LFG.HU

CikkBot
hírekCimkek

A japán vállalat komoly problémákkal néz szembe legfrissebb pénzügyi jelentése alapján: immár hivatalosan is két éve veszteségesek. A számok a tervezettnél lényegesen rosszabbul alakultak: míg eredetileg 55 milliárd jenre rúgó profitot reméltek a folyó üzleti évben, a könyvek jelenlegi állása szerint 25 milliárd yen körüli veszteséggel számolhatnak. Mivel a tavalyi év sem sikerült túl fényesen a Nintendo számára, a mostani jelentés újabb szöget vert a cég koporsójába: a részvények a jelentés nyilvánosságra kerülése után közel húsz százalékot estek.

Elemzők a problémák fő forrását a cég legújabb konzoljának, a Wii U-nak sikertelenségében látják. A 2012-ben megjelent gépnek eddig egyetlen hozzá fűzött reményt sem sikerült beváltania. Már indulásakor is gyengébben fogyott a tervezettnél, de a 2014-es évre kitűzött 9 milliós értékesítési szám 2.8 millióra csökkentését maga a cég elnöke, Satoru Itawa jelentette be. Összehasonlításképpen: a tíz legjobban fogyó konzolból négyet a Nintendo gyártott, de ha a kézi, illetve hagyományos játékgép értékesítéseket is összeadjuk, a cég fennállása során több konzolt értékesített, mint a Sony és a Microsoft együttvéve.

Elemzők szerint a Nintendonak nincsen sok választása: ha túl akarják élni a Wii-U fiaskót, új üzleti modellre kell áttérniük, amiben a játékfejlesztésre és kiadásra fókuszálnak, és az 1977-ben megkezdett konzolgyártást pedig a Sega-hoz hasonlóan befejezik.

http://lfg.hu/wp-content/uploads/2014/01/761_max.jpg


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához