LFG.HU

Capa
ismertetőCimkek

A Cthulhu hívása szerepjátékban a karakterek egy-egy nyomozót alakítanak. A játéknak nincs egyértelmű győztese, gyakran a győzelem a nyomozók életébe vagy elméjébe kerül és jutalmuk nem lesz más csak a tudat, hogy sikeresen megmentették az emberiséget a mérhetetlen gonosztól.

http://lfg.hu/wp-content/uploads/2014/08/photomain_thumb.jpg

Közeledve a 7. kiadás megjelenéséhez (a Kickstarter támogatók számára már elérhető, illetve bárki másnak is $500 ellenében) a Chaosium egy rövid időre ingyenessé tette az új alapkiadás kezdő szabályait.
A rendszer maga továbbra is a Basic RPG szabályaira épül, és inkább finomhangolása az előző kiadásoknak, illetve megpróbálják a rendszerből adódó gyermekbetegségeket kezelni. Kezdő szerepjátékosok számára ideális lehet, mivel a kiadvány szépen és közérthetően vezeti be az olvasót a különböző fogalmakba és a rendszerbe.

Karakteralkotás

Tulajdonságok
A rendszer 8 fő tulajdonságot használ (Erő, Állóképesség, Hatalom, Ügyesség, Megjelenés, Méret, Intelligencia), melyek most már százalékos értékek. Ezen értékhez rendelhetjük hozzá a következő százalékokat: 80, 70, 60, 60, 50, 50, 40. Ezek alapján számoljuk ki a karakterek másodlagos jellemzőit (HP, Sebzés stb.), kivéve a Szerencsét, mert azt kockával kell kidobni (3D6*5).

Képzettségek
Ezután választanuk kell egy hivatást a nyomozónk számára. Mintának rendelkezésre a nagy klasszikus, kanonikus Cthulhu szakmák állnak (nyomozó, orvos, könyvtáros, újságíró, professzor…). A szakmánk szerint meg kell jelölnünk 8 képzettséget melyek a szakmai felkészültségünket reprezentálják. Ezen képességek és a “credit rating” (megélhetés, mennyire vagyonos a nyomozónk) értékünkhöz szintén százalékokat rendelünk (70, 60, 60, 50, 50, 50, 40, 40, 40).
Ezután választunk 4 képzettséget, mely a nyomozónk “hobbiját” jelképezi, amihez az eddig látott módon szintén fix értékeket rendelünk.

Készen is vagyunk, indulhat a kaland.

A játék rendszere
A következő fejezet a játékszabályokkal foglalkozik. Semmi bonyolult nincs benne: D100-zal kell az adott %-os érték alá dobni. Az új kiadás bevezeti a büntetés és előny kockát mely hatásától függően d10 százaléknyit módosít a dobás értékén pozitív vagy negatív irányba. A próbák nehézségét a mesélő befolyásolhatja, de ezekhez szintén egyértelmű és egyszerű szabályokat kap.

Push dobás a hiányzó mankó
A korábbi kiadások hatalmas hibája, hogy hiába jönnek rá a nyomozók több forrásból is egy információra, ha nincs meg a dobás, akkor nem kapják meg a továbbjutáshoz szükséges információt. Ezt hivatott kiküszöbölni az ún. push dobás, melyet a rontott dobás esetén kérhet a nyomozó. Ezt érdemes óvatosan használni, mert ha másodjára sem sikerül, az valamilyen hátrányos hatással jár a karakterre nézve, aminek a mikéntjéről a titoknok (mesélő) dönt (pl.: ha másodjára sem sikerül eltolni a kőszarkofág tetejét, lehet, hogy valaki meghalja a próbálkozást).

Épelme
Féloldalas leírás szintjén van csak róla szó, de a példakaland ide kapcsolódó részénél újra előkerül a téma.
Az aktuális Épelme értékünk alá kell dobni, de még így is veszíthetünk belőle. Persze kevesebbet, mintha fölé dobnánk.

Harc, életerő, gyógyulás
Miden megvan, ami egy kezdő játékhoz szükséges, aki ennél többre, fegyvertáblázatokra és egyebekre vágyik, várja meg az új alapkönyvet.

Példakaland
A jó öreg Corbitt Házas kísértettörténet újra szerkesztve és nagyon profin megcsinálva. Igazán mesélő barát; minden szem előtt van, részletesen kitér a modul adott részein szükséges és előjöhető szabályokra és a segédletek is nagyon jók. Rég találkoztam utoljára ilyen jól szerkesztett és kezdőbarát modullal. A végén pedig oldalak foglalkoznak vele, hogyan lehet egyéni szájízre szabni az egészet kezdőként is.

Összegzés
Nagyon jól sikerült kiadvány az új alapkönyv megjelenése előtt, mely tökéletesen bevezet minden érdeklődőt a Call of Cthulhu rendszerébe és világába.

A kiadvány ingyen beszerezhető a képre vagy erre a linkre kattintva.

CoC 7 Quick-Start

klikk ide a letöltéshez

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához