LFG.HU

flyinghair
hírekCimkek

Nagyon meleg van. Kánikula. Amikor meg nincs kánikula, akkor csak simán nagyon meleg van. Ennek örülök, egyrészt mert nyilvánvalóan nyár van, másrészt ez azt is jelenti, hogy közeledik a GenCon, amire ugyan nem megyek, viszont  jó sok társas fog megjelenni, így lesz miről írnom augusztusban is…

Kiemelt hírek

Donald X. Vaccarino visszatér. Bár nem tűnt el az elmúlt években sem, hiszen sorra jelennek meg a játékai – legutóbb a Greed -, de most újra első sikerének “helyszínén”, a Rio Grande Games-nél adja ki új játékát a Temporumot.Egyelőre egy csúnya borító és egy reklámplakát az összes információnk a társasról, de ezekből annyi bizonyosan kiderül, hogy a szerző szakít a  középkori témával, amivel a legnagyobb sikereit elérte és megmártózik az időutazás misztikumában. A játék folyamán az időben bóklázunk és kártyák felvételével illetve kijátszásával megpróbáljuk a saját malmunkra hajtani a vizet, hogy a végén mi lehessünk az idő urai. A leírás alapján Donald X. szerzeménye eléggé hajaz  az egyik nagy kedvencemre, a Legacy: Gears of Time c. játékra. No, de a megjelenés után – elvileg a GenCon-on debütál – többet tudunk majd erről a meglepően rövid (35 perces), 2-5 főnek szánt társasról.

A Village ugyan nem definiálta újra a munkáselhelyezés mechanikát, de a bábuink korosodásával és a generációváltással ügyesen csavart egyet rajta. Ennek eredményeként a Kennerspiel des Jahres és Deutscher Spiele Preis felnőtt kategóriája mellett még számos díjat besöpört az elmúlt két évben, sőt még magyar kiadást is kapott a Delta Vision jóvoltából. Mindezek pedig meghozták a világhírnevet Inka és Markus Brand falucskája számára. A felélénkült forgalomnak köszönhetően tavaly felépült egy fogadó és egy sörfőzde a Village Inn kiegészítő jóvoltából, amelynek következtében már 5-en ülhettek a tábla köré, ezzel együtt pedig a temető és a falu történetének könyve a falu határán kívülre került. Az idén megjelenő Village Port kiegben pedig már a tenger is megérkezik a kis falu szélére. Az újabb “táblapatch” következtében szekér helyett már vízen indulhatnak hírnevet szerezni a falu bátrabb lakói, akik tengeren kereskedhetnek, misszionáriusokat küldhetnek távoli szigetekre, az igazán vakmerők pedig kincseket is kereshetnek. Ha ez nem lenne elég, a kiegészítőben már karrierünket is menedzselhetjük, hiszen (élet)célkártyák is kerülnek a kiegészítőbe, amivel írók, történészek vagy akár lovagok lehetünk, várhatóan az idei esseni vásár után…

A Pandemic igazi franchise-zá növi ki magát. Miközben a napokban megjelent az alapjáték magyarul, a játék hívei szerte a világon az újabb és újabb bejelentésekre kapják fel a fejüket. Korábban már mi is megírtuk, hogy a Pandemic: The Cure néven egy rövidebb, kockás változatot kap a játék. Ugyanakkor még idén ősszel megjelenik a Pandemic: Contagion is. Ebben a 2-5 fős rövid kártyajátékban fordul a kocka. Most a játékosok alakítják a különböző betegségeket, és mutálódva, kitörve próbálják kiirtani az ellenszer nélkül álló emberiséget. Jó mi? És ha mindez még nem lenne elég, bejelentették Pandemic Legacy-t is. Ebben a játékban pedig újra az emberiség oldalán harcolunk. Civilizációnk legsötétebb óráitól indulva a játékosok megpróbálják megmenteni a világot a pusztulástól több partyn keresztül. Itt minden döntésének komoly jelentősége lesz, hiszen ezek mind kihatnak az újabb és újabb partykra. Kártyák, karakterek tűnnek el újabbak bukkannak fel, stb. Aki hallott már a Risk: Legacy c. társasról, annak ismerős lesz az új Pandemic motorja, hiszen a szerzők közt van az “öröklődős Rizikót” jegyző Rob Daviau is, aki Matt Leacock-kal együtt dolgozik a a lehető legjobb játékélmény elérése érdekében. Míg a Contagion várhatóan még idén megjelenik, addig a Legacy-ról egyelőre nem lehet tudni, mikor kerül a boltok polcaira.

A Terra Mystica 2012-ben jött, látott és győzött. Bár egyes játékosok szerint a társas a Small World és a Catan keverékére hasonlít, ez a hasonlat maximum a külcsín alapján helytálló. A Terra Mystica ugyanis egy meglehetősen összetett stratégiai játék, amely annyira jól sikerült, hogy a az elmúlt években többek közt a Deutscher Spiele Preis, az International Gamers Awards és a GoldenGeek szavazásokon is besöpörte a legjobb stratégiai játéknak járó díjat. Mindemellett jelenleg a BoardGamegeek.com világranglistájának 5. helyén áll. Ilyen eredményekkel nem csoda, hogy kiegészítőt kap az alapjáték: a Terra Mystica: Fire & Ice címválasztásában nem tudom mennyire játszott közre G.R.R. Martin népszerű regényciklusa, de az biztos, hogy a kieg a 6 új faja a két elem, a tűz és a (fagyott)víz köré fog csoportosulni. A jetiken és sárkányurakon kívül persze kapunk egy új dupla oldalú játéktáblát is, továbbá a új végső pontozást és új játék opciókat is.  Az angol szabálykönyv elérhető itt.

 

Rövid hírek

A Dixit idén is megkapja a szokásos 84 lapos kiegészítőjét. A Daydreams alcímre keresztelt kieget Franck Dion grafikái töltik meg élettel.

Tovább folytatódik a Legendary sorozat. Az ismert univerzumokat (mint pl a Marvel képregények világa) kocka és pakliépítős kártyajátékokban feldolgozó Upper Deck Entertainment most az Alien világához nyúlt, hogy a Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game c. kooperatív játékban együtt küzdhessenek a kultikus filmek főszereplői ellen. Az angol szabálykönyv letölthető innen.

 

A Bang! és Walking Dead rajongók készülhetnek, jön ugyan is a Bang! Walking Dead, ami várhatóan GenCon-on jelenik meg.

A Power Grid 10 éves lett. Ezt megünnepelendő érkezik az elmaradhatatlan deluxe kiadás is, a Power Grid deluxe: Europe/North America. De amíg mondjuk a Ticket To Ride estében tényleg extra minőségű komponensekkel kápráztatták el a játék rajongóit, addig itt legjobb esetben is egy új dizájnról beszélhetünk. Nem sok luxus mutatkozik az eddigi képeken, hacsak a különböző formájú fajelölőket nem tekintjük annak…

 

 

Kickstarter

Akinek még nincs Alhambra társasjátéka és úgy érzi most szeretné megvenni azt as összes kiegészítővel egyetemben, netán a többi Alhambra témájú játékkal egyetemben, az ne habozzon, csapjon el a kínálkozó big Box kiadásra.

Egy érdekes koncepciójú , meglehetősen változatos és nagyon szép civilizáció építős kártyajáték indult útjára a minap.
Az ERA-ban különböző korok paklijaival versenyezhet egymással a két játékos, hogy korának kihívásait legyőzve megszerezze az örök dicsőséget.


Nem tudom észrevettétek-e de már két hónapja nem volt Carcassonne-nal kapcsolatos hír. Szinte hihetetlen….

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához