LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

Január olyan unalmas és “hírtelen” volt, hogy nem volt érdemes billentyűzetet ragadnom, de az év második hónapjában beindult a hírdömping, csak győzzem válogatni és betördelni. Persze nem meglepő, hogy mindenhonnan társasjáték-megjelenésekről olvashatunk, hiszen minden évben februárban rendezik a nürnbergi a társasjáték-kiállítást, ahol felvonul a szakma apraja-nagyja, hogy bemutassa prototípusait. Emellett az Fantasy Flight Games sem tétlenkedett, az amerikai kiadó sorra jelentette be új megjelenéseit.

Az egyik legnagyobb visszhangot keltő hír minden bizonnyal a The Witcher Adventure Game megjelenése. Az FFG a CD Project Red-del közösen dobja piacra Ríviai Geralt, Kökörcsin, Triss Merigold és Yarpen Zigrin kalandjait feldolgozó társast.  Bár meglehetősen nagy várakozás övezi az Ignacy Trzewiczek tervezte játékot – amelyben különböző kalandok átélésével és szörnyek legyőzésével szerezhet hírnevet 2-4 játékos – mégis félő, hogy inkább a nagyközönségnek szóló, kevésbé összetett alkotással találjuk majd szembe magunkat, így a hardcore gamerek hoppon maradhatnak. Hogy jobb játék lesz-e mint a Talizmán, meglátjuk a nyári megjelenés után.

Kevéssé meglepő az első Eldritch Horror kiegészítő érkezése. Az alapjáték hatalmas sikert aratott a játékosok körében és pillanatok alatt bekerült a Boardgamegeek.com TOP 100-as listájába. A kiadó ezért nem is várakoztatta sokáig a rajongóit és Forsaken Lore címmel bejelentette az első kieg érkezését, amely egy új mérhetetlen vén (Yig) mellett vagy 200 új kártyát is tartalmaz majd. Új állapotokkal, találkozásokkal, kutatásokkal és mítoszkártyákkal frissül majd az alapjáték, hogy az új szörnyeket ne is említsem. Érkezését érdeklődve várjuk 2014 második negyedévétől.

 

A Trónok Harca jó üzlet, és a sorozat sikerét most ismét meglovagolja az FFG, hiszen a táblás játék második kiadása, a folyamatos LCG paklik és az HBO kompatibilis kártyajáték után, most Westeros Intrigue néven egy újabb, pörgős kártyajátékot dob piacra a kiadó. A sorozat grafikáival díszített játék azonban nem más, mint az ismert Reiner Knizia-féle Pinguin Party leporolása. Akinek nem elég macsó az aranyos pingvinekkel való pontgyűjtögetés, vagy aki könnyebben prezentálja a baráti társaságában az ármányos fantasy intrikákat, az hamarosan lecsaphat az érkező játékra.

 

Azok az X-Wing rajongók, aki úgy érezték, hogy nyugodtan pénztárcakímélő üzemmódba kapcsolhatnak a klasszikus trilógia hajóinak piacra dobása után, igen nagyot kénytelenek csalódni. Az FFG ugyanis bejelentette a vadászgépek 4. hullámát, amelyben már csak az Expanded Universe-ből ismert gépekkel találkozhatunk. Az E-Wing, Z95 Headhunter, a TIE Defender és a TIE Phantom hajókkal bővíthetik a flottájuk a játékosok, ha úgy  döntenek beruháznak az új kiegészítőkbe. Az új hajók természetesen új pilótákkal és felszerelésekkel érkeznek, hogy tovább variálhassuk, amúgy sem szűkös lehetőségeinket.

A Kosmos kiadó bejelentette, hogy a magyarul is megjelent sikerjátékuk, az Andor Legendái a tavalyi Der Sternenschild (A csillagpajzs) kiegészítője után idén két újabb kieggel örvendezteti meg a játék rajongóit. Az első Neue Helden (Új hősök) névre keresztelt kiadvány  4 új karaktert tartalmaz, így már akár 6 fővel is játszhatjuk a játékot. Ennél izgalmasabbnak tűnik az egyelőre homály fedte Die Reise in den Norden (Északi utazás), amely új táblával új kalandokra hívja a játékosokat 2014 őszétől.

 

Valószínűleg a Carcassonne-t senkinek nem kell bemutatnom idehaza. Az ezredfordulón megjelent lapkalerakós társas tucatnyi kisebb-nagyobb kiegészítővel rendelkezik. Nem tudom hányan vannak olyan fanatikusok, akik képesek az összes kiegészítővel egyszerre játszani, de kommentben jelezhetik. Számukra hozhat újabb kihívást a játék 9. nagy dobozos kiegészítője a Schafe und Hügel (Birkák és dombok). Akinek eleddig hiányzott a Carcassonne-ból, hogy juhait farkasoktól védje, miközben várak közé ékelt szőlőskerteket és dombokat emel, az tűkön ülve várhatja az új kieg érkezését.

A Ticket to Ride idén ünnepli 10. születésnapját. A játék több nemzetközi sikert (pl.: Spiel des Jahres 2004-ben), újabb és újabb kiegészítő térképeket és – az európai változat – még egy magyar kiadást is megért. Így nem csoda, hogy a Days of Wonder egy jubileumi kiadással  próbál a rajongók kedvére tenni. Az új megjelenés nemcsak elegáns dobozában fog különbözni a korábbi verzióktól, de új és nagyobb táblával rendelkezik, amelynek városait festett vagonokkal köthetjük össze. Ennek persze ára is lesz, kb. 80 € / 100 $ körül. A nagy kérdés, hogy a megnövekedett táblával egyetemben nő-e a vagonok mérete is? Ha igen, az kompatibilitási problémákat vethet fel a kiegészítőkkel. Azért bízzunk benne, hogy a DoW azért figyel erre a nem elhanyagolható apróságra.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához