LFG.HU

Hoild
ismertetőCimkek

A 31 szolosra (24 óra 40 perces marsi nap) tervezett Ares 3 mars expedíció a küldetés hatodik szolján, egy váratlanul kitörő heves homokvihar miatt kénytelen elhagyni a bolygót. Mark Watney asztronautát a menekülés során baleset éri, elsodorja a vihar és az életét veszti. Legalábbis a társai ezt hiszik…

A fő cselekményszál Mark sorsát követi napló formátumban, balesetének saját szemszögből történő bemutatásával nyitva. Magára maradt a bolygón, mindössze a két hátrahagyott terepjáróval és az expedíció létfenntartó rendszerrel felszerelt nagysátrával, mely legfeljebb 300 szol túlélést biztosít a számára (ha a rendszer nem hibásodik meg). A probléma az, hogy a baleset során a homokvihar nem csak Markot ragadta el a társaitól, de a közép- és hosszútávú rádiózást lehetővé tévő nagy tányérantennát is ismeretlen helyre sodorta, a következő, Ares 4 expedíció pedig négy év múlva várható. Két mellékszál szakítja meg időnként a marsi cselekményfonalat. Egyik a földi irányítócsapat kulcsszereplőivel, a másik pedig Mark hazafelé tartó űrhajóstársaival játszódik, akik azt hiszik, hogy meghalt. Mark botanikus és gépészmérnök képzettségű – kalandos túlélésében mindkét ismeret létfontosságú lesz. A regény során folyamatosan aprólékos, hosszútávú vészterveken munkálkodik, melyeknek műszaki részleteit gondosan meg is indokolja és elmagyarázza, majd azok valamely lépcsőnél csődöt mondanak, szintén aprólékos indoklás és magyarázat kíséretében, hogy aztán még kétségbeesettebb és vadabb vészterv kerülhessen bemutatásra.
Én régóta dolgozom egy olyan, a közeljövőben játszódó, feladatmegoldós kaland-szerepjáték gatyába rázásán, melyben a főszereplő legkiemelkedőbb képessége az, hogy tehetséges műszerész, és ennek megfelelően a feladatok jelentős része is műszaki jellegű, esetenként soklépcsős, hosszútávú tervezést és összetett megoldást igényelve. Örömmel fogadtam tehát, hogy ez a könyv harci cselekmény helyett szintén ilyesmivel foglalkozik, ráadásul a jelenkorba ágyazottság okán a szerző tüzetesen utánajárt a létező technológiáknak és eszközöknek, és a leírt számadatok egy részének hiteles kiszámolásához szimulációs szoftvert is készített. Azonban Bradbury Marsbéli krónikáitól eltérően Weir regényének egyáltalán nincs “lelke”, szépirodalomnak nem minősíthető, nyelvezetileg rémesen “laza jenki” és köznyelvi, dramaturgiájában viszont megfelelő ritmust diktál az érdeklődés és a feszültség fenntartásához. Leginkább ismeretterjesztő scifi kalandregénynek tekinthető, mely javarészt természettudományosan megalapozott részletekre tanítja az olvasót. Még a “NASA-nyelv” pár rejtelmét is felfedi, miszerint pl. a Merevített Nagyalakú Anyagmintatároló egyszerű plasztikdobozt jelent, míg a Merevítetlen Középméretű Anyagmintatároló tájiasan szólva nájlonzacsit. Akad a könyvben pár olyan “humoros” helyzet és felvetés, mely kétséget ébreszt a szerző elmeállapotát illetőleg – ilyen pl. Johansen 17 hónapos mexikói diétája, vagy a súlycsökkentésre és élelmiszerellátásra vonatkozó egyes ötletek -, aki ezeknek a kifejtésekor nem fog padlót, valószínűleg jól megértené magát Mr. Weirrel.

Állítólag a könyv idén ősszel megjelenik magyarul is – az illetékesek majd nyilván hozzászólnak és megerősítik vagy cáfolják a pletykát. A leendő olvasókra tekintettel remélem – sőt, elvárom -, hogy megfelelő képzettségű, a vonatkozó műszaki háttérismeretekkel rendelkező (vagy legalább azoknak tüzetesen utánanéző) fordító kapja meg a munkát, hiszen e könyv legnagyobb értéke a potenciális tudományos ismeretterjesztő mivolta.

Érdekességként hozzáteszem, a szerző 15 éves kora óta hivatásos programozó, és a könyvet eredetileg 2011-ben, ingyen letölthető formában tette közzé, mégis sikerült később kereskedelmi forgalomba kerülő ebookként, aztán keménykötésű papírkönyvként is értékesítenie – Mr. Weir kifejezetten gyűlöli utóbbinak a borítóját -, ráadásul 2013-ban a Twentieth Century Fox megvásárolta a megfilmesítés jogát.

A szerző előadása a könyvről, és az ahhoz kapcsolódó háttérkutatásról:

A könyv wikipédia oldala:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Martian_(Andy_Weir)

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához