LFG.HU

HammerTimeCafe
Nephryte
ismertetőCimkek

chaos0Nem, ez most nem Warhammer és nem is Worluk – hanem a Chaos: The Battle of Wizards néven ismert régi klasszikus remélhetőleg igen dicső feltámadása, a Chaos Reborn. Esett már szó róla a napokban, csak épp érzésem szerint méltánytalanul kevés, és ezt az áldatlan állapotot nem hagyhattam annyiban…

A vén rókáknak nem kell bemutatni Julian Gollop számos mesterműve közül ezt az éppen tárgyaltat, nekik nyilván megvannak róla a saját kellemes emlékeik. Akiknek viszont ilyen vagy olyan okok miatt kimaradt az eredeti, azok sürgősen pótolják bűnös mulasztásukat képzeljék el a következő szituációt:

Adott egy aréna, benne 2-8 varázslóval, és a végére csak egy maradhat. Az alaprecept nyilván sejthető már ennyiből is: lehet lényeket idézni és azokat harcba küldeni; lehet villámokat és varázslövedékeket szórni, átkozni és varázstárgyakkal felszerelkezni, misztikus vagy épp kísértetjárta erdőket és komplett erődítményeket teremteni, futótüzet vagy épp mindent elemésztő, amőbaszerűen terjedő zöld masszával elborítani a csatateret.

chaos1

Mindez természetesen körökre osztott rendszerben. De mivel ez így még túl egyszerű, tegyünk hozzá pár csavart:

Először is, ha meg akarsz idézni egy lényt, döntened kell, hogy a maga teljes testi valójában, vagy csak illúzió formájában szólítanád-e harcba. Utóbbi esetben garantáltan sikerülni fog az idézés, azonban ha egy ellenséges varázsló gyanút fog és kételkedni kezd a valódiságában, akkor azonnal szertefoszlik. Ha valódi formájában hívod elő, úgy ez a veszély természetesen nem fenyeget, ám ebben az esetben nem lehetsz biztos benne, hogy sikerül-e valóban megidézned.

Ez ugyanis annak függvénye, hogy az idézés pillanatában az eddig aktivált varázslatok nyomán mennyire tolódott el az aréna a káosz vagy épp a törvény irányába, és hogy a lény, amit idézni szeretnél, ehhez vagy ahhoz áll-e közelebb. A törpék például a törvény hívei, ám a hidrának már a káosz a lételeme. Minél jobban el van tolódva a világ a megfelelő irányba, annál könnyebb az oda tartozó lényeket szólítani és annál nehezebb a másikakat – de nem lehetetlen az utóbbi sem, és ha sikerül, úgy ezáltal a világ is visszataszigálható a másik oldalra.

chaos2

A törvény-káosz arány azonban ugyanígy befolyásolja minden más varázslat sikerének esélyeit is, nem csak a különböző lények megidézését – a sikeres varázslatok pedig ugyanígy visszahatnak a törvény-káosz arányra is.

Végül, de nem utolsósorban: vannak természetesen eleve élőholt egységek is, ilyen például a lidérc, de az eredetileg élő, ám azóta már leölt, hullaként hátramaradt valós egységek (a szertefoszlatott illúziók értelemszerűen nem hagynak hullát maguk után) is feltámaszthatóak élőholtakként – az élőholtakat pedig élő egységek nem támadhatják, csak más élőholtak vagy varázsfegyverekkel felszerelkezett varázslók, illetve közvetlen mágikus csapások.

Lényegében ennyi volt az 1985-ben megjelent, eredeti játék receptje – és már ez is korlátlan újrajátszhatóságot biztosított az akkori közönségnek, főleg, hogy többen is játszhatták egy gépnél, hot seat alapon, vagyis egymást váltogatva a székben. Sokan mind a mai napig is előveszik.

Gollop mester azonban nemrégiben a fejébe vette – nagyon helyesen –, hogy most már azért kijárna egy modern, igazán minőségi remake is a játéknak, így munkához is látott… nemrégiben pedig eljutott arra a pontra, amikor már elérkezettnek látta az időt a Kickstarteres gyűjtés megkezdésére.

Szintén nagyon helyesen tette azt is, hogy az új verzióhoz alapvetően kétféle játékmódot tervezett: egy klasszikust, ami a lehető leghűebben követi az eredetit, és egy modernebbet, amely azért már több, napjainkban megszokott lehetőséget is tartalmaz majd: kampány, rpg-elemek, csapatmeccsek, céhek, rangsor, tárgyalkotás, -szettek és –gyűjtögetés, stb.

Kap tehát a játék egy komplett világot is, amely részben algoritmus-generált, részben azonban tervezett is, mivel ahogy egyre hatalmasabbá válik a varázslónk, úgy válhat először csak egy kisebb tartomány urává, majd királyává, végül pedig félistenné és tényleges istenné is előléphet – és mindegyik szint egyre újabb lehetőségeket nyit meg előtte világformálás terén (is). Lehet majd tehát saját tervezésű birodalmunk, amit aztán aktívan és passzívan is védhetünk a helyünkre pályázó többi aspiránstól. (A passzív védelem annyit tesz, hogy amikor épp nem leszünk online, karakterünk NPC ellenfélként működik majd a világban a többi játékos számára, általunk beállított stratégia szerint; ezekből az automata harcokból pedig természetesen szintén profitálhatunk.)

chaos3

Bár a játék elkészítését nagyobb összegekkel, bőkezűbben támogatók már eleve a rangosabb pozíciók valamelyikéről indulhatnak majd, ettől elvileg a később érkezettek/vékonyabb pénzűek sem kerülnek valódi hátrányba, mivel rangtól függetlenül első szintről indul mindenki, így mindenkinek ugyanúgy meg kell majd küzdenie a fejlődésért.

Nem lesz tehát hiány újdonságokból sem – miközben ezzel együtt megőrzésre kerül a klasszikus vonal is, így mindenki megtalálhatja majd benne a számítását: az eredeti receptet éppúgy, ahogyan az alapos vérfrissítésen átesett, modern verziót is, ami azonban még így is nagy hangsúlyt kíván fektetni a klasszikus érzés és hangulat megőrzésére. Gollop mestert ismerve pedig túl sok kétségünk sem lehet afelől, hogy itt valóban nem csak üres frázispuffogtatásokról van szó, hanem nagyon is komoly szándékról.

Már csak el kell készülnie a nagy műnek; jelen állás szerint jövő május a céldátum. A gyűjtés indulása óta eddig eltelt 12 napban jelen szöveg írásának pillanatában 107.724 gyűlt össze a minimálisan szükséges 180.000-ből, tehát bőven lehet még csatlakozni és megpályázni az exkluzívabb rangokat. És bár a projekt Kickstarter-oldalán még nem látszik, de már alakulnak a bónusz célok (stretch goal-ok) is; ezek között szerepelnek a játék Androidos, iOS-es változatai, valamint a többnyelvűsítés is.

Ez utóbbit illetően egyelőre a német, francia, spanyol és olasz az, ami biztosnak tűnik, de utalt rá a mester, hogy igény esetén további nyelvek is szóba jöhetnek. Ha tehát nem egyszerűen csak egy jó játékot szeretnél, hanem azt lehetőség szerint még magyarul is, akkor legfőbb ideje tenni is ezért. :)


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához