LFG.HU

mc_sapi
ismertetőCimkek

http://lfg.hu/wp-content/uploads/2014/07/hasfelmetszo_teaser.jpgAz igazat megvallva sosem érdekeltek a szabadulós szobák. Nem értettem, mi a jó abban, hogy bezárnak, és én azon gondolkodom, hogy melyik kiégett villanykörte íves üveglapjára festették fel a kizárólag UV-fényben látszó 3 számot, amelyik kinyitja a lelakatolt zárját annak a szekrénynek, melynek jobb alsó részében van egy elcsúsztatható rekesz, amiben ott lapul az a gomb, aminek a megnyomásával tovább tudunk menni a következő szobába. Miért akarnék én bárhova menni, ha egy-két óra múlva úgyis kiengednek?

Épp ezért tűnt egyszerre komfort zónán kívülinek és érdekes kihívásnak a Horrorlegendák csapatának invitálása. Ők ugyanis megoldották azt, ami eddig nekem hiányzott: a játékot a játékban, vagyis azt az extra motivációt sikerült belecsempészniük a szabadulós játékba, ami arra ösztökélt, hogy ki akarjak jutni. A titok nyitja pedig az, hogy egy úgynevezett élő társasjátékot hoztak létre, ahol mindenki egy adott karaktert alakít saját motivációval, elképzeléssel és egyéni feladattal.

„Kedden lesz hét fő.”

A foglalás rendkívül gyorsan és könnyen ment. Extra figyelmességnek tűnt az emlékeztető e-mail, amiben értesítettek, hogy másnap várnak bennünket a Hasfelmetsző Jack utolsó gyilkosságát feldolgozó szobába. A hét főből álló különítmény időben meg is érkezett, majd a megfelelő adminisztrációs kötelezettségeknek eleget téve – házirend elolvasása, értékek biztonságba helyezése – meghallgattunk egy közel 10 perces szabályismertetést. Az egész lényege röviden: 3 dolog motivál mindenkit, melyek közül egyik az egyéni / karakterfüggő, a másik a csapat érdeke, hisz Jack éjfélkor ránk gyújtja a szobát, a harmadik pedig a történet szerint még élő áldozat kiszabadítása.

A szabályismertetés után bezárkóztunk a korhűen berendezett, kissé sötét szobába. Az első húsz percben a hosszú felvezető ellenére se nagyon értettük a dolgot. Ott álltunk egymásra várva, és próbáltuk megérteni, hogy a két karakternél lévő „játékmező” a sok tarot-kártyával, színes háttérrel és csillagjegyekkel mit jelenthet.

Mivel 90 percig mégse kéne egymás után futkosnunk, mint a birkáknak, ezért csoportokra bomlottunk, vagy 2-3 fős csoportokban kezdtünk el egy-egy „kulcsot” keresni.

Spoiler

Kis tanács azoknak, akik kedvet kapnak a helyhez: egy „kulcsot” úgy szerezhetsz meg, hogy az azonos hátterű kártyák közül az elsőhöz tartozó feladatot megleled, majd haladsz sorban, míg végül az utolsó egy zárral lesz ellátva, amihez a kódot az előző feladatok megoldása révén kapod meg. A feladatok közben a karakterek egyéni tudására is szükség lehet. Javasoljuk továbbá a páros számú csapatlétszámot, hisz kisebb csoportokra bontva tapasztalataink szerint 2 fő remekül tud együtt dolgozni, háromnál már a hely szűke vagy a feladat jellege miatt egy fő „felesleges”.

„Amúgy ez nyitva van…”

A szobából való szabadulás további ismertetését mellőzve ugorjunk az időben! Az áldozat a szemünk láttára halt meg, bár furcsa volt, hogy az őt agyonnyomó és széjjelszurkáló fémes szerkezet leereszkedése után is sikoltozott még. Ugyanakkor az ajtóhoz szükséges öt „kulcs” kigyűjtése ellenére sem tudtuk, miként juthatnánk ki. Végül az alcímben szereplő mondat hagyta el az egyik társunk száját, és a következő pillanatban belépett a Kalandmester.

Közölte, hogy kiszabadultunk, tehát a legfontosabb feladatot megoldottuk. A hölgy viszont meghalt. „C’est la vie” – gondoltam, ha nincs nevesítve az NJK, általában így jár. Ezt követően megbeszéltük, hogy milyen volt maga a játék. Akinek volt már szabadulós szobás tapasztalata, az elmondta, hogy ez az élő társasjátéknak nevezett megoldás sokkal inkább igényelte az egyén bevonódását és a csapatmunkát, mint egy live-room-escape, míg az „első bálozóknak” – így nekem is – érdekes és izgalmas élmény volt. Remek ötletnek tartom, hogy egy szerepjátékos alapot adtak az egésznek, és hogy megannyi „quest” van az alapvető „mission” mellett.

Néhány érdekesség

A program neve: Hasfelmetsző Jack: Az utolsó vágás
Játékosok száma: 2-8 fő

Ideális csoportlétszám: 4-6 fő
Időtartam: 90 perc
Téma: Hasfelmetsző Jack gyilkosságainak feldolgozása szerepjátékos módon, logikai feladványokkal meghintve
Link: https://elotarsasjatek.hu/

Summa summarum

A hely erősen ajánlott mindenkinek. Az egyetlen negatív megjegyzés a szoba sötétségével kapcsolatban érkezett a csapattól, de ennek hangulatbeli okai voltak. Függetlenül attól, hogy valakinek van-e szabadulós játékokból tapasztalata vagy sem, egy jól összerakott, élvezetes 90 perc vár rá. A szoba kihívása némileg könnyíthető a Wikipédia Hasfelmetsző Jackről szóló írásának megtanulásával.

Sikeres szabadulást és szabadítást mindenkinek! :)

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához