LFG.HU

taverna
Frigabus
RPGCimkek

http://lfg.hu/wp-content/uploads/2014/09/no-dice1.jpgKedves Olvasóm!

A következő oldalakon egy saját kidolgozású játékszabályt mutatok be, amelyet több év alatt, a szerepjátékos gyakorlatban is használva találtam ki, és szerintem működőképesnek bizonyult.

Annak ajánlom a további olvasást, akit a szerepjátékok „matematikai” háttere érdekel, mert a szabályokat egy teljesen átlagos fentezi világon keresztül mutatom be, szántszándékkal kerülve minden sajátosságot (nincsenek benne különleges fajok, fegyverek vagy világleírás).

Hogy felkeltsen az érdeklődést, előre bocsájtom, hogy sem kockákat, sem kártyát nem használunk a szerencse modellezésére a játékban, helyette színes korongokat húzunk egy tarsolyból.

A játékmechanizmusról röviden

Fogj egy átlátszatlan zacskót, ez lesz a szerencsetarsoly. Tegyél bele annyi korongot, amennyi a karaktered tulajdonság-értékeinek összege, méghozzá pontosan olyan szín-szerinti megoszlásban, ahogy a tulajdonságaid (testi – fekete, szellemi – kék, lelki – piros, mágikus- fehér). Ha próbát kell tenned, annyi korongot húzhatsz ki a szerencsetarsolyból, amennyi a próbának leginkább megfelelő tulajdonságod és képességed összege. Ha a kihúzott korongok között legalább annyi „sikeres” korong van (vagyis amelyiknek a színe megegyezik a próbában résztvevő tulajdonságod színével), amennyi a próba meghatározott nehézsége, akkor sikerült a próba.

Korongok helyett lehet bármilyen kis, tapintásra egyforma tárgyat is használni (például golyókat, vagy ha valaki nem szereti a tarsolyt, akkor akár kártyákat is), a lényeg, hogy minden kis tárgynak egyetlen tulajdonsága legyen: a színe.

Példa:
A karakter testi tulajdonságainak összege 9, szellemi tulajdonságaié 7, lelki tulajdonságaié 11, mágikus tulajdonságaié 0. Ez alapján a szerencsetarsolyába 9 fekete, 7 kék és 11 piros korongot rak. Amikor megpróbál elosonni a tábort őrző katona mögött, próbát kell tennie, a meghatározott célszámra: legyen 3, vagyis ez nehéz próbának minősül. Ügyesség tulajdonsága 4, lopakodás képessége szintén 4, így a szerencsetarsolyból 8 korongot húzhat. A tarsolyból 3 fekete, 2 kék és 3 piros korong kerül elő – a 3 fekete sikernek számít. Mivel a sikerek száma elérte a próba célszámát, a lopakodás sikeres volt.

Mint a későbbiekben látható, a játékszabályok kidolgozásában főleg a Codex, az Ars Magica és a World of Darkness világa mutatott példát...

Klikk ide a letöltéshezA szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához