keretében.

 

III. kiállítás szóró 2Akinek nincs még programja a november 22-24-ei hétvégére, az ne habozzon, feltétlen látogasson el a III. JátsszMa Pécsi Társasjáték Kiállítás és Vásárra. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő eseményre idén már három napon keresztül várja szeretettel látogatóit a Pécsi Kulturális Központ és a Bendegúz-Gyermekzug. A tematikus helyszíneken több, mint 100 játékot próbálhatnak ki a résztvevők – korosztálytól függetlenül – a Bendegúz-Gyermekzug JátsszMa! programjának jóvoltából. Az ismertebb társasok mellett esseni újdonságok is kipróbálhatóak lesznek. Emellett a szervezők - akikkel tavaly interjút is készítettünk - társasjáték versenyekkelnyereményjátékokkal és vásárlási akciókkal is várják a vendégeket. Aki megéhezik vagy megszomjazik, a Művész Presszó büféjében falatozhat, és ihat a hazai kézműves sörök kínálatából, a távolabbról érkezők pedig kedvezményesen foglalhatnak szállást a Szent György fogadóban, közel a kiállítás helyszínéhez.

Helyszín, időpontok:

Pécsi Kulturális Központ, Dr. Veress Endre u. 6
Nov 22. 16-24 óra kiegészítő program: DIP Trió koncert (jazz)
Nov 23. 14-20 óra kiegészítő program: társasjáték versenyek minden korosztály számára (tervezett versenyszámok: Sárkánytojás, RevolvIQa, Qwirkle, Mamutvadász)  további részletek hamarosan az esemény facebook oldalán illetve a Bendegúz Gyermekzug honlapján.
Nov 24. 10-16. kiegészítő program: EccPecc zenekar koncertje családoknak


Ha valaki nem jut el a hétvégén Pécsre, annak sem érdemes csüggednie, hiszen november 30-án és decembere 1-én rendezik meg az első Társasjátékok Ünnepe elnevezésű rendezvényt Budapesten. Advent első hétvégéjén szintén legalább 100 játékot próbálhatnak ki az érdeklődök, akik ellátogatnak az Erzsébetligti Színházba (Budapest, Hunyadvár u. 43/b). Az résztvevők a játékok kipróbálása mellett a Társasjáték Olimpia döntőjébe is bepillantást nyerhetnek, és több játékot akár helyben is megvásárolhatnak. A vállalkozó kedvűek pedig a helyszínen induló társasjáték-versenyekre is nevezhetnek. Továbi részeltek: https://www.facebook.com/events/905407222805542/?source=1


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához