LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

Nyár. Végre. Foci VB. Végre. Júniusi társasjátékhírek. Végre… A májusi hírek kommentjei alapján megpróbáltam újrastrukturálni a hírek szerkezetét. Íme:

Kiemelt hírek

A Fantasy Flight Games sosem fogja vissza magát, ha egy megszerzett franchise kiaknázásáról van szó. Miután a Star Wars figurás és kártyajátékok kiadásának jogai az amerikai céghez kerültek, sorba jelentek meg az X-Wing és a Star Wars LCG kiegészítői, amit az FFG most egy újabb kártyajátékkal fejel meg. A Star Wars Empire vs. Rebellion névre keresztelt társasban két játékos feszülhet egymásnak az erő világos és sötét oldalát hívva segítségül. A nem gyűjtögetős játék koncepciója nagyon hasonlít az HBO-s Game of Thrones kártyajáték kiadására: ahogy az a Game Of Thrones LCG egyszerűsített változata alkalmi játékosoknak, úgy az Empire vs. Rebellion leírásában is felsejlenek a Star Wars: The Card Game mechnikai elemei. Ugyanakkor a kiadó szerint az Empire vs. Rebellion a Cold War: CIA vs KGB  c. játék újragondolása. Erről a “rókabőrről” a kiadó honlapján olvashattok bővebben.

 

Saját elméletem szerint a Lovecraft világában megálmodott mérhetetlen vének nem vérmágia és ősi ismertek által érkeznek el a világunkba. Nem… Szerintem egyszerűen a mérhetetlen vének találták ki Lovecraft-ot és írták meg a novelláit.  Most pedig a művein alapuló könyvek, képregények, filmek, számítógépes és társasjátékok bevételéből tesznek szert egyre nagyobb hatalomra, míg végül a jogdíjakból harácsolt tőkéjük segítségével egyszerűen átveszik a hatalmat a Föld felett. Ha igazam van, akkor a Kingsport Festival c. játék megvásárlásával is hozzájárulunk világunk bukásához.
A Kingsburg c. aránylag ismert társasjáték motorjának újrahasznosításából született meg az olasz szerzőpáros (Andrea Chiarvesio és Gianluca Santopietro) játéka, amelyet Lovecraft  Az ünnep c. novellájára fazoníroztak. A 3-5 fővel játszható társasban kultistákat és boszorkánymestereket alakítunk, akik célja, hogy a lehető legnagyobb mágikus hatalomra tegyenek szert a mérhetetlen vének kegyeiben járva. A Kingsport Festival – ahogy ismert elődje is – kockaelhelyezős játék. Három dobókockánk pontértékét kell elosztani és a megfelelő vénekhez rendelni, hogy az “ajándékaikat” felhasználva varázslatokat tanuljunk és kiterjesszük hatalmunkat Kingsport városkája felett. És miközben ép elménket próbáljuk megőrizni, jó ha tudjuk, hogy elszánt nyomozók támadhatnak ránk bármelyik sarok mögül.
A 90 perces játék idén, Essen környékén jelenik meg, amit én személy szerint kíváncsian várok.

Ha megnézzük a BoardGameGeek.com “világranglistáját”, akkor azt tapasztaljuk, hogy a 13. helyen álló Robinson Crusoe: Advetunre on the Cursed Island a legelismertebb a kooperatív társasok között. Nem is csoda, hiszen a Robinsonban Ignacy Trzewiczek igazán jól eltalálta a téma és a mechanika összhangját.  Ahogy a karakterek élet és halál peremén küzdenek a túlélésért, úgy egyensúlyozik szépen a eurogame és ameritrash határán maga a játék. A társas sikeréhez valószínűleg az is nagyban hozzájárul, hogy a dobozban lévő 6 szcenárió más-más játékélményt ad, így a játék gyakorlatilag kapuként szolgál a különböző kalandműfajok között. Ezt fejelte meg a szerző tavaly a Voyage of the Beagle kiegészítővel, amelyben 6 új szcenáriót kell teljesítenünk egyetlen kampányba fűzve, így kísérhetjük el Charles Darwint utazásaira. Aki olvassa Ignacy blogját, az tudja, hogy sosem elégedett a játékaival és folyton tovább akarja fejleszteni őket. Szerencséjére a Robinson szcenáriókkal  úgy teheti meg ezt, hogy az alapjátékhoz hozzá sem kell nyúlnia, hiszen mindig újabbakat találhat ki. 2012 karácsonyán szabadon letölthetővé tette a King Kong-os küldetést, amelyet most egy újabb követ, a Tracing Doctor Livingstone. Az innen szabadon letölthető és kinyomtatható szcenárióba sikerült ismét valami újdonságot csempésznie: nem csak egy küldetéslapot kapunk, hanem a szerző 7 oldalnyi történetet is mellékel. Így a Livingstone-t kereső expedíció ihlette történetben, az előrehaladásunk során különböző történeteket élhetünk meg, annak függvényében, hogy mikor merre tévedünk, mintha csak egy lapozgatós könyvet olvasnánk a ’90-es évekből. Ez szép volt Ignacy!

Hazai hírek

VB lázban ég a világ, még a fogkrémeket is Brazíliával próbálják eladni a vásárlóknak. Hogyan is maradhatna hát ki épp a társasjátékpiac az őrületből. A Gémklub kiadó Focifogadás címmel kiadta Aczél Zoltán és fia Aczél Till játékát. Ebben a társasban egy-egy virtuális meccs különböző aspektusaira fogadhatunk, majd különböző kártyák kijátszásával úgy kell intéznünk, hogy a mi tippünk legyen a nyerő. Ez első olvasatra úgy tűnik, mintha inkább a fogadási csalásokat modellezné a játék, de így talán közelebb áll kis hazánk megtépázott futballjelenéhez. A játék 2-6 fővel játszható, játékideje 20 perc.  Bár a grafikai megjelenése sajnos elég gyengének tűnik, azért a itt VB hevében kipróbálnám.

Rövidhírek

Ma már emlegettem az FFG kiadáspolitikáját, hát most újra megteszem: ha a Star Wars X-Wing Miniatures Game egy lédús gyümölcs lenne, az FFG az utolsó cseppig kifacsarná, sőt még a héját is lereszelné! A kiadó hajók tucatjaival árasztotta már el a játék szerelmeseit az elmúlt két évben és közben egyre mélyebben nyúltak bele az Expanded Universe-be. Nem csoda, hogy a napokban bejelentett 5. hullám két újabb közepes méretű hajója is innen való. A birodalmi oldalon a VT-49 Decimator-ra készülhetünk, a lázadók pedig Dash Rendar Ourider nevű YT-2400-asának örülhetnek. Részletek: itt.

pic2055255_mdBruno Cathala nem rest idén.  A múlt hónapban bemutatott Madame Ching mellett - amelyet társszerzőként jegyez – , idén még egy játéka piacra kerül a Days of Wonder gondozásában. A Five Tribes egy színes-szagos családi játéknak ígérkezik, amelyben a játékosok Naqala város megüresedett trónjára pályázhatnak. További részletek magyarul a JEM honlapján.

pic2018848Bár a 7 Wonders kínál kétjátékos módot is, úgy tűnik, hogy vagy túl sokan kritizálták ezt a variánst, vagy a szerző nem elégedett vele. Antoine Bauza ugyanis elkezdett dolgozni a 7 Wonders Duel nevű verzión. A kép alapján úgy tűnik, hogy a lapokat a piramisszerűen kiterített pakliból húzzuk fel a pontozás pedig egy “mérleghintán” araszol. Hogy ez egy új játék lesz vagy csak kiegészítő, azt még nem tudni, ahogy azt sem, hogy utóbbi esetben beletartozik-e a szerző által megálmodott 7 kiegészítő sorába…

Kickstarter

Ahogy azt már tavaly novemberben megénekeltük, érkezik az Escape c. játék zombis változata. És ahogy mostanában minden Queen Games játékot, ezt is Kickstarteren lehet előrendelni.

A Stonemaier Games jóvoltából, most realisztikus nyersanyagokra csaphatunk le, hogy feldobjuk régi és új játékainkat.


Giochix.it olasz kiadó Historia címmel tervez kiadni egy civilizációépítő játékot. Ráadásul a projekt Kicksterteren, Giochixstarteren és a Spielschmieden is fut, így a befolyó támogatás ezen 3 oldal együttes adományaiból áll majd össze.

Megfinanszírozható  Vlaada Chvátil két játéka is: Egyrészt a Dungeon Lord 5 éves jubileumi kiadása, ami magában foglalja az eddigi kiegészítőket is, másrészt előrendelhető a Through the Ages harmadik, javított kiadása is.

 

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához