LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

Május. Miközben hideg zuhany és kánikula váltják egymást, nekem ötletem sincs, hogy milyen frappáns bevezetést írjak az e havi hírekhez, ezért inkább rögtön bele is vágok.

Antoine Bauza két Spiel des Jahres díjjal a zsebében (7 Csoda, Hanabi) azon szerzők közé tartozik, akinek neve hallatán biztosan felkapjuk a fejünket, pláne ha az egy új játékkal összefüggésben hangzik el.
Márpedig idén szeptemberben új társas kerül ki a kezei közül Samurai Spirit néven. A lényegében a Hét szamuráj c. film tematikájából merítő társasban 2-7 fő játékos bújhat neves szamurájok bőrébe, akik eltökélték, hogy kb. 20 perc alatt együtt megmentik a falut a fenyegető rémségektől. Na álljunk csak meg: rövid, kooperatív kártyajáték, távol-keleti tematikával, 7 fő részévételével? Olyan mintha a francia úriember a Fun Forge kiadónál egy játékba gyúrná össze a legismertebb szerzeményeit, a Hanabi-t, a Ghost Stories-t és a 7 Wonders-t. Kíváncsian várjuk, ebből mi sül ki!

 

 

Apropó Távol-Kelet: Aki jártas a tengeri kalózkodás történetébe, annak ismerősen hangozhat Cheng I Sao azaz Ching Shih neve. A világ leghíresebb kalóznője, aki a 19. sz. elején 2000 hajóból álló flottának parancsolt a Dél-Kínai tengeren legyőzte a Kínai Császári Hadiflottát is, majd kegyelmet kért és kapott, így azon kevés kalóz közé tartozott, akik megérték a nyugdíjaskort. Az ő hírneve köré épül Bruno Cathala és Ludovic Maublanc új játéka a Madame Ching. A májusban megjelenő társasban 2-4 kalózt alakítunk, akik dzsunkájuk vezetőjeként szeretnék meggyőzni Ching Shih-et rátermettségükről. A kifejezetten szép játékban kártyák segítségével kell küldetéseket végrehajtanunk a megfelelő számú lapok kijátszásával, eközben pedig tulajdonságkártyák segítenek majd minket a party45 percében Bár Ching Shih meglehetősen kegyetlen kalózkapitány volt, a Hurricane játéka meglehetősen családbarátnak tűnik. Meglátjuk, ebből mi lesz…

Ha már a kalózkodásnál tartunk néhány hete bukkant fel a BoardGamGeek.com-on  Sebastian Bleasdale új játéka, a Black Fleet. Az idei GenCon-on megjelenő társas a Karib-tengerre kalauzol minket, ahol 3-4 játékos küzd majd azért, hogy elnyerje a kormányzó lányának kegyét. Ebben a kártya vezérelt játékban minden résztvevő 3 különböző hajót irányít: a kereskedőhajóval árukat szállítunk egyik kikötőből a másikba, a kalózhajóval kizsákmányolhatjuk a kereskedőket, a kincseket pedig elrejtjük a szigeteken, míg a hadihajók segítenek lefülelni és elsüllyeszteni az ellenfél kalózhajóit. A hajók mozgását, sebességét a kijátszott kártyák határozzák meg, flottánk hatékonyságát pedig különböző fejlesztéskártyákkal növelhetjük. A Black Fleet szintén igazi családi játéknak tűnik, hiszen a pörgős adok-kapok nagyjából egy óra alatt véget is ér. Így akiknek túl sok, vagy túl megerőltető a Merchants & Marauders, az érdeklődve várhatja az augusztusi megjelenést.

fotó: Stephane Bassiaux

Ismét hírt adhatunk magyar megjelenésekről is: a Pitanik gondozásában jelent meg nemrég a Nyolc perces birodalom. Az egyre nagyobb teret hódító mikrojátékok egy ékes példája Ryan Laukat szerzeménye, ebben a 8 percig tartó játékban az a feladatunk, hogy minél jobban elterjeszkedjünk a világban, lehetőleg úgy, hogy a party végén mi legyünk többségben a különböző kontinenseken. Akcióinkat kártyák kijátszásával hajtjuk végre, amelyek segítségével mozoghatunk, városokat alapíthatunk és hadsereget toborozhatunk. Ezen kártyalapokat pénzért vásároljuk meg a játék során, és ha elég élelmesek vagyunk, akkor a lapokon található különböző nyersanyagok gyűjtésével bónusz pontokra tehetünk szert. Gyors, pénztárcakímélő mikrojáték,  ebédszünetekben a kávé mellé 2-5 kolléga számára ideális.

 

  

Az Repos tavalyi újdonságát, a Concept-et épp múlt héten jelölték Spiel des Jahres díjra nagyjából egy időben a gémklubos magyar megjelenéssel. Ebben a játékban a feladatunk, hogy az egyik szomszédunkkal együtt, az általunk kiválasztott feladványra kis ikonok segítségével vezessük rá a játékostársainkat. A helyes megfejtő éppúgy pontokkal gazdagodik, mint a feladványt elmutogató kétfős csapat. Gaëtan Beaujannot és Alain Rivollet játéka kicsit olyan mintha a Dixit és az Activity keveréke lenne, és 40 perces játékidő mellett, 4-12 fővel játszható.

fotó: Dong Hyuk Song

 

A Carcassonne-ból sosem elég! Örülhetnek, akik így gondolkodnak, hiszen megjelent magyarul is az ismert franchise tavaly debütált spin-off-ja. A Carcassonne – Déltenger nevet viselő kiadványt a Piatnik adta ki, és egy új, “világkörüli” sorozat első darabja. Mechanikai újdonság a dobozba nem került, továbbra is lapkák lehelyezésével és bábunk ráhelyezésével gyűjthetünk pontokat. Ebben a kiadásban azonban városok és kolostorok helyett majd a banánok kagylók és halak biztosítják ezeket.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához