LFG.HU

Urban
hírekCimkek
A néhány napja megjelent netes szerepjátékról szóló ismertetőnk végén azt ígértük, hogy akit érdekelnek a cikkben felvázolt lehetőségek, azaz játszana online, szívesen kipróbálna a polcán porosodó szerepjátékokat vagy megvalósítaná fiókmélyi ötleteit, azt szeretettel látjuk hamarosan megnyíló közösségünkben. Anyahonlapunk, az LFG.hu után az LFX név mellett döntöttünk, mert Innovatív szemléletű és Kölcsönösségen alakuló Szerepjátékozás a célunk – azt a bizonyos X-et keressük a térképen. Az alábbiakban felhívásunkat olvashatod…

Hiszünk abban, hogy:

 • Felnőttként, munka és család mellett is lehetséges rendszeresen szerepjátszani!
 • Az érdekes szerepjátékokat nem csupán nézegetni érdemes, hanem kipróbálni is!
 • Saját ötleteidet érdeklődők segítségével, lépésenként tesztelve megvalósíthatod!

Meggyőződésünket azonban lehetővé is kell tenni. Mégis hogyan?

 • A technikai feltételek ma már adottak; online platformokon a világ bármely részéről játszhatunk csoportosan, egyidőben, egymást hallva-látva.
 • Létezik olyan nyílt és népszerű felület, ahol az újdonságra nyitott, motivált emberek egymásra találhatnak, és elérhetik a céljaikhoz szükséges kritikus tömeget.
 • Aki keveset markol, többet foghat; megfelelő keretek között tálalva akár a fiókban heverő legfurább ötletek is bizalmat kaphatnak egy gyors próba erejéig!

Ez tehát a koncepció, a kérdés már csak a megvalósítás. Miként néz ki a dolog konkrétan?

 1. Google+ közösségünkhöz csatlakozva hirdetéseket olvashatsz és tehetsz fel próbajátékokról.
 2. Minél kevesebb kötöttséggel és “kockázattal” jár részt venni egy érdekesnek hangzó próbajátékon, annál könnyebben jöhet össze a kellő számú érdeklődő.
 3. SZEREPJÁTSZOL, éljen!
 4. Visszajelzést adhatsz és kaphatsz (ez házi fejlesztés esetén különösen hasznos lehet).
 5. A sikeres próbajáték akár egy többalkalmas folytatás indító “kickstartere”, kóstolója lehet. Mi más hitelesebb módja volna az érdeklődők meggyőzésének? Az RPG próbája a játék!

Összefoglalva, az LFX

 • egy nyitott közösség,
 • online módon, élőidőben játszott RPGkhez,
 • jellemzően rövid ideig tartó, koncentrált, kísérleti indítójátékokkal.

Ez nem valamiféle vágyálom vagy jövőkép. A modell nemzetközi ihletettségű, saját ismeretségi körünkön belül pedig egy éve működik: egy befejezett, egy futó és egy megkezdett kampány, egy közösségi fejlesztés, valamint egy alkalmi játéksorozat áll mögöttünk. Azt tapasztaltuk, hogy az innováció és a kölcsönösség olyan hálás szemléletek, melyek sikeres szerepjátékhoz vezetnek. Saját ötleteinken túl viszont másokéra is kíváncsiak vagyunk, ezért összeszerveztük a dolgot és megnyitottuk, hogy a hozzánk hasonlók is egymásra találhassanak! Reményeink szerint az LFX egy olyan érintkezési pont lehet, ahol igényeink és lehetőségeink találkoznak.

HA

 • TETSZIK A KEZDEMÉNYEZÉS…
 • ÚJ JÁTÉKÉLMÉNYEKRE VÁGYSZ…
 • TESZTELNÉD SAJÁT ÉS/VAGY MÁSOK ÖTLETEIT…

… CSATLAKOZZ AZ LFX KÖZÖSSÉGÉHEZ!

De mire lesz szükséged a részvételhez?

 • Ha itt vagy, már rendelkezel internet eléréssel, valamint valószínűleg mikrofonnal és fülhallgatóval is (vagy ha nem, nagyon olcsón beszerezheted őket).
 • A leggyakrabban használt platformokra (Skype, Google+ Hangouts és Roll20) bármikor ingyenesen regisztrálhatsz. Kérjük előre teszteld le, működik-e a kép-hang!
 • Adott időközönként minden bizonnyal be tudsz tervezni egy-két óra online szerepjátékot.

Némi nyitottságon túl ennél több nem is kell!

Néhány megjegyzés az esetleges kételyek eloszlatására:

 • Felhívásunkat olvasva láthatod, hogy lényegében “csak” egy speciális játékostárs-kereső felület vagyunk. Meghatározó elveink meggyőződésünk szerint az igények találkozását és a bizalom erősítését, azaz a sikeres játékalkalmak létrejöttét szolgálják.
 • Negatív múltbéli tapasztalatokkal gyakran nehéz elkötelezni magunkat idegenekkel való játékra, különösen hosszútávon. Szerencsére itt nem kell nagyot kockázatnod és feleslegesen energiát fektetned egy számodra ismeretlen dologba! Bizalmat adva egy hirdetésnek már egy-két óra játékért cserébe egy kerek élménnyel lehetsz gazdagabb.
 • Videokonferencián keresztül halljuk és láthatjuk egymást, ez pedig meglepően jól visszaadja az asztalnál való játék élményét. Az esetlegesen fellépő hiányérzetért cserébe kárpótolhatnak a platformok asztalnál megvalósíthatatlan különleges funkciói.
 • Létezhetnek olyan szerepjátékok és kampányötletek, amelyeket a csoport keretein belül nehézkes megvalósítani, mert például hosszú játékalkalmakat vagy azonnali hosszútávú elköteleződést igényelnek. Egyrészt nem célunk, hogy minden lehetőséget lefedjünk, másrészt azt gondoljuk, hogy akár az ilyen ötleteidhez is találhatsz érdeklődőket azzal, ha előbb meggyőzően “bizonyítasz” a többieknek.
 • Az alkalmi, rövid idejű, illetve online játék természetesen nem az egyetlen és/vagy ideális RPG módszer. Pusztán csak céljaink megvalósítására alkalmas eszközökről van szó!

Ha még ezután sem érdekel a dolog, az is tökéletesen rendjén van – ízlésünk és igényeink eltérhetnek. Köszönjük, hogy elolvastad felhívásunkat; sok sikert kívánunk a játékodhoz!

Légy szíves küldd tovább a felhívást azoknak, akiket érdekelhet! Köszönjük :)

Link: AZ “LFX” SZEREPJÁTÉKOS KÖZÖSSÉG OLDALA a Google Plus-on

Kelt, Budapest-Győr-London-Szolnok-Tata
2014. január 2.

Boldog-Bernád István
Borbély Ádám
Gebei Sándor
Gyarmati Roland
Hartyándi Mátyás


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához