LFG.HU

CikkBot
hírekCimkek

Hitchhikers_Guide_box_art Douglas Adams alkotása, a Galaxis útikalauz stopposoknak számos feldolgozást élt meg. Az 1978-ban rádiójátéknak megírt történet egy évvel később jelent meg könyv formában, majd 2008-ig öt folytatás követte: igaz, ezek egyikét nem Douglas, hanem Eoin Colfer jegyzi, akit a szerző özvegye kért fel a munkára.

A filmipar sem hagyta kiaknázatlanul a művet: egy hat részből álló minisorozat, illetve egy nagyfilm is készült belőle, de emellett volt színpadi változat, képregény és számítógépes játék is.

Az első változat (egy szöveges kalandjáték) 1984-ben jelent meg, az elsősorban a Zork sorozatról ismert Infocom jóvoltából. Egy Supersoft névre keresztelt, nagyrészt üzleti szoftvereket és sikeres játékokat másoló fejlesztőstúdió is elkészítette a maga változatát, amit azonban kénytelen volt a szerzői jogok megsértése miatt teljesen átalakítani, és végül „Cosmic Capers” néven forgalomba hozni, mivel semmiféle engedéllyel nem rendelkeztek Douglastől és csak így kerülhették el a pert.

Az Infocom féle változat sikeres volt, a klasszikus kalandjátékok közé emelkedett, és a maga idejében a legjobban fogyó játékok között tartották számon. Azonban a stúdióra jellemző, néha már túlságosan is csavaros fejtörők miatt kevesen tudták végigvinni. Számos játékos az első helységből sem tudott sikeresen kijutni, a Bábel hal megszerzésére irányuló feladvány pedig minden idők egyik leghírhedtebben túlkomplikált feladataként vonult be a kalandjátékok történelmébe.

A játékból később (a rajongóknak köszönhetően) készült egy grafikával ellátott verzió is, most pedig a BBC jóvoltából az eredeti program megjelenésének harmincadik évfordulója előtti tisztelgésként, egy böngészőben futtatható változattal próbálhatjuk elkerülni, hogy Arthur Dent szörnyű véget érjen.

gus


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.