LFG.HU

antiserver
interjúkCimkek

Manapság ha valaki azt mondja, „társasjáték”, az emberek nagyobb részének inkább a régi klasszikusok jutnak eszébe, mint a Ki nevet a végén?, vagy az Activity. Ha pedig szembetalálkoznak egy-egy komolyabb hangvételű társassal, sokszor elkerekedett szemmel csodálkoznak azon, hogy ilyen dolgok is léteznek. A társasjátékok népszerűsítéséhez nagyban hozzájárulnak azok a klubok, amelyek országszerte próbálják az emberekkel megismertetni, és megszerettetni a szórakozásnak ezen formáját.

A közelmúltban a Kárpát-medencei Fiatalokért Egyesület közreműködésével Szegeden alakult egy társas-, és szerepjáték klub, amely péntek esténként tartja ingyenes játéküléseit egy, a városközpontban található klubhelyiségben. Rövid interjúmban Gyürefi Andrással, az egyesület elnökével beszélgetek a helyi társas-, és szerepjátékos életről, valamint egy ilyen klub lehetséges helyéről ebben a közegben.

- Néhány mondatban kérlek mutasd be, hogy mi is ez a klub, hogyan indult, és mi a célja pontosan.

Lényegében arról van szó, hogy az egyesületünk, a Kárpát-medencei Fiatalokért Egyesület nyert egy EU-s pályázatot, amely „Fiatalok fitt formában” névvel futott. Ebben klubtevékenységre is lehetett pályázni, és mi sokat gondolkoztunk azon, hogy pontosan mivel is induljunk. A kiírás szerint ugyanis családot alapítani akaró fiatalokkal kapcsolatos tevékenység volt az, amiben gondolkozni kellett. Végeztünk egy közvélemény kutatást, és arra jöttünk rá, hogy nagyon sok fiatal – és itt a „fiatal” alatt nem a 16 éveseket, inkább a 26 éveseket értem – szeret társasjátékozni, és számukra a társas az egy nagyon jó időtöltést és kikapcsolódást jelent. Ez a 26-30 éves korosztály – merthogy 30 évesek is járnak a klubba – pedig pont az, amelyik a gyerekvállalás szempontjából a leginkább érintett. Innen jött tehát az ötlet, hogy csináljunk társasjáték klubbot. A szerepjáték rész pedig az én saját szívügyem, hiszen én nagyon rajongok a szerepjátékokért, és szeretnék minél több embert bevonni ebbe is.

- Az eddigi játékülések alapján hogy látod: inkább társas, vagy inkább szerepjátékra van igény az emberek körében? Mit jönnek le szívesebben játszani?

Nekem ez nagyon nagy szívfájdalmam, hiszen mondhatjuk azt, hogy szinte abszolút társasozni jönnek. Múlthéten volt először, hogy egy Shadowrun partihoz sikerült leülni, de akkor is úgy, hogy az egyik játékos én voltam, a másik pedig a projekt manager. Leginkább tehát a klub szervezői azok, akik eddig úgy tűnik, hogy a szerepjáték iránt fogékonyak. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy a későbbiekben nem lehet szó arról, hogy – ha van rá érdeklődés – játsszunk bármilyen szerepjátékot. A szerepjátéknak amúgy van egy iszonyatos nagy hátránya a társashoz képest, mégpedig az, hogy minden egyes héten ott kell lennie minden embernek. Egy társasozás maximum 3-4 óra alatt véget ér, de mindenképp egyetlen játékülés alatt. Egy szerepjátékkal ezt viszont nagyon nehéz megcsinálni, és egy csomó ember jelezte már, hogy ő játszana nagyon szívesen, de nem tudja azt megígérni, hogy minden héten lent lesz. Ezt a problémát nem tudjuk még egyelőre megoldani, de remélem azért hamarosan kitalálunk valamit.

Szerencsére van érdeklődés a társas-, és szerepjátékok iránt

- Hogy látod, általában milyen korosztályt megcélzó, és mennyire nehéz társasjátékokat játszanak inkább a vendégek?

Könnyedebbeket, és komolyabbakat is. A legtöbb társas, ami nálunk van azért komolyabb, de a könnyebbek is agymozgatós, kreativitást igénylő játékok, mint például a Citadella, a Carcassonne, vagy a Drakon. Nem kell tehát arra gondolni, hogy csak 5-6 órás játékülésekbe lehet belekezdeni, amiket első játékalkalommal gyakorlatilag végig kell szenvedni. A klub egyik fő célja egyébként a gyereket vállalni készülő fiatalok, az én személyes célom pedig a legifjabbak, a 16-20 éves emberek bekapcsolása ebbe a folyamatba, hogy legyen utánpótlás, és ne az legyen, hogy tíz év múlva már csak a régi haverokkal tudjak leülni játszani, és azt hallgatni, hogy „bezzeg az én időmben milyen jó volt, most meg nincs semmi”.

 - Az eddigiek alapján egyébként úgy látod, hogy megérte létrehozni ezt a klubot? Rendszeresen van nagyobb számú vendég az egyes üléseken, vagy még azért csábítani kell be őket valami módon?

Természetesen mindenképp kell még becsábítani embereket, én annak örülnék igazából, hogyha Szegeden valaki szerep-, vagy társasjátékra gondol, annak először mi jutnánk az eszébe. Ezt persze vagy elérjük, vagy nem, de mindenesetre törekszünk rá. Egy 15-20 fő egyébként minden alkalommal szokott lenni, amiről úgy gondolom, hogy ahhoz képest, hogy hetente egy játékülés van, szerintem nagyon jó számadat. Van egy remek helyünk, a Milleniumi Kávéház, ahol egy külön 60 fős terem van nekünk biztosítva, ahol nem zavar minket senki.

 - Időben ez hogy néz ki, meddig van biztosítva ez a helyiség?

Péntekenként délután 5-től elvileg zárásig, ami hivatalosan éjfél, de múltkor például fél 1-kor mentünk el egy vidám hangulatú, és emiatt picit elhúzódó Vigyázz6 nevű kártyajáték után. Annál tovább azért olyan ember, aki aznap még dolgozott is, már nem is nagyon maradna. Ebben a klubban pedig – számomra kicsit sajnálatos módon – nem egyetemisták vannak többségben, hanem olyanok, akiknek már munkájuk van.

- Miért tartod ezt sajnálatosnak?

Félreértés ne essék, nem tartom őket túl idősnek, meg semmi ilyesmi, de én annak örülnék, ha ezekbe a szórakozási formákba – főleg a szerepjáték esetében, mert a társasnál azért nem teljesen ez a helyzet  – a régi játékosok mellé leginkább fiatalok, az új generáció tagjai kapcsolódnának be nagy számban, akár 15-16 évesek. Én is ekkor kezdtem el szerepjátékozni komolyabban, és szerintem még nagyon sokan. Annak örülnék, ha a fiatalok a szórakozás ezen formái iránt is fogékonyak lennének.

A Drakon amolyan "mindenki kedvence" játék a klubban

- Hogy látod egyébként, Szegeden a társasjátékos élet igényli azt, hogy legyenek ilyen klubok?

Én szerintem abszolút igényli. Eddig mindenféle különösebb hirdetés nélkül jön össze rendszeresen az a 15-20 ember, akiket már említettem. Akik itt vannak, azok örülnek annak, hogy kipróbálhatnak új játékokat, akinek meg sok játéka van örül, hogy végre van rá ember, és új arcokkal találkozhat, fölszabadultan tud játszani. Vannak más klubok is Szegeden, ez is jelzi azt, hogy van erre az egészre igény a városban.

 - Ezekkel a klubokkal tervezel valamilyen szinten együttműködést, közös reklámokat, vagy valami hasonló dolgot?

Igen. Eddig egy társasággal beszéltünk, azokkal, akik a TÁK-ban (Tamási Áron Klub – a szerk.) vannak, Wolvi vezetésével. Ők 3-kor kezdenek, és a fő problémájuk, hogy csak 8-ig lehetnek ott, ahol vannak. Akik tehát tovább játszanának, azok át tudnának jönni ide és zárásig folytathatnák amit szeretnének. Itt most elsősorban szerepjátékosokról van egyébként szó, nyilván nekik ez könnyebben megoldható, mint a társasosoknak. Van egy másik társasjáték klub, aminek a vezetőjével most fogok beszélni, de ezt még nem tudom pontosan, hogy fog alakulni. De biztos, hogy tudunk közös nevezőt találni.

- Egy fontos kérdés: van-e a klubban valamiféle díj, amit be kell fizetni ahhoz, hogy játszhass?

Nincs, és nem is tervezzük a bevezetését. Kardinális része a dolognak, hogy ez egy EU-s pályázat, amely nagyon nagy segítséget jelent nekünk, anyagilag biztos a háttér. A terembérletet tudjuk fizetni, sőt tervezzük új társasjátékok beszerzését is, melyeket az egyes játéküléseken a vendégek részére tudunk majd bocsátani.

- Köszönöm szépen a beszélgetést, és kívánok sok sikert a későbbiekhez.

Én is köszönöm.

Információk a klubról:

Honlap (egyelőre fejlesztés alatt): http://tarsasklub.kafe-szeged.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/TarsasKlub

A játékülések helye: Szeged, Dugonics tér 12, Milleniumi Kávéház és Klub (vagy ahogyan a helyiek becézik: “Milka”).

A játékülések ideje: péntekenként délután 5-től zárásig (éjfél – fél 1).

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához