LFG.HU

CikkBot
ismertetőCimkek

Mint ahogy már az RPG.HU oldalairól értesülhettetek, a “hazai” internet egy újabb “play by click” játékkal gazdagodott, még hozzá a Beholder Kft. jóvoltából.
A játék a sokatmondó Kalandok Földje elnevezést kapta.

Az RPG.HU Mazán Zsolttal a játék szülőatyával és egyben a fejlesztést koordináló 007-es ügynökkel beszélgetett.

RPG.HU: Mesélnél a Kalandok Földje “múltjáról”?

Mazán Zsolt: Nagyon szívesen. Kb. 4 évvel ezelőtt írtam egy progit, ami őszintén szólva elég prímit és Túlélők Földje -szerű volt.
A progi “fiókba” került két évre, amikor is a Beholder Kft-n belül felmerült, hogy valami új dologba kéne vágni. Ekkor már kiadtuk a Shadowrun szerepjátékot, túl voltunk 8-10 Shadowrun regényen és természetesen futott a Túlélők Földje, Ősök városa, volt már gyűjtögetős kártyajátékunk a Hatalom Kártyái formájában. Tehát nyugodt szívvel mondhatom, hogy meghatározó szereplővé váltunk a hazai off-line RPG piacon.

Hogy-hogy nem előkerült a programon, rövid portolás után már linux alatt futott. Miklósnak (Tihor Miklós) megmutattam, neki tetszett így belevágtunk a Beholder Kft. első on-line játékába.

RPG.HU: Egyedül írtad tovább a programot?

Mazán Zsolt: Nem ;) Többen dolgoztunk a programon. Például a random labirintus generátort Miklós írta, a szövegek egy részét se én írtam.

RPG.HU: Egy élmény lehetet ;) Mekkora lett a kód?

Mazán Zsolt: C nyelven íródott a program, forrás kb. 500K, a program kb. 290K.

RPG.HU: Térjünk át a jelenre. A tesztelés első fázisa elindult, hányan nyúzzák a Kalandok Földjét?

Mazán Zsolt: 1290 karakter került be az adatbázisunkba, ebből kb. 400 karakter aktív. Nem volt ritka az olyan játékos, aki 10-20 karaktert indított. Az általános az, hogy a legjobb két karakterrel játszanak. Hozzá kell tennem, hogy ha regisztrációt nem zárom le valószínű sokkal több regisztrációval rendelkeznénk, de ennyi karaktert még nyomon tudunk követni ezáltal a tesztelést kézben tartani.

RPG.HU: Mi a legmenőbb a Kalandok Földjén?

Mazán Zsolt: Félóriás barbár.

RPG.HU: A Túlélők Földjével kezdődött, a jövő az Ősök Városa. A Kalandok Földje ezek szerint a múlt?

Mazán Zsolt:
Igen, bár nagyon-nagyon múlt. Dornodon és a többi “jelenidős” isten még csak a látóhatáron sincs (beleértve a Chara-Din-t is). Oly annyira új, hogy még a játékszabályok is teljesen mások. :)

RPG.HU: A Túlélők Földje -hez és Ősök Városa -hoz több regény is megjelent. Várható a Kalandok Földje -hez is regény?

Mazán Zsolt: Sajnos erre nem tudok válaszolni. Jelen pillanatban nem tervezzük, könyv kiadás terén több írónk is van, inkább őket szeretnénk tovább erősíteni. De természetesen ha több ezer Kalandok Földje játékos követeli a regény megjelenését, akkor teljesítjük a piac óhaját :).

De már elkészült a Kalandok Földje “előtörténete”, hamarosan kikerül a http://www.kalandokfoldje.hu -ra.

RPG.HU: Ha már piac: mik a terveitek a Kalandok Földjével kapcsolatosan? Fizetős lesz?

Mazán Zsolt: Igen, terveink szerint a játék fizetős lesz. Ennek pontos
módja még nincs eldöntve, jelenleg két koncepció között ingadozunk.
Annyi biztos, hogy az éles játéknak lesz ingyen játszható része, ahol
bizonyos korlátozások mellett bárki játszhat.

RPG.HU: Nem féltek, hogy a mindenki azt fogja mondani, hogy a Larkinor-t majmoljátok?

Mazán Zsolt: De. Pedig mikor a Larkinor indult már folyt a Kalandok Földje fejlesztése. Ők hamarabb indultak, hamar is bekerültek egy portál alá.

RPG.HU: A Kalandok Földje is ilyen nagy lapletöltés generátor lesz?

Mazán Zsolt: Igyekszünk. A tesztelés első szakaszában kb. 70.000 – 100.000 között mozog, ez, mint mér említettem kb. 400 aktív karakter generálja.

RPG.HU: Szép kerek szám. A tesztelés első fázisát említetted, ezek szerint több fázisból fog állni a tesztelés?

Mazán Zsolt: Mindenképp. Az első fázis július 15.-ig tart. A második fázis az első fázis lezárását követően indul. Mivel folyamatosan javítjuk a hibákat, remélhetőleg nem lesz szükség hosszabb leállásra.

RPG.HU: Sok hibát találtak a jelenlegi tesztelők?

Mazán Zsolt: Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem :). Nagy szerencsénk, hogy a Túlélők Földje -n már kialakult egy olyan játékos – fejlesztő kapcsolat, ami a Kalandok Földje tesztelése során hatalmas segítséget jelent. Persze minden apró bugot nem találhatunk most meg, illetve a hibajavítást is tesztelni kell. Ezért is szükség van a második tesztelésre. Nah és persze a terhelés és stabilitás tesztre is szükség van… Röviden: jöjjön mindenki tesztelni! :)

RPG.HU: Nagyon köszönöm a riportot!


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.kalandokfoldje.hu]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.