LFG.HU

mc_sapi
ismertetőCimkek

2013.11.30. Budapest – A Magyar Turista Szövetség a mai nap ünnepelte 100. évfordulóját. Ugyanezen a napon tartották a Társasjáték Ünnepét is Mátyásföldön. Hogy mi is ez az egész? “Az ország legnagyobb társasjátékos fesztiválja, ami helyet ad az egész évben tartó Társasjátékos Olympia országos döntőjének is!”

A helyszínre jutás

Ha már egy ilyen különlegesnek és exkluzívnak beharangozott fesztivált(!) rendez az ember, igyekszik egy könnyen megközelíthető helyszínt választani. A könnyen megközelíthető helyszínek száma Budapesten körülbelül a metrók végállomásáig tartanak, onnantól már a legalább egy átszállás és a kényelmi faktor miatt a kellemetlen vagy/és a hosszú utazás utánozhatatlan élményét élheti át a bátor vállalkozó.

További érdekessége az Erzsébetligeti Színház (1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/b.) jelenlegi elérhetőségének, hogy – a piros metró helyett közlekedő pótlóbuszokon kívül – nomen est omen egy liget közepén van. Ha valaki csak házszám után menne, valószínűleg úgy megzavarodik, mint vasorrú bába a mágneses viharban, hisz az épület nem az utcafrontról nyílik, hanem egy épületekkel körbevett liget közepén áll. Tájékoztató táblát sajnos egyetlen jól látható helyre sem raktak ki a rendezők, az első ilyen a színház bejáratánál volt.

Baráti tanács: legközelebb érdemes vagy egy, a városközponthoz közelebbi helyszínre szervezni, vagy legalább a HÉV-től / a Hunyadvár utcai bejárótól kirakni egy A/4-es papírlapot az esemény nevével és egy nagy nyíllal.

A helyszín

Az épület hozza azt, amit az alapfunkció szerint el kell látnia. Van benne ruhatár (jegyen felül fizetendő, 90 Ft, de a ruhatáros lány mosolya megéri azt a 10 Ft borravalót), büfé, a színházterem előtt egy kis előtér, ahol a vásár folyik – a kereslet miatt ez pont elegendően nagy hely -, és maga a rendezvény helyszíne.

A nagyterem felosztása elég könnyen átlátható: a színpad a verseny – bocsánat, Olympia – helyszíne, a nézőtér színpad felőli fele a társasjátékok kipróbálásának tere, aztán a Magus kapott körülbelül két asztalsort, míg a terem hátsó részében a házi verseny és a MATE promótálása zajlott. Megfontolandó, hogy érdemes-e mindent egy terembe összerakni. Tény, hogy így igazi a tömeghatás – ami messze felül fogja múlni 2 nap alatt a Puskás Akadémia-Diósgyőr labdarúgó NB1-es mérkőzés nézőszámát -, de az új M.A.G.U.S. próbajátékait élvezni nehézkes úgy, hogy közben az Alhambra társasjáték nyerteseit szólítják.

Társasjátékok

Az esseni játékkiállítás játékainak egy részét ugyan még csak kiállították, de egy rendkívül hosszú listából kölcsönözhetni is lehetett a helyszínen társasokat. Az új játékok rendkívül színes témavilággal rendelkeznek – a középkor és kora újkor intrikus-felfedezős-politikai játékaitól kezdve a modern kor gazdasági szimulációiig minden volt, mi szem-szájnak ingere.

Ha valaki úgy gondolta, agyban nagy, és ezek a témák nem kedvére valók, az sem keseredhetett el: a Mensa HungarIQa játékai közt biztosan megtalálta a magának valót.Akinek pedig ez is kevés volt, hisz őt a verseny hajtja, a helyi házi versenyen is indulhatott, ahol játékdollárokat gyűjtögethetett, melyet a végén különféle nyereményekre lehetett beváltani. Az igazán profik pedig Dominiont és Át a sivatagont nyomtak a rivaldafényben.

“Mi nem vagyunk sem Gáspár András, sem a Delta Vision”

Bizonyos körökben elég lenne a fenti mondat az új M.A.G.U.S. reklámozásához. Ennél azonban sokkal több hangzott el a szűkkörű, közel két és fél órás beszélgetés során, amiért innen is külön köszönet Verrennek.

Az új M.A.G.U.S. közkedvelt marketingszavakkal indít: cél a régi játékélmény megőrzése úgy, hogy ami jó volt, azt tovább kell vinni, ami pedig nem, azt játszhatóvá, sőt élvezhetővé tenni. Ebben szükség van a közösségre, akik nemcsak használói – vagy rosszabb esetben elszenvedői – lesznek az egész fejlesztésnek, hanem akár ők maguk is fejlesztővé léphetnek elő. Ezt úgy képzelik el az alkotók, hogy most készül egy alap, amihez moduláris jelleggel lehet hozzátenni később extra kiegészítőket (szevasz DLC!), ez pedig egyaránt megjelenik majd az e célra létrehozott fórumon is.

Az elképzelés további része, hogy a korábbi és a soron következő regények és a világ között erősödjön a koherencia, és bármelyik karakter lehessen Ynev hőse. Első hallásra talán ellent mond ennek az idillnek az, hogy emellett a karakterek kiegyensúlyozottságára is törekszenek. A kiegyensúlyozottság iránti vágy amúgy a teljes fejlesztést áthatja, egyelőre úgy tűnik, ez egy kulcsa lehet a későbbi megítélésnek.

Ami tény, hogy mind anyagilag [30 millió Ft], mind időt tekintve rengeteget áldoznak az új M.A.G.U.S.-ra, aminek a kiadását akár el is halasztják 1 évvel, ha úgy érzik, vannak még kérdéses vagy problémás részek. Külsős szemmel nézve tehát mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobbat hozzák majd ki a rendkívül sokat megélt játékból.
Volt persze egy kis LFG-zés / RPG.HU-zás is, ami ismét inkább egy pozitív-nyitó szemléletet tükrözött: az előadó szerint is butaság volt az oldalunkról kapott kritikákra érkező heves kiadói reakció.

És hogy a végén milyen lesz az új Mókus? A témában járatosabb és a világhoz jobban értő kritikusok majd kivesézik töviről hegyire, de jelen állás szerint annyit tudok mondani, hogy egy próbát megér.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához