LFG.HU

CikkBot
hírekCimkek

Tisztelt (leendő) fórumozó!

Most, hogy regisztráltad magad az rpg.hu fórumán, szeretnénk figyelmedbe ajánlani néhány fontos magatartásbeli szabályt, amely hasznos lehet, amennyiben nem kívánsz tipikus hibákat elkövetni, és ezzel a többi fórumozó esetleges haragját, nemtetszését magadra vonni. Az alábbiakat az rpg.hu fórumozói, tapasztalatok és a netikett felhasználásával állították össze.

- Mielőtt mélyebben belemerülnél a fórumok és chat világába, tanácsos elolvasni az internetes etikai kódexet, avagy a “netikett”-et. Az alábbi két linket ajánljuk figyelmedbe, azok közül is a többirányú kommunikációra vonatkozó részeket:

Magyar Netikett oldal – Netikett forráslista:

http://vega.toldy.sulinet.hu//netikett/lista.htm

Netikett, kiegészítésekkel:

http://www.netweb.hu/~hamster/1855.html

I. Néhány kifejezés és rövid magyarázatuk (részben az index.hu FAQ-ja alapján [http://forum.index.hu/forum.cgi?a=fq])

Adminisztrátor: Az adminisztrátor a fórum tulajdonosa. Õ választja ki az egyes fórumok moderátorait, õ ad jogokat a regisztrált felhasználóknak, továbbá szerkesztheti vagy törölheti az egyes hozzászólásokat.

Moderátor: A moderátorok a fórumok vezetõi. A legtöbb fórumnak van moderátora, ugyanaz a személy több fórumnak is lehet a moderátora. Az adminisztrátor is lehet moderátor. A moderátorok szerkeszthetik vagy törölhetik a saját fórumaikon szereplõ üzeneteket, nem tudják azonban megváltoztatni az egyes felhasználók jogait és nem tudnak tagokat kitiltani a fórumból, bár megkérhetik erre az adminisztrátort.

Super Moderator: Az RPG.HU összes fórumában jogosultsága van moderálni.

Fórum: A fórumok hasonló érdeklõdési körû emberek beszélgetésének színhelyei.

Téma (vagy “topic”): A témák a fórumon belüli beszélgetések színhelyei. Bármely regisztrált felhasználó létrehozhat új témát egy fórumon belül.

A netikett 1996-os első változatának magyarítása óta sokminden változott, változatosabb, elterjedtebb lett az internet, ezért íme a fórumozók kiegészítései:

Offtopic (vagy offtopik, röviden: off): Az adott témához nem kapcsolódó üzenet, megjegyzés. Kerülendő. Ha megtöri a témában folyó társalgást, azt a felhasználók jogosan zokon veszik. Privát természetű kommunikációra a U2U javasolt. Ha mégis szándékosan offtopic bejegyzést követ el valaki, fogja rövidre, és jelezze az üzenetben (pl: OFF nézd meg a leveleidet ON). Az “ontopic” vagy “ON” a szigorúan a témához tartozó bejegyzés. Normális esetben ezt nem kell használni és nem kell jelölni, ha témába vágó társalgás folyik.

Flame: Indulatos bejegyzés, megjegyzés, vagy vita. A témákon belül ajánlott kerülni. A végképp elkerülhetetlennel látszó vitákat (flame-eket) egy rövid üzenet és kísérő hivatkozás mellékletével célszerű átterelni a “Flame fórumra”.
Mivel a flame gyakran szalonképtelen és/vagy nem tartozik szorosan a fórum témájához, a moderátorok az értelmetlen vitát elkerülendő, figyelmeztetik, moderálják az adott üzeneteket, témákat, felhasználókat. Ha bárki heves vitába keveredik, provokálják, stb., javasolt higgadtan, kultúráltan válaszolni, “elszámolni tízig”, nem pedig azonnal, hirtelen felindulásból válaszolni. Az ilyen reakciók általában tovább rontják a helyzetet és még kellemetlenebb helyzetbe sodorhatnak.
Ha sértő hozzászólást találsz, akár neked címezve, akár másnak, vagy eltévedt, fölösleges, trágár üzenetet találsz, értesítsd a moderátort.

A felhasználói nevekről (nick, username):
Megválasztásakor célszerű szintén szem előtt tartani a netikettet, a provokatív nick használata kerülendő, több felhasználói nevet is regisztrálni csak nagyon indokolt esetben ajánlott, mert a fórumlátogatók általában nem veszik jó néven, ha ilyesmire fény derül.
A legtöbb fórumozó számára a nick “szent”. Más felhasználói nevét üzenetben gúnyolni, eltorzítani (a rövidítés kivételével) nagyfokú illetlenségnek számít, amit nem csak a felhasználói név tulajdonosa, hanem alkalmasint a teljes közönség zokon vehet.

A helyesírásról:
Természetesen minden körülmények között törekedjünk a helyesírás szabályainak betartására. Az írásjelek, a szóközök (pont és vessző után, pl.), a bekezdésekre bontás mind fontos dolog. Törekedj az átláthatóságra. Míg chat-en a kommunikáció túl gyorsan zajlik, ezért nem lehet olyan éberen ügyelni a helyesírásra, addig a fórumokon van idő megfogalmazni, átolvasni az üzenetet elküldés előtt.
Ugyanakkor az internetes kommunikációban a helyesírás szabályai rugalmasak: néhány szándékos “fonetikus” átírás, az ékezetek hiánya (ami operációs rendszertől, böngészőtől, stb. is függhet) nem feltétlenül minősül hibának.

Rövidítések:
[i]szvsz:[/i] szerény véleményem szerint
[i]imho:[/i] az szvsz angol megfelelője (in my humble opinion)
[i]GTA:[/i] go to archives – keress a régi üzenetek közt/az archívumban
[i]IRL:[/i] in real life – a való életben, “élőben”

II. Általános tanácsok:

1. Mielőtt bármelyik fórumhoz hozzászólsz, lehetőség szerint olvasd el az összes üzenetet, amelyet a fórum tartalmaz, ne csak az utolsót! Amennyiben nagyon sok hozzászóláson kell végigrágnod magad, olvass vissza legalább addig, amíg annak a témának az első hozzászólásáig el nem érsz, amelyikhez hozzá kívánsz szólni, valamint célszerű a nyitóüzenetet is elolvasni.

2. Amennyiben véleményt nyilvánítasz, adott esetben ne felejtsd el megemlíteni, hogy az csak vélemény, mert különben kinyilatkoztatásnak tűnik. Ez nem mindig szükséges, csak a megfogalmazásra érdemes ügyelni.

3. Lehetőleg indokolj is, főleg, ha ellent mondasz. Ha indoklás nélkül mondasz ellent valakinek, az a kommunikáció halála.

4. Ha hivatkozol valakire/valamire, ne feledd el megadni a forrást is.

5. Ha valakivel eltérő álláspontra kerülsz, és vitába kezdetek, az érvelés mellett nagy hangsúlyt kap a vita hangneme [Link To Netikett] is. Ha valamely vitában meggyőznek, ezt ne felejtsd el jelezni, mert ha annak feltüntetése nélkül írsz tovább, úgy tűnhet ellentmondásba kerültél régebbi hozzászólásaiddal.

6. A fórumok tartalmasabb, lassabb kommunikációra alkalmasak, mint a chat vagy az IRC. A rövid, egysoros, csevegésszerű bejegyzések (gyakran nem is vágnak a témába) zavaróan hatnak. Ha egy vitához, beszélgetéshez túl lassú a fórum, az RPG.HU-n belül választhatsz a webchat és az IRC közül is.

7. Új téma nyitása (bár fel van tüntetve, hogy bárki nyithat új topicot) nagy felelősség. Sajnos eléggé átláthatatlanok most a témakörök, minden újabb megnyitása csak rontja a helyzetet. Nézd végig a már megnyitott témaköröket, hogy kérdésed esetleg nem teheted-e fel egy már meglévőben. Az indokolatlanul megnyitott új témaköröket nagy támadások szokták érni, illetve a moderátorok figyelmeztetés nélkül törlik, vagy bezárják azokat.

8. Ha mégis új témát akarsz nyitni, győződj meg, hogy van-e már hasonló tartalmú, hogy a megfelelő fórumban nyitod-e és van-e létjogosultsága 10-20 bejegyzésen túl. Ehhez, valamint ha nem találsz meg egy fórumot, amit korábban látogattál, célszerű megnézni a “Halott Témák Temetőjét”, hátha korábban már lezajlott egy hasonló témájú társalgás.

9. Amennyiben valamelyik témában nem vagy járatos, inkább előbb olvass, kérdezz, és ne próbáld meg a szakértőt eljátszani.

10. Mivel a fórum tagok virtuális személyiségek, ne ítélj látatlanban, és fogadj el mindenkit veled egyenrangúnak. Nem tudhatod, hogy ki ül a vonal túlsó végén.

11. Ne feledd, a csillagok és a bejegyzések száma nem sokat jelent. Nem a hozzászólásaid száma, hanem annak tartalma és hangvétele alapján ítélnek meg.

12. Mások polgári nevét, lakcímét, telefonszámát, egyéb személyes adatait tilos közzétenni, sajátjáért pedig mindenki vállalja a felelőséget.

13. Kéretlen reklám, több fórumra bemásolt azonos tartalmú, témához nem kapcsolódó üzenet (spam) azonnal törlésre kerül és a fórumlakók nemtetszését vonja maga után.

14. Az rpg.hu fórumai nem a napi politika és a földi világvallások ideológiai ütköztetésének színtere. Mind kül- mind belpolitikai tartalmú témákat, mind a vallásokat érő ideológiai támadásokat érdemes kerülni. Amennyiben persze valamelyik játékrendszer részeként, spekuláció, játéktechnikai magyarázat/értelmezés szintjén merül föl, akkor ez nem sérti senki politikai, vallási vagy ideológiai nézeteit. Érdemes körültekintően fogalmazni ilyen témák esetén.

Köszönjük minden fórumozónak, hogy tanácsaikkal hozzájárultak a fentiek összeállításához.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/forum/]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához