LFG.HU

bakosh
RPGCimkek

A FORDÍTÓ ELŐSZAVA

Az Endland magyar változata hosszas vajúdás után született meg. A legkönnyebb feladatot maga a magyar nyelvre átültetés jelentette: az olvasmányos, könnyen emészthető eredeti szöveg szinte kínálta magát. Ráadásul a játékrendszer átlátható, egyszerű, a játék világa pedig érdeke, így öröm volt a munka.

A szerzők felkutatása már nehezebb ügy volt, ugyanis a gárda szemmel láthatóan az Endland 2000 körüli megjelenése óta széthullott. Így aztán beletelt egy időbe, amíg megtaláltam Alexander Fechnert, aki azóta Berlinből Majna-Frankfurtba költözött. Alex azonnal válaszolt, igen lelkesnek tűnt, nyomban azzal nyitott, hogy láttam-e a harmadik kiadást. Mondtam, hogy nem – erre nyomban adott egy linket: az Endland német változata ma már ingyenesen letölthető. Ez persze újabb késedelmet jelentett, ugyanis át kellett írnom a változásokat, de megérte. Alex persze megadta Baris S. Ilktac, a szerző elérhetőségét, mivel a rendszer tulajdonképpeni jogtulajdonosa ő.

endland3

Klikk ide a letöltéshez

Természetesen Baris ugyanilyen lelkesedéssel fogadta, hogy a rendszere magyarul is megjelenik – természetesen azonnal rábólintott, közölte, hogy le van nyűgözve, és azt hozzátette, részéről ettől kezdve enyém az Endland magyar változatának a joga. Mivel teljesen szabad kezet kaptam, hogy mit használjak fel a két kiadásból, a 3. kiadás egyik véleményem szerint túlságosan leegyszerűsített fejezete helyett (Mutációk) a második kiadás sokkal részletesebb szabályait tettem be a fordításba. Ezzel együtt alapjában véve a német harmadik kiadás rendjéhez tartottam magam.

A képekkel és a dizájnnal ugyan szerettem volna foglalkozni, de ez sajnos nem sikerült – bár már néhány hónappal ezelőtt egy ismerősöm megígérte, hogy ezt a részét a projektnek megcsinálja, kiderült, hogy szava üres ígéret volt, egész idő alatt bele se nézett. Ezért aztán maradt a szöveg, a maga csupasz valójában – és a reményem, hogy ennek ellenére Alexander Fechner kiváló rajzainak hiánya ellenére is szerez néhány rajongót kis hazánkban.

Ugyanis az Endland tényleg jó játék, megérdemli az odafigyelést, és remélem, páran ennél tovább is mennek, és kipróbálják. Amennyiben ez megtörténik, már megérte a munkát.

Béresi Ákos, 2014

Klikk ide a letöltéshez

 

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához