LFG.HU

dekszter
ismertetőCimkek

2009-ben jelent meg a Death at Koten, az első és máig egyetlen, hivatalos Legend of the Five Rings képregény. A 162 oldalon kibontakozó történetet az a Shawn Carman jegyzi, aki 2001-ben csatlakozott a játék történetéért felelős Story Teamhez, ahol végül 2005-ben, a 3. kiadás megjelenésekor, vezető író is lett.
Az események vészterhes időben játszódnak: 1170-et írunk, Rokugan trónja üresen áll, mióta a Császár, III. Toturi életét vesztette az Árnyvidéken, a Nagy Klánok közötti viszony pattanásig feszül, Moto Chagatai, az Unikornis Khan pedig majdnem sikeres támadást indít a főváros ellen, magának akarva a trónt…
Magát a történetet, mintegy tanmeseként ismerjük meg a Mester és a Tanítvány beszélgetéséből. A hűség és a becsület tanait elemezve, a tanítvány arra a következtetésre jut, hogy ez a két dolog együtt jár: a becstelen, nem lehet hűséges. Így hangzik el két név, mint a Tanítvány példái a becsületesség és becstelenség mintáiként: Seppun Tashime és Yogo Kazunori.

Seppun Tashime, Rokugan egyik legmegbecsültebb és legnagyszerűbb Smaragd Magisztere, Yogo Kazunori pedig a Skorpió klán saját klánja szemében is becstelen szamuráj volt, akit rettenetes módon büntettek meg tetteiért. Bűne nem más volt, mint Hida Kisada, a Rákok legendás Bajnokának megölése a Koten kastélyban, a Rák klán ősi építményében. Bizonyos időben ez megszokott dolog lett volna, de a két klán – bár feszültség mindig is volt közöttük – akkoriban nem állt harcban egymással, valamint a Skorpiók bajnoka, Bayushi Paneki sem adott engedélyt a gyilkosságra.

Innen egy kissé furcsa kanyarral, a Yasuki (eredetileg Daru, majd később Rák) család tartományában találjuk magunkat, ahol és amiért a Daru és a Rák klán küzd. Hida Kisada halála csak még inkább elmérgesítette a helyzetet, a két klán egymásra mutogat és elkerülhetetlen a vérontás, ami egy sértések szülte párbajban csúcsosodik ki. A párbaj tisztességes lebonyolításáról a Smaragd Magiszter, Seppun Tashime gondoskodik. A másnap lezajlott párbaj végül furcsa eseménnyel zárul: a palota egyik szobájában egy seppukut elkövetett, Sárkány szamurájt találnak, akiről rövid úton kiderül, hogy a párbajban életét vesztett szamuráj másik klánba adoptált testvére…
Seppun Tashime nyomozásba kezd és bejárja fél Rokugant: eljut a havas hegycsúcsok között megbúvó Shiro Kitsukiba, a Főnixek legendás könyvtárába, az ostrom alatt álló Kyuden Ikoma falaihoz és egy őrült terv végrehajtása érdekében az Árnyvidékre.

Seppun Tashime

Végül – talán a cím után várt csattanót hiányolva – meglepődve tapasztaltam, hogy a legendás Hida Kisada halála milyen útra terelte Tashime nyomozását. Tényleg az terelte? Számomra kissé hihetetlennek tűnik egy ilyen terv kiagyalása és véghezvitele, ahol egy felfoghatatlan méretű apróságon elbukhat minden, hiszen a véletlen és a szerencse elképesztő párosa szükséges a sikerhez. Ilyen szempontból nekem sajnos nem tetszett annyira maga a történet. A későbbi lavinát elindító hópehely súlya annyira érzékelhetetlen, hogy nekem nem áll össze egy hihető történetté.

Felróható hibának, hogy nem teljesen tudta magát hova tenni, nem tudta, hogy mi szeretne lenni. Átvezető történet egy sokkal komolyabb konfliktushoz (Kali-Ma és a Destroyer War)?
Ez esetben hiányzik belőle a háttér bővebb bemutatása, a kártyajáték történetének ismerete nélkül kibontatlan és érthetetlen marad, és csak azt látjuk, hogy Seppun Tashime és társai nyomok után futnak – és a végén lévő „lezárás” csak látszólag az, a „csattanó” pedig idézőjeles marad.

Bevezető, új játékosoknak Rokugan csodálatos világába a számos alapvető esemény (a Kamik érkezése, történelmi utalások a közelmúlt eseményeire, az egyes klánok bemutatása erősen sztereotíp képekkel) felvillantásával? Ez esetben ismét sokat szeretne, de kevés jön át. Aki ismeri a Legend of the Five Rings világát, annak tetszeni fognak a rajzok, de a történet folyása talán érdekesebb lesz. Aki nem ismeri, annak nagyszerű alapozás, de neki hiányozni fognak a csillagozott kifejezések, hogy kicsoda is például a hatamoto, a Smaragd Magiszter vagy a Jáde bajnok – Stan Sakai ebből a szempontból nagyszerű tanár az Usagi Yojimbo lapjain.

Yogo Kazunori

De ennyi negatívum után áttérnék a nagyszerű részre. A Death at Koten meseszép. Az oldalakon megjelenő képek gyönyörűek. Nagyon szépek a színek, tökéletesek és kellően hatásvadászok a beállítások, a szögek, a figurák és a hátterek is kellő aprólékossággal és finomsággal vannak megrajzolva. Könnyen el tudom képzelni, hogy egy-egy lap felvillantása egy játék során többet mondhat ezer szónál is.
Számos figurával találkozunk a lapokon, de a Mester, a Tanítvány és Seppun Tashime karakterén kívül keveset ismerhetünk meg a minimálisnál jobban. Vagy ez is csak félrevezetés? A bölcs és figyelmes Smaragd Magiszter csak egy dróton rángatott báb? A Mester csak klánja filozófiáját kívánja átadni a Tanítványnak? A Tanítvány végül megérti a történet elején felhozott szavak jelentését és kapcsolatát a Skorpió klán maszkját viselve?

Death at Koten

Jó volt látni egy ilyen módon színes Rokugant, még akkor is, ha a történet, aminek előzményeként szolgál (Destroyer War), kissé eltávolodik Rokugantól és a „tipikus” keleties-szamurájos settingtől, ahogy a háború után sivárrá vált idegen birodalomba (Ivory Kingdoms és Ivory Edition) indulnak.
A Death at Koten eseményei óta Rokuganon lepergett harminc esztendő. Ettől függetlenül bátran és őszintén ajánlom akár kezdő, akár rutinos bushinak, shugenjának és udvaroncnak, ugyanis hibái ellenére nagyon élveztem a történetet, és némi mankó segítségével a gempukkun átesett ifjú szamurájok is megértik.

A Death at Koten megvásárolható a DriveThru oldalán.

Köszönet Eberen Orkodonek a Death at Koten egy példányáért!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához