LFG.HU

dekszter
ismertetőCimkek

X-men: Days of Future PastBryan Singer, akinek az X-Men sorozatból eddig két részt köszönhettek a rajongók, visszatért, és egy furcsa húzással új mederbe terelte a mutánsok történetét. Az Eljövendő múlt napjai, az azonos című, 1981-es X-Men történeten alapszik, vászonra kerülésével számos meglepetéssel és kérdéssel találkozhat a néző, valamint egyfajta új irányt is kijelöl az ereje teljében lévő sorozatnak.

A 2000-es évek elején robbant be a mozikba az első X-Men film, ami a hatalmas sikernek köszönhetően, 3 évente új epizóddal bővülve sorozattá vált. Az X-Men „trilógia” mellett érkezett két film, ami Wolverine-re (Rozsomák…) koncentrált, valamint a The First Class, ami az X-Men megalakulását és a két legikonikusabb karakter, Xavier és Magneto viszonyát, megismerkedésüket és végül útjaik elválását mutatta be a kubai rakétaválság idején. Egy rövid cameo erejéig itt is feltűnt Wolverine, aminek köszönhetően Hugh Jackman (aki azért vállalta el a rövid szereplést, mivel káromkodhatott benne), minden létező szuperhős alakítási rekordot megdöntött hét fellépésével.

Az Eljövendő múlt napjai több szálon veszi fel a történet fonalát…

Történet - Vigyázat! Spoilerveszély!
A történet a nem túl távoli, de annál sötétebb jövőben kezdődik, ahol az egykoron állami irányítás alatt álló szupergépek, a Sentinelek (akik az a célja, hogy minden mutánst elpusztítsanak) már szinte minden mutánst megöltek, és egy ideje már az emberekre (akikben esély van a mutációra) is vadásznak. Képességeik páratlanok, megállításuk szinte lehetetlen.
Egy maroknyi mutáns (köztük pl. Colossus, Kitty Pryde, Magneto, Xavier, Iceman és Storm) erejüket megfeszítve próbálnak túlélni, és egy végső megoldásban reménykednek: egyikük elméjét Kitty Pryde visszaküldené a múltba, hogy megakadályozza azt az eseményt, ami a Sentinelek bevetését és a mutánsgyűlöletet kirobbantotta. Ez nem más, mint egy 50 évvel ezelőtti gyilkosság, amit Mystique követett el, az áldozat pedig nem volt más, mint Bolivar Trask, a Sentinelek megalkotója.

Wolverine-t küldik vissza, aki fel akarja kutatni Xaviert és Magneto-t, hogy az ő segítségükkel megtalálja és megakadályozza a gyilkosságot, ezzel elejét véve a mutánsok és emberek számára sötét jövőnek.
Logan a „The First Class” után nagyjából 10 évvel, 1973-ba érkezik. Xavier iskolája elhagyatott és romos, Hank McCoy teljesen emberi külsejű, Xavier jár, viszont nem rendelkezik telepatikus képességeivel, Magneto pedig több száz méter mélyen raboskodik Kennedy megölésének vádjával.

Sürgető versenyfutás veszi kezdetét a bosszúra szomjas Mystique (aki kísérleti nyúlnak használt mutáns társai miatt akarja Trask vérét ontani) és a kissé szokatlan felállású csapat között.
Hiába futnak össze a szálak pár ponton, lezárni nem tudják a dolgot, látszólag úgy tűnik, a gyilkosság és a mutánsok végzete szinte elkerülhetetlen.
A film végére lassan helyreáll a rend, amikor Xavier legyűri az őt emésztő bánatot, ismét székbe kerül és visszanyeri képességeit, Magneto pedig bebizonyítja, hogy a mutánsok érdekeiért semmi sem túl drága ezen a világon.

A végső megoldás után végül Logan az iskolában ébred, ahol Xavier döbbenettel vegyes örömmel üdvözli. Az iskolában sétálva Logan számos olyan mutánssal találkozik, akik odavesztek a hosszú harcban, esetleg korábban. Storm, Colossus, Jean…
A már-már kötelező, stáblista utáni jelenetben pedig már a következő részt vetíti elő a film.

 

X-men: Days of Future Past

Singer tudta, hogy hova kell nyúlni X-Men ügyben: a film roppant hangulatosra és látványosra sikeredett, és először éreztem azt, hogy Wolverine figurája nem nyomja el a többieket. Eddig bármi volt a fő vonal (X-Men, X2, Last Stand), mindig és kizárólag ő volt a megoldás és az elöl menetelő hős. Ezúttal azonban sikerült úgy jelen lennie, hogy Xavier, Magneto és Mystique bőven kibontakozhatott mellette. A csupán rövid időre feltűnő Quicksilver pedig gyakorlatilag ellopja a showt a 3600 képkocka/másodperces jelenetével, bár Magneto épület mániája (már?) itt is megmutatkozik.

A csekély számú szereplő talán elsőre kevésnek tűnhet, de ebben az esetben a kevesebb mindenképpen több – ahogy ez él az összes ilyen jellegű filmre -, és ez egy nagyon pozitív dolog a filmmel kapcsolatban. Nincsenek elsikkadó figurák, akik a háttérben állnak és elő-elő ugranak egy harcra vagy egysorosra, hanem csak azok vannak jelen, akik a történet szempontjából  valóban fontosak.

James McAvoy nagyszerűen hozza a fiatal, de megkeseredett Xaviert, Michael Fassbender pedig a karizmatikus és számító Magneto szerepében brillírozik. „Öreg” megfelelőik, pedig hozzák a Patrick Stewart-Ian McKellen színvonalat, és alig pár perces szerepük ellenére is tudja mindenki, hogy mekkora hatalom birtokosa a két karakter.
Hugh Jackman-nek rutinos színészként nem volt problémája a megszokott szereppel, Jennifer Lawrence viszont (talán menekülő szerepe miatt) halványabb jelenség a vásznon, mint a The First Class esetében.

Szinkronosan volt „szerencsém” a filmhez, és néhány helyen sajnos szinte vérzett a fülem. Fassbender szövegére alig emlékszem, annyira jellegtelen és semmitmondó hangot kapott, Sajnos idén januárban elhunyt Helyey László elhunyt, így Ian McKellen új hangot kapott – lásd Fassbender.

Az eljövendő múlt napjai egy érdekes reboot, ami számomra hatalmas évszám-kavarodásokkal járt. Ez lenne a Last Stand (és a The Wolverine), valamint a The First Class folytatása? Nem egészen, hiszen felveszi a fonalat a múltban (1973), hogy megakadályozza a jelenben (2023) dúló háborút. Ha ez a sorrend helyes, akkor az X-Men, X2, Last Stand és a The Wolverine eseményei nem történhettek meg, hiszen akkor már nyílt háborúban álltak egymással. Ennek ellenére a Wolverine záró képsoraiban elég bátran megjelenik Xavier és Magneto a tömegben, fényes nappal. Látszólag nyoma sincsen az eszeveszett mutánsvadászatnak, holott alig pár év telt el a Wolverine eseményei és így a Last Stand után. Vagy a háború a Last Stand után tört ki? Akkor viszont hogyan lehet életben Jean és Cyclops?

Fent már említettem Quicksilver karakterét: az ő megjelenése ismét érdekes kérdéseket vet fel a Marvel filmeken belül. A Winter Soldier záró jelenetében ugyanis feltűnik ő és testvére, Scarlet Witch is. Ennyire öreg lenne a közeledő Avengers film, az Age of Ultron (2015) során? Pontosan mikor is játszódik a Marvel jelenlegi „fő” vonala (Avengers és karaktereik)? Persze lehet, hogy nem kell túlkomplikálni az egészet, hanem amolyan rajzfilmes könnyedséggel lehet kezelni az időutazás okozta érdekességeket – bár itt nekem már a film elején kilóg a lóláb a Sentinel-mutáns háború kitörésének kapcsán.
Az Eljövendő múlt napjaiban, a Logan által átugrott ötven év azonban számos lehetőséget ad múltbéli események elmesélésére Xavier által, ezáltal is folytatva az X-Men és First Class filmek sorát.

X-Men: Days of Future Past

Mire érdemes még várni? X-Men: Apocalypse címen 2016-ban érkezik a folytatás, ami a 1980-as évekbe kalauzolja a nézőt, majd 2017-ben jön a Wolverine harmadik része.

A Marvel úgy tűnik, hogy továbbra is jó érzékkel nyúl a nagyobb nevekhez és vigyáz a stabilan felépített minőségre. Ha vannak is esetleges hullámok a mutánsok történeteit bemutató filmekben, bátran állíthatom, hogy aki szereti az eddigi X-Men filmeket, annak ez is tetszeni fog.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához