LFG.HU

dekszter
ismertetőCimkek

Batman, Bob Kane és Bill Finger legendás figurája, idén ünnepli 75. születésnapját. A Sötét Lovag számtalan nagyszerű történetet mondhat magáénak, ezek közül most két legendás, Frank Miller nevével fémjelzett történet animációs film változatáról írnék: Year One és The Dark Knight Returns.

Year One

A Year One, az 1987-ben megjelent, 4 részes minisorozat alapjául jelent meg 2011-ben. A történet egyszerű, mégis küzdelmesnek bizonyul mindkét főszereplő számára: Bruce Wayne és James Gordon egyszerre érkezik Gothambe. Bruce hosszú és kemény évek után tér vissza szülővárosába, Jim pedig várandós feleségével, Barbarával költözik Gothambe. Bruce tudja, Jim pedig érzi és tapasztalja, hogy a város maga a fertő és a bűn melegágya.
Amíg Bruce komoly céllal és elhatározással próbálja valóra váltani bűn felszámolásával kapcsolat álmát, addig Jimnek a korrupcióval és egy reménytelen várossal kell megküzdenie. Gotham mocskos – legyen szó a sikátoroktól, rendőrökről vagy a felső tízezer tagjairól.
Batman megszületésekor és első lépései után, minden nagyobb bűnöző és a korrupt rendőri vezetés is a titokzatos önbíráskodó fejét akarja.
A mindössze 61 perces filmben feltűnik még Harvey Dent, mint Batman első kapcsolata, és Seline Kyle, aki a megszokott tolvaj múltja helyett ezúttal dominaként jelenik meg Gotham egyik legmocskosabb kerületében, de az ő szerepük elhalványul Batman-Jim kapcsolata mellett. Ők mindketten a saját igazukért és elveikért küzdenek – még ha Jim meg is botlik vagy Bruce tanácstalanul indul el -, és ebben nagyszerű társra találnak a másik személyében. Mire végül szemtől-szemben állnak egymással, már mindketten tudják, hogy ők ketten nagyon sokat tehetnek a város megtisztítása érdekében.
Extraként, egy 14 perces rövid epizódot tekinthetünk meg Catwomanel a főszerepben.

The Dark Knight Returns

A Year One előtti esztendőben, 1986-ban jelent meg talán a leghíresebb Batman történet, a The Dark Knight Returns. A film két darabban, fél éves eltéréssel (2012. szeptember és 2013. január), külön epizódonként jelent meg, kellő helyen elválasztva a történetet.
Bruce Wayne megöregedett és visszavonult – ősellensége, a Joker pedig katatónikus állapotban vegetál az Arkham Elmegyógyintézet falai között. Gyakran találkozgat a rendőrségen utolsó napjait töltő Jimmel, aki tisztában van a Bruce Wayne titkával. Ha a két öreg hős felett el is járt az idő, Gotham él és virul: a bűnözés aránya magasabb mint valaha, hála a Mutánsoknak nevezett banda miatt, akik terrorizálják a várost, Két-Arc számos műtét után ismét Harvey Dent arcát látja a tükörben…
Az egyre csak növő feszültség kísérteni kezdi Bruce-t, aki szinte tudat alatt kezd utat engedni az elnyomott Batmannek, majd végül egy viharos estén ismét magára ölti a maszkot és a köpenyt. A bűnözők megriadnak, a média és az emberek hangos vitákba szállnak, a Mutánsok pedig háborút hirdetnek minden és mindenki ellen.
Egy meggondolatlan, elhamarkodott és rosszul felmért akció után – ahol majdnem az életét veszti -, ismerkedik Carrie Kelley-vel, akit maga mellé fogad, mint Robin. Végül legendás képességeinek hála sikerül kiküszöbölnie korából adódó hátrányait és legyőzni a Mutánsok vezetőjét.
Gothamben megváltoznak a dolgok. Jim távozásával egy Batman ellenes rendőrfőnök kerül a helyére – aki ennek ellenére nagyszerű rendőr – , a Mutánsok egy része börtönbe kerül, nagy részük azonban „Batman fiai” néven önbíráskodó bandaként járják az utcákat, és tartatják be a törvényt, a Joker „magához tér” és nyilványos tévé szereplésre készül, az Acélembert pedig maga az Amerikai Egyesült Államok elnöke kéri meg, hogy tegyen rendet, mert senki sem szereti a megvadult lovakat a farmján.
Batman az újdonsült (és sokszor szófogadatlan) Robin segítségével próbálja elejét venni az előre borítékolható káosznak, de a Joker végül elszabadul… Batman pedig rájön, hogy kénytelen egy végső harcban szembenéznie Supermannel és a jó ügy érdekében elmenni a végsőkig.
Bruce Wayne/Batman gyakorlatilag az egész világgal küzd: öngamával (hiszen tudja, hogy ő és Batman még nem végeztek), ellenfeleivel (mindenki, aki a bűn útját járja), a felette eljárt évekkel és az egész világgal az elveiért, amit semmiért sem hajlandó feladni, hiszen semmi sem lehet drága az igazságért.Egy megtört és egy soha meg sem értett hős készül megvívni talán utolsó harcát.

A Joel Shumacher féle Batman filmek negatív visszhangja miatt Gotham lovagja nyolc hosszú évre zárkózott be barlangjába, ahonnan végül Christopher Nolan hívta elő 2005-ben, amikor ismét számos szuperhős film forgott a mozikban. A Batman Begins elhozta a DC-nek már annyira hiányzó sikert, amit a Marvel már évek óta élvezett a Spiderman és X-men filmek kapcsán.
Chirstopher Nolan filmjei (Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises) rebootolták a sorozatot és a lehető legnagyszerűbb helyről merítkezett: a Nolan-trilóga számtalan eleme a Year One és a The Dark Knight Returns lapjairól érkezett a vászonra, nagyon sok esetben gyakorlatilag szóról-szóra, ezzel is emelve az amúgy is nagyszerű minőségű filmek értékét.
Biztos vagyok benne, hogy akik ismerik akár a képregényeket, akár az animációs filmeket, széles mosollyal az arcukon ültek a moziban vagy a tévé előtt, amikor Batman a denevéreket hívta segítségül meneküléséhez, vagy amikor a tőzsdéről menekülő banditákat üldöző öreg rendőr sok-sok év után is megérezte, hogy a Sötét Lovag visszatért.

Idén is találkozhatunk a világ egyik leghíresebb hősével, májusban ugyanis érkezik a Son of Batman című, egész estés animációs film.

Addig is álljon itt egy, a 75. születésnapra készült rövidfilm, a 30-as évek stílusában. Batman: Strange Days.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához