LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

Azt gondoltam, hogy a márciusi hírözön után az április is legalább ilyen bőséges lesz. Úgy tűnik azonban, hogy a társasjátékhírek intenzitása épp oly változékony, mint a jelenlegi időjárásunk. Azért pár morzsát így is összeszedtünk:

Azt hiszem a Settlers sorozatot senkinek sem kell bemutatnom. Még jómagam is – akit meglehetősen kevés számítógépe játék köt le -, hosszú órákat töltöttem a sorozat első két része fölött. Nem vagyok biztos benne, hogy mindent teljesen megértettem a játékból az akkori eszemmel és angoltudásommal, de az élettel teli kis birodalmam fejlődése hosszú időre a gép elé szögezett. Így talán nem csoda, hogy kíváncsian várom Ignacy Trzewiczek (Robinson Crusoe, 51st State) új játékát, amelyet Imperial Settlers-re kereszteltek. A lengyel szerző a mechanikát korábbi műveiből, a 51st State sorozatból kölcsönözte, erősen újragondolva azt. Így az már biztos, hogy alapvetően kártyajátékról lesz szó, de hogy a játék egyszerűbben érthető lesz-e, netán a New Era “családbarátabb” verziójáról van szó és hogy mennyire érhetjük tetten a Settlers hangulatát, az majd a megjelenés után derül ki, amelyet a az idei GenCon-ra időzített a kiadó.

 

Ha már ennyit emlegettem a 51st State-et, akkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a Neuroshima világában játszódó játéksorozat is új kiegészítőt kap. A 51st State – New Era – Winter széria legújabb tagja, a Ruins, témáját tekintve a poszt-apokaliptikus világ falvainak romjai közé vezeti a játékosokat. Neuroshima hősei ezen romok között keresnek ételt, ruhát és hajtják nyugovóra fejüket. Ezek a romok jelentik számukra az egész életet…  A doboz 40 lapot tartalmaz majd, amelyben az új vezérek, helyszínek és kontakt kártyák között új képességek is megbújnak majd. Hogy pontosan mi minden kerül elő a romok alól, arra nagyjából 2-4 hetet kell várni, a Portal Publishing ugyanis májusra időzítette a kiegészítő megjelenését.

 

Júniusban lesz a normandiai partraszállás 70. évfordulója. Amellett, hogy minden bizonnyal számos cikket olvashatunk majd az neten a téma kapcsán, a társasjáték-kiadók is megemlékeznek a jeles eseményről. A Days of Wonder kiadó bejelentette, hogy D-Day Landings címmel, új kiegészítővel örvendezteti meg a Memoir ’44 rajongóit. A dobozban 6 db nagyméretű, 13×23 hexából álló térkép kap helyet, amelyek mindegyike a történelmi partszakaszok egyikét ábrázolja. Amellett, hogy a kiegészítő új szabályokkal és egységekkel érkezik, a D-Day Landings igazi újdonsága, hogy a térképek összekapcsolhatóak, így dupla, tripla “méretű” csatákra is sor kerülhet, de az igazán bátrak mind a 6 térképdarabot összekapcsolhatják, hogy a teljes partraszállást megeleveníthessék.  A kiegészítő használatához, azonban nem elég egy Memoir ’44 alapdoboz,  a játékosoknak szüksége lesz még a Terrain PackEquipment Pack és Winter Wars kiegkre is, míg a Mediterranean Theater használata erősen javallott.

 

Tavaly Essenben a leginkább várt játékok közé tatozott a Nations. A civilizációépítő játék – bár kapott hideget-meleget egyaránt a kritikusoktól – összességében elég jól teljesít, hiszen a BoardGameGeek.com ranglistájának 50. helye környékén tanyázik jelenleg. Így aztán a szerző, Rustan Håkansson bátran jelentette be, hogy idén érkezik a Nations: The Dice Game. Bár mára már szinte törvényszerű, hogy a nevesebb játékokból előbb-utóbb megjelenik egy kockaverzió is, a Nations esete talán annyiban különleges, hogy a kockaverziót már az eredeti játékkal párhuzamosan elkezdték fejleszteni.  Ugyan túl sokat még nem tudni a kistestvérről, de az már biztos, hogy jó sok kocka lesz a dobozban, mivel a játékmenet megkívánja a résztvevő 1-4 játékostól a párhuzamos gurításokat, ami általában jót jelent. A várhatóan Essenben megjelenő játékról lépésről-lépésre tudhat meg többet az, aki követi a szerző angol fejlesztési naplóját.

 

Akinek esetleg már nem elég változatos a Carcassonne és több tucat kiegészítője, netán elege van a francia város jellegéből, annak most lehetősége lesz az alapdoboz kolostorait híres német kolostorokra cserélni. Nem viccelek. Aki feni a fogát az ilyen apróságokra (is), az készítheti a pénztárcáját, a Klöster mini kieg ugyanis húsvétkor jelent meg Németországban, így előbb-utóbb valamilyen formában nálunk is elérhető lesz.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.