LFG.HU

Urban
ismertetőCimkek

logo5Az LFX ötlete 2013. végére született meg, 2014. január 9-én pedig meg is nyitottuk kapuinkat, amelyről segítségképpen az LFG.HU is hírt adott. Az alábbiakban az elmúlt hónapok összefoglalóját olvashatjátok személyes gondolatokkal fűszerezve, pár “ajándék” kíséretében.

A kezdetektől fogva egy erős kép motivált az LFX létrehozásában: egy olyan online közösség víziója, ahol kölcsönösség jegyében alakulnak a dolgok, ahol rengeteg szerepjátékot próbálnak ki, és ahol innovatív kísérletezés folyik. A struktúránk ezek figyelembevételével, alapos átgondolás után lett kialakítva. Az alapítókkal elsősorban olyan embereket céloztunk meg, akik kíváncsiak egymás ötleteire, akik ki akarják próbálni a polcon porosodó szerepjátékaikat és meg akarják valósítani a fiókban heverő kalandötleteiket. Másrészt enyhíteni kívántunk azok játékínségén is, akiknek online felületen kívül kevés lehetősége maradt szerepjátékozásra, akár a munkabeosztás, akár a családos élettel járó kötöttségek, akár a földrajzi távolság okán.

Az eddig eltelt néhány hónap alapján az LFX maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. A mérlegünk jelen állapot szerint közel 130 darab nyílt játékalkalom, de számos zárt kampány is nálunk indult el. A játékokon felül létrehoztunk egy kísérleti szerepjátékos videoblogot, lefordítottunk néhány játékot és megszerveztünk egy találkozót. A körülbelül 50 tényleges tagunk között találhatóak diákok és szülők, kezdők és veteránok, Angliában, Németországban, Szlovákiában, sőt, Japánban élő magyar szerepjátékosok.

Vicces leírni, de online szerepjátékozással kapcsolatos előítéleteket is tapasztaltunk. Olyan kijelentésekre tessék gondolni, minthogy ez “nem rendes” szerepjáték, stb. Ki gondolta volna, hogy létezik már ilyen is? :) Ugyanakkor elégtétellel vegyes öröm volt látnom, hogy aktív tagjaink között már a létjogosultságunkat eredetileg tagadó, illetve az online, alkalmi vagy rétegjátékokat korábban lenéző szerepjátékosok is akadnak.

De gyakran még friss tagjainknak sem sikerült elsőre megérteniük a konstrukciónkat. Néhányaknak például az a benyomása támadt, hogy itt csak ritka, furcsa, alkalmi játékokat szabad játszani. A következő lista alapján is látható, hogy valóban számos, itthon kevéssé ismert játékritkaság szerepel a palettán, de a fentebb taglalt kísérletezőkedvből és a szerepjátékos polcok leporolásából ez szerintem automatikusan következik.

Az eddig lezajlott nyílt játékaink: Apocalypse World: Dark Ages, Ars Magica, Blahck Seven, Call of Cthulhu, D&D (BECMI és 4E), Doctor Who, Dračí Doupě, Elfs, FATE Accelerated, Fiasco, Fuss leon fuss, Ghost Lines, Golden Sky Stories, Helvéczia, Kaland Játék Kockázat RPG (eredeti és fejlesztett kiadás), Kard és Mágia, Kazamaták és Kompániák, Lady Blackbird, Lasers & Feelings, M.A.G.U.S. (ÚTK), Marvel Heroic Roleplaying, Microscope, Mouse Guard, Murderous Ghosts, Perdition, Poison’d, Psi*Run, Rappan Athuk, The Regiment, The Sundered Land, Shadowrun 3E, Shock, Star Wars (Saga és D6), Stars Without Number, The Mountain Witch, Torchbearer, Vampire: the Masquarade, Warhammer 40k (Rogue Trader és Dark Heresy), Warhammer Fantasy (0., 1. és 2. kiadás), World of * játékok és hekkek, valamint Werewolf: The Apocalypse. Részletesebb információk itt: LFX Dicsőségfal / Naptár

Az újhullámos, gyors játékok felülreprezentáltsága szerintem egyszerűen csak a mesélői ízléseknek, ráérési arányának, illetve valamennyire a kölcsönösség elvéből származó kötöttségeknek köszönhető. Mert végső soron csak azok a játékok tudnak kipróbálásra kerülni, amelyekre a keresleten felül kínálat (azaz mesélő) is akad.

Voltak emellett olyanok is, akik nem értették, hogy miért nem akarunk minden áron bővülni és növekedni, hogy miért újíttatjuk meg időnként a regisztrációt, stb. Mások azt hitték, hogy az LFX az online alkalmazásokkal történő hazai szerepjátékozás alfája és omegája kíván lenni, és ezért minden ehhez kapcsolódó igénynek eleget kell tennie. Mi sem állhat távolabb ettől! Számtalan csapat és játékos játszik nélkülünk is online eszközökkel, szerencsére. A mi koncepciónk ennél kifejezetten szűkebb: fenntartani egy összetartó játszóközösséget. Konfliktusok persze mindenhol akadnak, de külön öröm a számomra, hogy ezek kis kivételtől eltekintve kulturált módon zajlottak le. Eddig még senkit sem kellett kitiltani.

Magukon a játékokon felül van még néhány elem, amely említést ígényel. Az egyik ezek közül a Google Hangouts-on keresztüli élő videoközvetítés, majd felvételről visszanézés lehetősége. Számos játékalkalmat felvettünk videora, hogy a rá nem érő tagjaink is meg- és visszanézhessék a történéseket. Ezen felül pedig egy amatőr, Szerepjáték Mánia című videoblogot is létrehoztunk magunknak, amelyen keresztül játékokról beszélhetünk, kérdéseket vitathatunk meg, stb. Ezeket a lehetőségeket eddig csak szűk körben használtuk, de úgy gondolom, hogy a videózás különösen jó módja a szerepjátékról való értekezésnek, ezért remélem, hogy a jövőben mások is készíteni fognak ilyeneket.

Az utolsó témát (és ezzel elérkeztünk a cikk “ajándék” részéhez) a játékfordításaink jelentik. John Harper a független szerepjáték-fejlesztés egyik híres fenegyereke, számos zseniális játék készítője. Külön megemlítendő az a képessége, hogy pusztán a megfelelő kifejezések megválogatásával képes pár oldalnyi terjedelemben nagyon erős, kézzelfogható hangulatot teremteni. Eddig két minijátékát magyarítottuk. A Lasers & Feelings egy egyoldalas, de a játékhoz mindent tartalmazó mini RPG, amely könnyed szórakozást ígér a Star Trek és más űrutazós sci-fik hangulatában azoknak, akik nem veszik teljesen komolyan a zsánert. Ideális néhány órányi alkalmi játékra. A másik fordítás a valamivel hosszabb és tartósabb játékra szánt Ghost Lines, amely egy egyedi világképpel rendelkező, szellemirtás és vasútvonalak köré szerveződő sötét steampunk/dieselpunk RPG. Az anyajátéka (Apocalypse World) ismerete nélkül talán csonkának tűnhet, de a reményeim szerint önállóan is értelmezhető némi kreativitással. Mi nagyon jól szórakozunk mindegyikkel, remélem, hogy az olvasók között is megtalálja mindkettő a maga közönségét. Ha pedig ez nem lenne elég, Harper leghíresebb játéka, a díjnyertes Lady Blackbird fordítása is úton van már, kiegészítve az LFX-es fejlesztésű, közösségépítős-zombis-parkouros Fuss, leon, fuss!-sal.

Hazánkban számos szerepjátékos közösség található, amelyről túl keveset tud a hazai közvélemény. Ha ez a cikk ezen a helyzeten egy kicsit is javíthatott, már volt értelme megírnom.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához