LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

December. Miközben a hétköznapi gamerek le s fel rohangálnak, hogy minden időben a fa alá kerüljön, a társasjáték-kiadóknál pihenés van és csendes készülődés a 2014-es évre. Bár most nem hányjuk vasvillával a padláson az érdekesnél exkluzívabb híreket, azért néhány morzsát csak összecsipegettünk nektek:

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Pandemic 2014-ben megkapja a maga kockás verzióját. A Pandemic: The Cure c. társasban szintén a már megszokott célért küzdünk: kordában kell tartanunk a 4 járványt, miközben nagy erőkel próbáljuk megtalálni mindegyik gyógymódját. A kistestvér szintén kooperatív, ahol minden specialistának nemcsak saját képessége van, hanem külön kockaszettje is. Az akciókat különböző értékű kockák beadásával váltjuk ki. Egy körben akárhányszor újradobhatunk az optimális eredmény érdekében, de minden egyes gurítás növeli a betegségek továbbterjedés lehetőségét. A körök végén a fertőzéskockák határozzák meg, hogy melyik régió lakossága mivel fertőződik meg. Ha egy adott helyszínen túl sokan kapnak el egy adott betegséget, akkor a járvány továbbterjed… Kíváncsian várom, hogy mennyire sikerül kooperatívvá tenni a játékot. Sok jó együttműködésre építő kockajáték van a piacon (BSG Express, D-Day Dice), így aztán nem lenne jó, ha csak egy co-op kockapóker lenne a végeredmény.
Mindenesetre a tény, hogy Matt Leacock – az eredeti játék szerzője – jegyzi a kockaverziót is, bizakodásra ad okot. Akit nem riaszt vissza egy kis angol, azoknak ajánlom a BGG.con-on készült kis videót!

Nem csoda – látva a sikereket -, hogy a 7 Csoda újabb kiegészítőt kap.
A legnagyobb rajongók számára – akik rendszeresen olvassák Antoine Bauza blogját – nem titok, hogy a szerző egyszerre két kiegészítőt fejleszt párhuzamosan. Az Armada és a Bábel közül úgy tűnik az utóbbit sikerül előbb befejezni, hiszen 2014-ben ez a kiegészítő nehezítheti a már most semmi könnyű 7 Csoda dobozunkat. Egy szerencsés esseni résztvevő, akinek lehetősége volt egy demójátékra, a következőket tudta meg a 7 Wonders: Babel-ről: a doboz két modult tartalmaz majd amelyeket együtt és külön is játszhatunk az alapjátékkal, illetve az eddig kiegészítőkel (Leaders, Cities). Az elsőben együtt munkálkodnak a játékosok Bábel tornyának megépítésén, igaz az “együtt” kicsit erős kifejezés, hiszen a torony egyik részének megépítése általában az építőnek jó, míg a többieknek inkább fáj… Mechanikailag a következő történik: A játék elején mindenki kap egy kéznyi kvadráns lapot, amiből egyet kiválaszt a többit továbbadja, ahogy ezt már a játékban eddig is megszoktuk. A játékban innentől lehetőségünk van egy negyedik akcióra is: Eldobunk egy lapot a kezünkből és megépítjük a bábeli torony egy darabját. Ezért cserébe 2-4-6 győzelmi pontot kapunk, annak függvényében, hányadik toronydarabkánkat adtuk ki a kezünkből. Emellett minden darabkán áll egy törvény is, csak hogy Hammurapi-t is belekeverjük a dolgokba. Ezek az szabályok (például hozzáférés egy bizonyos nyersanyaghoz, a katonai győzelmek szabálya megváltozik), minden játékosra egyaránt vonatkoznak, amíg valaki át/felül nem építi a torony ezen részét… A másik modul különböző egyezményeket tartalmaz, ezek lehetnek kereskedelmi, katonai stb. jellegűek. Mindez mechanikailag úgy valósul meg, hogy minden korszak előtt felcsapunk egy lapot az adott éra egyezménypaklijából. Ez a lap például módosítja katonai lapok kijátszását. Ha valaki hajlandó betartani az egyezményt és kifizeti mondjuk a többletköltséget, akkor elvehet egy jelzőt a lapon lévő, a játékosok számánál eggyel kevesebb jelzőből. Ha a korszak végére minden jelző lekerült a lapról, akkor a tokennel rendelkező játékosok valamilyen jutalomban részesülnek. Viszont ha csak egy jelző is fenn marad, akkor minden tokennel nem rendelkező játékos büntetést kap… Messze még a megjelenés és sok minden finomodhat még a most  leírtakban, de az biztos, hogy újabb mechanikai csavarokkal bővül majd a játék. Akinek ez újabb lehúzott bőrnek tűnik, az maradhat az eddig megszokott alapjátéknál és kiegeknél.

Donald X. Vaccario-nak bejött a társasjátékszerző élet: játékai nem csak anyagi sikerek, de a kritika is méltatja őket. A Dominion és a Kingdom Builder – a kiegészítőiket is beleértve – azon felül, hogy egy rakat pénzt termeltek kiadóiknak, a Spiel des Jahres díjat is bezsebelték 2009 illetve 2012-ben. Miután a szerző neve eladhatóvá vált, kiadták korábbi ötleteit is, de ezek messze elmaradtak a várt sikertől. Vaccarino 2014-ben újra új fejlesztésű játékkal rukkol elő. A Greed-ben bűnbandák vezetőit alakítjuk, akik a party alatt a lehető legnagyobb haszonra próbálnak szert tenni. Ehhez mindenkinek 12 kártya áll rendelkezésére, amiből kiválaszt egyet, és a többit tovább adja balra, ez háromszor megtörténik egymás után, majd innentől mindenki szimultán választ és egy lapot is kijátszik. Ezek szimbolizálhatnak gengsztereket, akciókat és vagyontárgyakat. A játékba hozott kártyák általában azonnali és egyszeri képességgel bírnak, párnak azonban elhúzódhat a hatása. Ha minden kártya elfogyott, a legvagyonosabb játékos nyer. A játék laphúzómotorja emlékeztet a 7 Csodára, és valószínűleg a lapok kombinálgatása miatt a Dominion is felsejlik sokak előtt. Elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, de ne feledjük, Vaccarino legsikeresebb játékai nem a komplex szabályaikkal hódították meg a gamereket. Meglátjuk mi sül ki belőle… A képen látható Queen Games logó kicsit megtévesztő, mivel egyáltalán nem biztos, hogy ők jelentetik meg, lévén a játék kiadásának jogait csak idén év végéig birtokolják. Hogy a szerző hosszabbít-e velük, vagy más kiadót keres, még kiderül…

Még szeptemberben írtuk, hogy a Spiel des Jahres díjjal kitüntetett Hanabi deluxe kiadást kap. A lapokat gyönyörű mahjong kőhöz hasonló testek helyettesítik, amiket egy szép fa dobozba csomagoltak. A probléma csak az hogy az ára 40-60 euró között mozog, így aztán az emberek többsége inkább csak nyálát csorgatja, ha a szeme elé kerül, de beruházni nem fog rá. Ha valaki mégis továbbfejlesztett Hanabi élményre vágyik, de a deluxe kiadás árát sokallja, azok most örömmel olvassák majd, hogy érkezik a Hanabi Extra.
Ez a kiadás szintén kártyákkal operál, de azok az eredetinél nagyjából másfélszer nagyobbak lesznek, és mellékelnek 5 darab műanyag állványt is, amelyben a lapok maguktól megállnak, így nem kell őket a kezünkben szorongatni.
Már csak az kérdés mindez mennyibe fog kerülni?


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához