LFG.HU

Pett-moondevil
vegyesCimkek

Úgy vélem, hogy mivel a csoporttevékenységek megszervezése és a belépés nehézségeinek leküzdése a munkakörömhöz tartozik, ideje, hogy mutassak egy pár lehetséges megoldást… (Nem, egyik sem az, hogyan tedd fizetőssé a találkozót.)

(Andrea Phillips írása ugyan több hasznos tanácsod tartalmaz, de néhány feltételezésben és megvalósításban érdekes kontrasztot mutathat a hazai gyakorlattal – szerk.)

1. Üdvözlő program

A regisztrációs asztal körül álljanak rendelkezésre tapasztalt és barátságos önkéntesek. Amikor egy újonc feltűnik, az üdvözlő dolga, hogy bemutassa a dolgok működését, hogy elmagyarázza a találkozón használt kifejezéseket és válaszoljon a kérdésekre. Még jobb, ha elegendő önkéntes van ahhoz, hogy az üdvözlő el is kísérhesse az új embert egy darabig, bemutathasson néhány dolgot és időről időre megbizonyosodhasson arról, hogy jól érzi magát a találkozón. Egy kicsi találkozón nem is kimondottan egy programra van szükség mint inkább olyan emberekre, akik felismerik ennek a dolognak a fontosságát – én például tudatosan próbálok így hozzáállni a számomra ismeretlen emberekhez az olyan eseményeken, ahol én vagyok a `régi tag`, aki mindenkit ismer.

http://lfg.hu/wp-content/uploads/2014/06/comiccon_wide-7d5ed33de8a8d68b5c00406a73c94e534479bba1-s6-c30.jpg

2. Ismerkedő esemény kifejezetten az újoncok és a szervezők számára

Mindenekelőtt bizonyosodj meg róla, hogy kifejezetten az új rajongóknak szóljon a meghívás. Valójában ezzel két probléma is megoldódik – az újak már nem fogják annyira idegennek érezni magukat, miközben toborozhatunk önkénteseket is a találkozóhoz. Fogd össze a kemény magot és a nagyon kezdőket és már a kezdet kezdetén próbáld meg őket együttműködésre bírni. Adj okot az öreg rókáknak, hogy új arcokkal vegyüljenek, ne csak egymással; ez (óvatos) toborzásra is jó lehetőséget ad. Eközben az újak belsős barátokat szerezhetnek és elkezdik úgy érezni, hogy közük van a csoporthoz. A találkozó szervezői így képet kaphatnak arról, hogy mi megy végbe az új emberek fejében, amire enélkül kevés esély van, ha valaki már régóta egy közösséghez tartozik. Ez a módszer sajnos nem segít annak, akinek egynapos belépője van.

3. Éjszaka mozduljatok ki a szállásról

Valószínűleg ez a módszer a legnehezebben megvalósítható – költségvetési okokból és a megszokás miatt is –, de ha komolyan csökkenteni akarod az emberek közti távolságot, akkor szerintem kötelező. A szállásukat a találkozók alkalmával sokan privát térnek tekintik. Hálószobának. Olyan helynek, ahol egyedüllétet remélnek. Aki először jár találkozón, az meg fog ijedni, amikor egy társas eseményre egy hotelszobába hívják meg, hiszen nem tudhatja, hogy számítson-e rituális gyilkossággal egybekötött orgiára vagy sem. A nap végi társas események sokkal vonzóbbak ha kocsmákban, éttermekben, épületek közösségi tereiben vagy parkokban zajlanak – olyan helyeken, amik eleve közösséginek számítanak.

4. Legyen egy helyiség a találkozón, ami a leszakadóknak van fenntartva

Ez semmiképpen sem egy hotelszoba legyen, a korábban taglalt okok miatt. Legyen ez egy terem a találkozó főhelyszínén, ahova mehetsz, ha eltévedtél és elbizonytalanodtál, de van kedved új emberekkel találkozni. Kell, hogy legyenek viselkedési szabályok itt is – amik többek közt biztosítják, hogy mindenki köszönjön és bemutatkozzon az újaknak–, hogy ne alakuljanak ki zárt társaságok a szobán belül, mert ez épp a szoba célját ásná alá. A hely létezését mindenkinek a tudomására kell hozni, meg kell hirdetni.

5. Jégtörő játék

Természetesen szervezőként nem mindent játékokkal oldok meg, de sok esetben jó megoldást adhat ez: regisztrációnál ossz ki sok valamit. (A névkártyák a legunalmasabbak, de lehet képekkel borított, gyűjtögetős kártyák, stb.) A játék célja a lehető legtöbb különböző ilyet összegyűjteni. (Nem szakítom félbe a cikket, hogy kidolgozzam a teljes játékot mert tudom, hogy a szabályok nem minden alkalommal működnek, de azért megoldható, hidd el.) Ajánlj fel díjat a győztesnek. A játékosok elkezdenek majd azokra koncentrálni, akik egy kicsit elveszettnek és magányosnak tűnnek, a kártya megszerzésére irányuló interakció pedig akár tartósabb ismeretség kezdete is lehet. Bónusz tipp: ez a módszer nyilvánvaló szponzorációs lehetőséget hordoz magában.

6. Kapcsold össze az újoncok csoportjait

Ez az első ötlet egyfajta variációja, csak éppen ez az újoncokat kapcsolja össze a többi újonccal, ennek pedig vannak előnyei és hátrányai is. A regisztrációnál alakíts ki várakozóterületet azok számára, akik szeretnék, hogy beosszák őket egy csapatba. Ha ez elér egy kritikus létszámot, mondjuk 8-10 embert, akkor mindenki elkezd elérhetőségeket cserélni, tervezni és megbeszélik, hogy együtt maradnak a találkozón. A logisztikájával kapcsolatban vannak kételyeim – a regisztráció nagyon fokozatosan történik meg az alapján, amit láttam, az újoncok együtt maradása pedig nem célunk –, de legalább könnyen megvalósítható. Lehet, hogy ebből sokkal többet is ki lehetne hozni egy kis csűrés-csavarással.

7. Közös étkezések

Egyedül ebédelni vagy vacsorázni (ha nem így akarsz) szomorú dolog. Némely találkozó túl nagy lehet ahhoz, hogy azt mondjuk, mindenki jöjjön ebbe az étterembe hét órára vacsorázni, de ehelyett mondhatod azt, hogy mindenki, aki csatlakozni akar egy vegyes csoporthoz, az jöjjön az előtérbe 6:30-ra és onnan kitaláljuk, hogy hogyan tovább. Ezután az egész csoport magától kisebb, kezelhető részekre oszlik, mondjuk az alapján, hogy milyen ételhez van kedve. Legyen egy önkéntes, aki segít a csoportok kialakításában és abban, hogy mindenki tartozzon valahova, akkor is, ha magától nem elég hangos ehhez.

8. Időről időre nézz rá a leszakadókra

Ez egy másik variáció az 1-es számú ötletre. Egy csapat önkéntes járjon körbe és keresse meg az elveszettnek vagy magányosnak tűnő embereket. Ahelyett, hogy arra várnának, hogy megállítsák őket, az önkéntesek maguktól figyeljék, hogy kinek van szüksége segítségre és menjenek oda hozzájuk – ne csak egy-egy program megtalálásában segítsenek, hanem mutassák be az újoncot olyanoknak, akikkel együtt lehetnek egy darabig. Ehhez persze kellenek olyanok, akiknek be tudjuk mutatni őket, de a tapasztalatom szerint azok, akik már egy ideje ott vannak, ismerik a résztvevők nagy részét, tehát ebből nem lesz probléma.

9. Vizuális jelzés

Lehet, hogy ezt sem könnyű megvalósítani, de készíts valami látható jelzőt, ami azt mutatja, hogy az illető szeretne új embereket megismerni és bizonyosodj meg róla, hogy erről tájékoztatod az újoncokat a regisztrációs pultnál – kínálj fel nekik egyet, akármi is legyen ez a jelölő. Ne érződjön kétségbeesett segélykérésnek („Vészhelyzet! Magányos vagyok!”), mert senki sem akar majd ilyet használni. Ne legyen kitűző sem. Annál sokkal látványosabbnak és egyedibbnek kell lennie – a terem túlsó végéből is észre lehessen venni. Világító szarvacskák? LED-es kitűző? A második fele ennek persze az, hogy elérjük, hogy az emberek azonnal odamenjenek a jelzést viselőkhöz. Szerencsére ez a rajongói kultúra tele van társaságkedvelő emberekkel, így biztos vagyok benne, hogy ez nem jelent majd leküzdhetetlen nehézséget.

10. Adj tájékoztatást a találkozóról mindjárt a regisztrációnál

Ha ezek közül bármit megvalósítasz, meg kell bizonyosodnod róla, hogy mindenki tud róla. Rendezhetsz tájékoztató jellegű beszélgetéseket a találkozón, de őszintén szólva ezt az információt az első találkozásnál kell átadni, tehát a regisztrációs pultnál, mielőtt még összezavarodhatnának. A legjobb megoldás: valaki mondja el a legfontosabb információkat, miközben átnyújtja a névkártyás kitűzőt. Szórólap vagy fényes papírra nyomtatott tájékoztató kártya részletezze az újoncnak, hogy hogyan ismerhet meg új arcokat és hogy tudja a legtöbbet kihozni az itt töltött idejéből. Akár egy ajánlott időbeosztás is szerepelhet rajta, amin előre meg vannak jelölve az ismerkedő események. Bizonyosodj meg róla, hogy az információt nem rejtetted el mélyen a regisztrációs anyagokba – legyünk őszinték, a legtöbb ember nem igazán fogja átnézni azokat a cuccokat, amiket a pultnál kap, ezért külön erőfeszítést kell tenni annak érdekében, hogy ne lehessen elsiklani fölötte.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához