LFG.HU

BePe
interjúkCimkek

mandulaMártonffy Mandula (Enkara) régi tagja az RPG.HU/LFG közösségének, a közelmúltban jelent meg nyomtatásban az ötödik novellája, ennek kapcsán beszélgettünk vele.

 

Mondanál pár mondatot az írásodról és a megjelent kötetről?

A Delta Vision Kiadó által meghirdetettt egyik novellapályázat végeredménye let a Merész álmok, sötét titkok című kötet, amelyben a hatvankilenc pályázóból sikerült megszereznem a hatodik helyet (az első tíz kapott helyet az első kötetben és lesz második kötet is), és így ötödszörre is nyomtatásba kerültem. A téma a tizennegyedik zászlóháború és környéke, vezérszál: a tarthatatlan parancs. Az én írásom központi eleme Alidar, a vágyak városa volt, azon belül is egy rendhagyó nevelőcéh, egy ifjú tanítvány, valamint annak nevelője. A többiekében színes volt a felhozatal: dwoonok, ervek, toroniak, emberek és orkok, vörös- és feketezászlós szempontok egyaránt képviseltetik magukat a novellákban.

Mesélj kicsit arról, mikor és hol jelent meg először írásod?

Életem első nyomtatott megjelenése éppen a nevem napján történt, 2008 március 25-én. Egy háromrészesre tervezett antológia első darabja volt, amibe bekerült egy novella (a Bíborgyöngyök sorozatban A fogadás című kötetbe). Az írásom első változatát még Gáspár András is véleményezte, és ennek eredményeképpen az 1.0-ás verziót úgy nyolcvan százalékban átírtam. Amúgy nagyon klassz alkotócsapatba kerültem bele, olyanok közé, akik a való életben is kedves cimboráim, és ők is rengeteget segítettek az írás elkészülte közben és az utógondozás során is. Volt, aki láncfűrésszel trancsírozta szét, volt aki sebészi szikét használt, végezetül az akkori szerkesztő, Kornya Zsolt, még átment a maradványokon egy bársonytankkal (=kedvesen kíméletlen). Így született a végeredmény.

Milyen ihletettségből származnak a történeteid?

Ez nagyon változó (tudom, mondjak újat). Egész sztorik nem, de mozzanatok, helyszínek, karakterek személyisége vagy megnyilvánulásai azok, amik megragadhatnak a fejemben olvasmányaim, vagy film- és sorozatélményeim kapcsán.  A történetek kitalálásával kifejezetten nehézségeim vannak, a fránya múzsám sokszor csak ül a sarokban, és nem akar homlokon csókolni. Aztán egyszercsak megtáltosodik hirtelen, és valami egészen szokatlan dolgot összekapcsol a fejemben valami mással, és onnantól elindul a történet. Olyanra is volt már példa, hogy egy Luis Royo képet nézve beugrott egy mondat, amit leírtam, és abból lett a végén egy nyolcvanezer leütéses novella – azóta is a vincseszteren pihen. Másik, félkész íráskezdemény egy W. B. Yeats versből indult el – egyszer majd szeretném befejezni.

Mi alapján szoktál témát, főszereplőt választani?

Attól függ, hogy magamnak írok-e, vagy felkérésre, esetleg pályázatra. Ha az előbbi, akkor nem választok direkt, hogy tudomisén, most akkor megpróbálok kitalálni valami kémtörténetet, hanem általában beugrik valami, ami elkezdi piszkálni a fantáziámat, és akkor abból elkezdek darabokat papírra vetni. Néha szó szerint, ha épp géptől távol vagyok. Aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem, vagy csak sokára. Ettől eltér, ha meglévő projektbe kapcsolódom be – vagy kerülök vissza -, mint amilyen a Bíborgyöngyök sorozat is volt. A téma adott, a metaplot is, így a szereplőkkel lehet elkezdeni kísérletezni. Lett egy ötletem, ami egy rövid, párezer leütéses kis firkát eredményezett, aztán a szerkesztés során kapott javaslatok eredményeképpen inkább kibővítettem, és lett belőle egy huszonkétezres átkötés. Vagy a manifesztációs sorozat eddigi két kötete (Vihar Ibara felett, illetve A Kos és a Kobra éve), ahol szintén kötött témával, helyszínnel és idősíkkal kellett dolgozni. A másodikban még érdekesebb volt: ott a sztorit meglévő vázlatpontok alapján kellett felépítenem, adott főszereplővel. Nagyon érdekes volt kipróbálnom ezt a munkamódszert is, örültem, hogy a végeredmény megfelelő lett a megjelenéshez. A harmadik változata pedig a fenti kérdésnek, amikor pályzatra próbálok írni, akkor értelemszerűen ahhoz a tematikához kell igazodnom, amit a kiírás megszab. Ez hasonló az előző verzióhoz, de szabadabb annál, mert itt ugye még nincs mihez igazodni, egyedül vagy, nem egy csapatban, tehát te magad döntöd el, hogy milyen módon akarod megvalósítani a feladatot. Fentiek mindegyikében közös vonás, hogy a lehetőségekhez mérten igyekszem valami szokatlanabbat, újabbat bemutatni, ábrázolni: egy új boszorkányszektát, egy méltatlanul elhanyagolt istennőt, egy izgalmas várost, amivel eddig még nem foglalkoztak sokat. Szeretek beletenni a tanult szakmáimhoz kapcsolódó szösszeneteket – akár az ötvösség és ékszerkészítés, akár a tűzzománc kapcsán. Aztán vannak még eltett ötlet-befőttek a polcon, amik arra várnak, hogy helyet találjak nekik egy történetben, illetve arra is volt már példa, hogy egy szereplőt egy konkrét, élő valakiről mintáztam – mint ahogyan a bíborgyöngyös első írásomban a Becsüst az anyukámról.

Hogyan látod napjaink (nyomtatott formában történő) megjelenési lehetőségeit?

Az üzleti részéhez semennyire sem értek a dolognak. Nekem szerencsém volt, hogy évekkel ezelőtt bekerültem egy olyan közegbe, ahol kiélhetem a kreativitásomnak ezt az oldalát, és még nyomtatásba is kerülhetek. Emiatt viszont nem néztem körül a nagyvilágban, vagy akár csak kis hazánkban, hogy milyen egyéb módok vannak. Ismeretség, nyilván. Sok kiadó vagy könyvklub is gyakran ír ki pályázatokat. Újságok, folyóiratok is biztosítanak megjelenési lehetőséget rövidebb írásoknak, vagy akár hosszabbaknak, folytatásokban. Legalábbis régen volt ilyen. Magánkiadás, ha valakinek sok pénze van. Vagy a családjának. Nem tudom, tényleg. :)

A novellákhoz gondolom rengeteg forrásanyagot néztél át. Mik voltak ezek és hol találtál rájuk?

Témája válogatja. A Deltás pályázatoknál mindig kapunk segédleteket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, térképeket, háttéranyagokat. Tematikus fórum is a rendelkezésre áll, ahol a felhasználók egymásnak is segítenek, de a “Nagy Öregek” is válaszolnak az őket illető kérdésekre. Egyébiránt pedig a szokásosnak mondható a kutatási módszerem: könyvek, hozzáértő ismerősök és az internet. Volt, hogy egy készülő novellához – ami még nem jelent meg – napokon át bújtam a térképeket, a maiakat és a hatvan évvel ezelőttieket is, Hong-Kongról és Párizsról. Sajnos akkor az utcanézeti látkép még nem létezett, így kénytelen voltam beérni a madártávlattal. Máskor egzotikus recepteket túrok ki az internet bugyraiból, vagy furcsa népszokásokat, esetleg egy tőlem távoleső téma szakkifejezéseit.

Mi és mikor lesz a következő megjelenésed?

Ezt így konkrétan még nem tudnám megmondani, csak reménykedve várok. Jelenleg is folyamatban van egy M.A.G.U.S. novellapályázat a Delta Vision kiadónál, amire szorgalmasan készülök, és ha sikerül újfent bekerülnöm, akkor várhatóan ez lesz a következő megjelenésem, még ebben az évben. Ha az nem jön össze, akkor majd megpróbálok valami mást.

Ki volt gyermekkorod kedvenc írója?

Szinte mindenki akit olvastam, nehéz lenne kiemelnem bárkit is. Én az a fajta kölyök voltam, aki már a kötelező olvasmányokat is imádta – kivéve a Kőszívű ember fiait, azt elcseréltem inkább az Aranyemberre. Annyiszor olvastam az Egri csillagokat, hogy fejezeteket tudtam belőle kívülről és kiszúrtam a különbségeket a különböző kiadások eltérő szövegei között. Gimiben heti négy-öt könyvet vettem ki a könyvtárból, nem számítva azokat, amik a tanulmányok miatt kellettek. Szóval, nincs kiemelt kedvenc. Vagyis rengetegsok van.

Miket csinálsz, amikor épp nem írsz?

Dolgozom a másfél állásomban és persze többnyire ékszereket készítek. Amikor ezek közül egyiket sem, akkor a WoW-ot nyüstölöm, vagy a sorozatfüggőségemnek hódolok. Egy Doctor Who referenciával megvehetsz kilóra. :D

Miket olvasol?

Amíg a pályázatra készülök, kizárólag M.A.G.U.S-t. Hogy hangulatban legyek. :) De rengeteg minden tetszik és óriási a lemaradásom a jó könyvekből, sok a pótolnivalóm. Általában a cimboráim ajánlására veszek elő egy-egy szerzőt, így mindig van valami újdonság. Mármint hogy nekem új, az említett lemaradás miatt… Szeretem a fantasy és sci-fi témákat, a krimiket, a horrrort és a thrillert, a színvonalasan humoros könyveket, a meséket. Nem vagyok jó a kategóriákban (sem az irodalomban, sem a zenében, meg úgy általában nehéz nekem ez a skatulyázós dolog), szóval ennél jóval több zsáner van, ami tetszik, bajos lenne mindet felsorolni.
Néhány szerző, akiket szeretek, természetesen a teljesség igénye nélkül: Terry Pratchett, Neil Gaiman, Douglas Adams, Dan Simmons, China Mieville, George R. R. Martin, Stephen King, Robin Cook, Dean R. Koontz, Tolkien, J. K. Rowling, a Sztrugackij testvérek, Szergej Lukjanyenkó; a magyarok közül Leslie L. Lawrence és Vavyan Fable kis adagokban, a M.A.G.U.S. Nagy Öregjei (nem csak M.A.G.U.S. témában): Wayne Chapman, Raoul Renier és Jan van den Boomen, valamint az újabb generációs szerzők többsége. Akiket a lehető leghamarabb szeretnék pótolni, mert még nem volt szerencsém: Kondor Vilmos, Marina és Szergej Gyacsenkó, Catherynne M. Valente, László Zoltán, Markovics Botond… és sort a végtelenségig folytathatnám. Fentieken felül még átlag félévente elolvasok egy deklaráltan bűnrossz könyvet is. Igen, van bennem némi mazochizmus…

Mondanál valamit a terveidről?

Nyerni a lottón egy combosabb összeget, hogy felmondhassak a munkahelyemen, és az eddig csak hobbiként művelt szakmáimnak, illetve egyéb kreatív tevékenységeknek élhessek. A realitások talaján maradva? Iszonyú sok olyan dolog van, amit még nem tudok, de szeretném tudni. A szakmáimon belül, és azokon kívül is. Új technikákat elsajátítani – egy ilyen épp folyamatban van, drótékszerek terén. Szeretnék megtanulni regényt írni. Bármixerkedni. Tetoválni (nem tudok rajzolni sajnos). Csoppert és kamiont vezetni (szigorúan csőröset). Műkörmöt építeni (de nem a hagyományos, pláne plázalibás, hanem inkább a már-már jelmez-szintbe hajló, gót, sztímpánk, geek/nerd és egyéb hasonló stílusban). Hogy ebből mi fog megvalósulni, azt nem tudom. Egy része pénzkérdés – világéletemben csóró voltam -, más része idő. Annak is általában híján vagyok. De rajta vagyok az ügyön, és ami rajtam múlik, azt úgyis beleteszem.

Köszönjük a beszélgetést!

Részemről a szerencse :)

 

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához