LFG.HU

auer
ismertetőCimkek

Megjelent a Rogue Trader új kiegészítője, ami a Birodalmi Hitre fókuszál. A könyv négy fejezetre oszlik, a szokásos 150 oldalas kiadvány. Egy rövid ismertető keretében nézzük végig mit is kaphatunk a pénzünkért…

Első fejezet

A könyv központi alakja a legendás Szent Cognatius, egykor élt szent, akiről csak töredék információk vannak, de nagy hatással volt a Kiterjedés spirituális életére. Mivel ez a véres grimdark jövő, így természetesen lángszóróval, lánckarddal és seregekkel is hozzátett a hírnevéhez.

Róla kevés információ kerül elő, viszont részletes bemutatást kapunk négy misszionáriusról. Ők különböző úton-módon kerültek a Kiterjedésébe, hirdették az igét, közben pedig a szent nyomait kutatták. Mind a négy misszionáriushoz kapunk háttérmesét, honnan jött, ki volt, milyen eszközökkel térítette az embereket, és hogy kapcsolódik Szent Cognatiushoz. Minden misszionárus tevékenységéhez kapcsolódóan van két kalandötlet, de összességében inkább csak száraz tömény információ.

Második fejezet

Ebben a fejezetben kidolgozott kalandötleteket kapunk vallási témakörbe csomagolva, a Rogue Trader Endeavour rendszeréhez szükséges felbontással (objective-ek, achivement pontok, stb).

Kalandok: Visszatéríteni egy elveszett világot, visszaszerezni egy elveszett ereklyét, elpusztítani a xeno fenyegetést, zarándokutat létrehozni, kigyomlálni az eretnekséget. Mindegyik megfelelően ki van dolgozva, a mesélőnek csak az njk-kat kell legenerálni és értékeket adni nekik.

Helyet kap két új világ is ebben a fejezetben: az Ikeran egy Waterworld klón, ahol flották harcolnak minden talpalatnyi szárazföldért, valamint a Pratus: egy szélkoptatta kőgolyó, egy egykor élt xeno faj otthona (amit biztos, ami biztos alapon lebombázott egy Rogue Trader).

Harmadik fejezet – a hit eszközei

Itt kap helyet a konkrét játéktechnika, új alternate rankok és felszerelési tárgyak keretében. Új karrierek:

  • Beastmaster – ahogy a neve is mutatja, állatokat szelídít és tart maga mellett, amiket harcban is használhat. Mivel a rendszer számos vadállatot ismer, elég hatékony tud lenni, ha harcra kerül a sor.
  • Witch Finder – boszorkánykutász, psziket kutat és fog el, meggyőződésből vagy pénzért, lehetőleg élve.
  • Reliquarist – ereklyék gyűjtésével és azonosításával foglalkozó szerep.
  • Adherent of Alenyikov – az első fejezetben bemutatott Nadine Alenyikov követői. Céljuk különböző betegségek, fertőzések felkutatása és regisztrálása.
  • Red Consecrator – mutánsok, pszik, eretnekek és hasonlók levadászásának él, de főleg lincselésnél érzi magát elemében.
  • Order of the Hammer initiate – tudást gyűjtögető bölcsek rendje, akik beutazzák a kiterjedést, hogy minél tovább bővítsék ismereteiket.

Fegyverek terén kapunk pár új és pár más rendszerekből átemelt fegyvert (sacristion bolter, conversion beamer, eviscerator, autocannon). Bejött pár új fegyverfejlesztés (áldott penge, adamantium markolatkosár) és lőszer (hellfire round, kraken round, blessed ammo). Megjelent a legtáposabb páncél az Artificer armour (AP 10). Pár apróság is helyet kap: új energiapajzs, lopakodó csizma, amulettek. Jön pár drog és egy rakat új eszköz (hangosbeszélő, sebészeszközök, vallási kötetek, kódfeltörő tüske, kínzókészlet) – szóval minden, amire egy magára valamit is adó misszionáriusnak szüksége lehet.

Ezt követik az első fejezetből megismert misszionáriusok ereklyéi. Háti zászló, pöröly, könyvek, hajóalkatrészek, térkép. Érdekes tárgyak, feldobhat velük a mesélő egy-egy játékülést, habár önmagukban nem mindent eldöntő eszközök, inkább jókor bevethető pluszok.

Negyedik fejezet

Kalandmodul, ahol a játékosok Szent Cognatius feltételezett sírját keresik meg. Ezt csak végigpörgettem, egy viszonylag jól kidolgozott railroad kaland, a végén egy szép csomag a könyvben bemutatott új felszerelési tárgyakból.

Konklúzió

Az ismertető elég rövid lett, mint ahogy a könyv is. Tisztes iparosmunka, de nem több. Elég sok felesleges információ van (például az első fejezet) habár maga a téma sem túl hálás. Másodvonalbeli könyvnek elmegy, főleg felszerelést szipkázni power gamereknek, vagy mesélőknek kalandot alkotni belőle, de fizikai példány belőle a játékülésen szerintem felesleges.

Véleményem szerint a Rogue Trader mint szerepjáték lassan az alkonyára ért, elfogytak a kiadható (hasznos) témák. Nagyon jó becélzott rendszer, de pont emiatt szűk keresztmetszetű. Még talán egy-két kalandmodul vagy ehhez hasonló kiegészítő várható, aztán szép lassan elhal ez a vonal – a kiadó részéről. Játékos szempontból még mindig az egyik legpöpecebb 40k rendszer, szóval irány a híd és előre!

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához