LFG.HU

Abdul
ismertetőCimkek

http://lfg.hu/wp-content/uploads/2014/11/pierce-brown-voros-lazadas-b1-kk.pngSoha nem éltem még a Marson, soha nem éltem még merev, színek alapján felépülő kasztrendszerben, soha nem éltem még disztópikus társadalomban… Pierce Brown Vörös lázadás című regénye sci-fi disztópia, aminek egyes szám első személyű narrátora elbeszélésén keresztül megtapasztalhatjuk a fentieket.

A regény főhőse, a 16 éves Darrow, a legalantasabb, Vörösök kasztjából származó elit bányász, más néven pokolfúró, aki nap, mint nap életét kockáztatja, hogy munkájával elősegítse a Mars kolonizálását, és a bolygóra majdan ideérkező embereket virágzó és élhető bolygó fogadja. A hozzá hasonló millió és millió Vöröshöz hasonlóan még soha nem hagyta el a Mars bányáit, és nem is fogja – hiszen ő csak egy jelentéktelen pária, egy aprócska kis hangya. De ezt jó ideig nem is kérdőjelezi meg, és teljesen természetesnek veszi élete folyását – egészen addig, amíg felesége, a folyton kérdéseket feltevő, idealista Eo aprócska bűnt követ el, s ezért brutális megtorlás gyanánt Obszidiánok, és néhány Arany – az uralkodó kaszt – jelenlétében kivégzik.

Ahogyan kivégzik Darrow-t is, aki egy csavar után mégis életben marad, és az Árész Fiai nevű terrorszervezet kezébe kerül, akik felfedik neki a kegyetlen igazságot – a Mars kolonizációja már régen végbement, a felszínen nyüzsgő metropoliszok virágzanak, s őket hazugsággal rabszolgaként tartják odalent. És persze feladatot is szánnak neki, nemhiába ő a főhős; fizikailag alig túlélhető műtétek során, viselkedésben és gondolkodásban is Arannyá kell válnia, hogy a kívülről sebezhetetlen társadalomban egyre feljebb jutva, vezető pozíciót elérve belülről robbantson ki lázadást, és így bomlassza szét a hazug rendszert. Hosszú és reménytelennek tűnő feladat;s a regény nagy részét ennek a feladatnak a kezdő lépései teszik ki – mert ha még nem említettem volna, egy trilógia első részéről van szó.

Darrow testileg átalakulva, hamis személyazonossággal beépül az Arany diákok közé; csak a harag és a gyűlölet vezérli. De nem is a testi változás a legfájdalmasabb; folyamatos, az olvasó számára plasztikusan ábrázolt és hiteles lelki küzdelmet is vív az identitásáért és titka megtartásáért az idegen és gyűlöletes világban, amit nem ismer, s ahol mégis a legjobbnak kell lennie. Folytonos egyensúlyozás és kötéltánc az élete, amiben csak magára számíthat, és ahol a legkisebb hiba is a véget jelenti – nem csak Darrow életének és személyes bosszúvágyának, hanem a Vörösök leghatalmasabb lehetőségének is.

És, ahogy a közhely mondja, ez még csak a kezdet.

Sok helyen “young adult” címszóval illetik a könyvet; mondjuk, hogy belefér, de azért szerintem elég brutális ehhez képest. Nem is a disztópia-jelleg, vagy a gyakori naturális és kegyetlen trancsír-jelenetek miatt, inkább azért, mert a főhős újra és újra olyan morális dilemmák elé kerül, amik még engem is mélyen megráztak, vagy ledöbbentettek, és gyakran kellett leraknom a könyvet “pihenni”, hogy megemésszem az adott fordulatot. Mindezeket pedig teszi egy profin megírt, feszített ütemű, izgalmas és fordulatos kalandregény formájában, ami – időnként meglepő költőiséggel vegyítve – olvastatja magát és pofátlanul izgalmas. Zárójelben jegyezném meg azoknak, akik nem kedvelik a disztópiát, hogy a mű kalandregény része számomra jobban működött, kíváncsi vagyok, a folytatásban ez marad-e a tendencia, vagy erősebb szerepet kap a társadalomkritika-szál.

Elég sok hájpot olvastam a könyvről, amikor utánakeresgéltem, amikkel szemben általában szkeptikus vagyok, de a mű ebben az esetben rászolgált a méltatásra. Az Agave kiadó nem nyúlt mellé a címmel, és olyan remekművet hozott el a magyar olvasóknak, ami után bármelyik sci-fi-, kalandregény-, vagy disztópia-kedvelő megnyalhatja a tíz ujját – de nem csak nekik tudom ajánlani.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához