LFG.HU

taverna
csibu
ismertetőCimkek

Arkham Horror, Elder Sign, Mansions of Madness.
Alone in the Dark, Call of Cthulhu, Necronomicon, The Legacy of Cthulhu.
Re-Animátor, The Call of Cthulhu, Halálos igézet, Gonosz halott.

Társasjátékok, számítógépes játékok, filmek. Az elmúlt közel 100 évben számtalan feldolgozása jelent meg Howard Phillips Lovecraft műveinek. Bár még mindig várat magára egy igazán ütős Cthulhu film, hiszen a vászonra kerülő alkotások többsége az 1970-80-as években készült, a kérdés jogos: mi tette naggyá a Budapest-Bécs közötti telefonforgalom beindulásakor, azaz 1890-ben született író műveit? A válasz Lovecraft kopott, pókhálós, megsárgult sorsában lapul, mint egy ősi pecsét nyoma.

Az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékén született fiúcska még csak három éves volt, amikor utazó ügynökként dolgozó édesapja megőrült, és utolsó éveit elmegyógyintézetbe zárva töltötte. A kis Howard édesanyjával nagyapja házába költözött; a birtokon még két nagynénjével osztoztak. Ennek ellenére (vagy éppen ennek hatására?) három évesen már verseket szavalt, hat esztendősen pedig már saját költeményeket írt nagyapja támogatásának köszönhetően, akinek a 2000 kötetből álló könyvtárát is használhatta. Az Ezeregyéjszaka, az Iliász és az Odüsszeia klasszikusain kívül különösen szerette, ha pártfogoltja saját, különleges, gótikus stílusú, félelmetes meséit hallgathatta. Gyakori betegeskedése miatt alig járt iskolába, de elkötelezett híve lett a csillagászatnak és a kémiának. Éjszakái azonban baljósan teltek, képzeletében olykor egy – később versben is megírt – kísértet bántalmazta. 14 éves korában nagyapja is elhalálozott és önmaga által idegösszeroppanásként emlegetett problémái miatt hiába járta végig a középiskolát, erről papírt nem szerzett.

Ezt követően szinte remeteként élt egészen 1913-ig és csak költészettel és csillagászattal foglalkozott. Egy magazinhoz kapcsolódó nyilvános vita hatására az Amatőr Írók Szövetsége írásra bátorította és megszülettek az első kalandtörténetek (például: Dagon, The Tomb). Anyja hosszú ideig tartó hisztériától és depressziótól szenvedve halt meg 1921-ben, de addig is folyamatos levelezésben maradt fiával. 1924-ben egy 7 évvel idősebb kereskedőnőt vett el feleségül. A nő kalapüzlete azonban tönkrement, és a new york-i kavalkád nem volt jó hatással az íróra, így néhány év után különváltak, majd békésen elváltak egymástól.

Rengeteg levelet váltott fiatal írók pártfogójaként, segítve, javítva írásaikat. Az Edgar Allan Poe-t mesterének tekintő Lovecraft novelláinak, írásainak középpontjában általában a tiltott tudás, az emberiség sorsa, az öröklött bűntudat, a vallás és a tudományos fantasztikum állt. Az egyes szám első személyben írt történetekben gyakori elem volt az őrület határán táncoló magányos elme, a más dimenziókból a mi világunkba átkerülő, sokszor alaktalan rettenetek és a nagybácsitól öröklött titokzatos ház is. Miután 1936-ban rákot diagnosztizáltak nála, rendkívüli fájdalmakat élt át 1937-ben bekövetkezett haláláig, melyről naplójában is folyamatosan beszámolt.

Hogyan ejtsük? Cthulhu az egyike a Mérhetetlen Véneknek. Ezt a talán már végleges formában megjelenő nevet azonban korábban többek között Clooloo, C’thulhu, Cathulu, Q’thulu, Cighulu és Kutulu néven is feljegyezték. Lovecraft megjegyzi, hogy ezt a nevet nem is lehet emberi beszéddel igazán jól kiejteni, hiszen a Nagy Öreg nem a mi világunkból származik. Bár egy másik megjegyzésében azt találjuk, hogy úgy kell ejteni a nevét, hogy Khlûl’-hloo, azaz fonetikusan hlul-lú; a ma leginkább elfogadott a Cthulhu használata, melyben a h betűket elnyeljük és az u betűket hosszabban ejtjük. A végeredmény pedig fonetikusan a ktúlú.
Halála után a leginkább ismertté vált novellái a Cthulhu-mítosz nevet kapták. A fogalom az 1926-ban írt és két évvel később megjelenő Cthulhu hívása című novellából ered. Ezen művekben idegen lények, nagy öregek, vagy más néven ősi vének jelennek meg világunkban és céljuk különböző rituálék elvégzése, kultisták gyűjtése és rettenetes lények megidézése. Mindezt pedig egyetlen okkal teszik: el akarják pusztítani világunkat, az emberiséget. A végső borzalom és a gonosz megtestesítői ők, akikkel csak néhányan mernek szembenézni…

Képzeletbeli lombikjában Lovecraft rendkívüli egyveleget alkotott: a misztikum és a tudomány találkozása, a titokzatos és rejtélyes, gyakran kellemetlen kimenetelű történetei a mai napig bizonyságok rá, hogy a horror egyszerre lehet élvezetes, ijesztő és elgondolkodtató.

 „Semmi sem tölt el nagyobb csodálattal, mint az, ha valami ellene szegül a természet törvényeinek,
ha valami megmagyarázhatatlan hirtelen megbolygatja jól berendezett, megszokott kis világunkat.”

Howard Phillips Lovecraft


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához