LFG.HU

elGabor
hírekCimkek

A Helvéczia szerepjáték megjelenésének első évfordulója alkalmából mindjárt többféle újdonsággal jelentkezünk. Jövő héten egy kalandíró pályázat felhívása várható, most azonban még a saját termésünkből válogatunk: azokból a kalandokból, amelyeket jómagam és kiadóm, Barta Ákos írtunk saját játékainkhoz. Terveinkhez képest késedelmet szenvedtünk, hiszen egyiket-másikat már az év első felében megígértük – de ember tervez, Isten végez, végül így alakult. Ha viszont késtünk, reméljük, hogy az eredmények mégis megnyerik más játékosok tetszését is. Három új kiadvány – két önálló kalandmodul és egy háromrészes gyűjtemény – várja a Helvéczia mesélőit, és ezek nem csak ingyenesen letölthetők, hanem szép nyomdai kivitelezésben, gyűjteményes formában meg is vásárolhatók. Lássuk először az új kalandokat:

EMDT37-41_ujmodulok

 Különös Házasság (12 oldal, írta Barta Ákos): Egy lakzi, mire senki sem számitott, s mit egyesek rögvest megakadályozni készülnek. Miért nem örül mindenki a d’Ory család örömének?

Egy fiatal pár egybekelése örömünnep mindenfelé; hát még akkor, ha szeretik is egymást! Az idős, dúsgazdag d’Ory bárót azonban sötét gondolatok nyomasztják. Leánya szép és fiatal, a kiszemelt vőlegény pedig tanult és szemrevaló ember, de valami mégsincs rendjén. Miért kell a nagy eseményt olyan hamar, és olyan kevés vendéggel is megrendezni? Miféle rossz fátum fenyegeti a fiatalokat a holtomiglan-holtodiglan kimondásában? És kik tették fel rá testi épségüket és becsületüket, hogy Mary és Johannes mégsem lehessen egymásé? Egy magyar klasszikus feldolgozása!

Kivilágos Virradatig (36 oldal, írta Lux Gábor): Három mulatság és hívott-hívatlan vendégei. Békebontás, leányrablás, meg egy különös eset, hol a lakomára szánt étek ellenszegül.

A gyűjteményben található három kaland a Helvéczia három különböző arczát mutatja meg:

A Gudmundshofban egy meghívólevél a nagymúltú von Ammertal család fészkébe vezet, hol hét határ úri társasága gyűlt össze mulatozni és eszmét cserélni a világ dolgairól. A társaságba viszont olyan elemek is keveredtek, akiket inkább a könnyű meggazdagodás, vagy éppen a vendéglátóik elleni ármányos gonosztettek gondolatai vezetnek.

Az Apollonia grófnő szépítő kúrájában egy ünnepet ülő kis fürdőváros terül elénk, hol Albin von Trauttmansdorf, a jitschni gróf, és neje, Apollonia Speyer-Schwetzingen grófnő egy sokak által szélhámos ingyenélőnek, kevesek által pedig ördöngős csodatévőnek tartott rosszhírű kalandor jóvoltából egy igen egyedi és különleges szépészeti módszerre bukkannak. Megy is minden, mint a brandenburgi karikacsapás, ám ekkor a történet nem várt fordulatot vesz…

Végül a Három tündér almafa Helvéczia erdeinek mélyén, és még azokon is túl játszódik. Ördöngös erők fenyegetik Julchen, az elrabolt leány életét, és a boszorkányok ünnepéig, a félelmetes és csudálatos Walpurgisnachtig hátralévő pár napban csak néhány kipróbált szerencselovagon áll, hogy élve kerül-e vissza édesanyja karjaiba. Mindebben pedig nem más játszik főszerepet, mint egy különös vers, és néhány varázslatos gyümölcs…

Ebül Szerzett Jószág (12 oldal, írta Lux Gábor): Egy fogadás különös utóélete! Tyúkperek, riválisok, kapatos atyafiak Bersheimingenből és egy eltévedett czigánykaraván igaz históriája.

Nincsen abban semmi, ha valaki becses javait a kártyára felteszi, s őket rend szerint el is veszíti. Így mulat az úri rend. Hanem Dürzlenkingeni Habakukk Jónás nem mással, mint a tulajdon fivérével szemben ülve szenvedte el ezt a megalázó csapást. Dürzlenkingenhof, a család udvarháza, s véle az ősi föld így mindenestől a korhely, semmirekellő József János Emánuel kezére jutott! Mit is tehetne egy igazi úr, mint hogy jussa visszaszerzésére pénzéhes landsknechteket és hasonló jómadarakat fogadjon, s őket – megszabván, hogy a szükségesnél jobban azért ne bántsák a bitorlót – Dürzlenkingenwald festői vidékére küldje? A díj nem más, mint egy köteg, a birtokra kiállított és hitelesen aláírt váltó – mellynek értékét az adja majd, ha Habakukk Jónás ismét a birtokon belül tudhatja magát!

***

Kalandos Históriák

Kalandos Históriák

A kiegészítők – a Helvéczia szabályaival együtt – letölthetők a játék honlapjáról, és ki-ki kedve szerint kinyomtathatja őket. Ugyanakkor viszont a kiadványok szép kivitelezésű, igényes és tartós papírra nyomtatott füzetek formájában, védőborítós mappában meg is vásárolhatók a Kalandos Históriák című gyűjtemény formájában, amely a korábban megjelent Megátkozott Pinczét is tartalmazza. A gyűjtemény a modulok összesített 3800 Ft ára helyett kedvezményesen 2800 Ft-ért kapható. Aki már megvásárolta a játék dobozos kiadását, az a már ismert minőséget kapja – aki pedig még nem, az lehetőleg a dobozból is vegyen mellé, mert, Madách Nyegléjének, a hírhedt sarlatánnak szavaival élve, „Vegyetek ím, nem bánja meg, ki vesz, Ily alkalom még nem volt és nem is lesz.” Nem hiszem, hogy még egyszer hazánkban valaki ilyen dobozos szett kiadására vállalkozna – és cáfoljon meg, aki tud!

Itt kicsit rosszabb hírekről is be kell számolnunk. A Helvéczia doboz újranyomása során – amelyre most kerül sor, hogy a karácsonyra felkészüljünk – azzal kellett szembenéznünk, hogy a kocka- és kártyakufárok, valamint más egyéb árdrágítók addig nem nyugszanak, míg a Helvéczia árát az egekbe nem emelik. Káros mesterkedésüknek köszönhetően a játék korábbi 5800 Ft-os bevezető árát 10%-kal, 6400 Ft-ra kellett emelnünk. Adók, halál, extraprofit: így mennek a dolgok.

Ezzel együtt igyekszünk tompítani az áremelés hatását. A játék Budapesten tudomásunk szerint szállítási költség nélkül. még eredeti árán kapható az A Hely antikváriumban (amíg a készlet tart!), a Kontraszt Gyorsnyomda webshopjából megrendelve pedig minden példányhoz vagy ingyen adjuk a Megátkozott Pincze kalandmodult, vagy kedvezményesen a Kalandos Históriák gyűjteményt. A postaköltség – amely egy másfél kilós, alaposan megtöltött dobozról lévén szó, extra tétel – két doboz és két modulgyűjtemény vásárlása esetén sem magasabb, mint egy doboznál, vagyis 1500 Ft. Akinek fontos az ár, másokkal összeállva ezzel megtakaríthat rajta még valamennyit.

Egyébként pedig közeledik a karácsony, és itt az idő ajándékokat választani. Miért ne ajándékoznánk a nyakkendő, alkohol és aranyos plüssállatok mellett tapasztalt, kezdő és leendő játékosoknak is szerepjátékot? Akár a Helvécziát is! Aki a következő hetekben leadja rendelését, még az ünnepek előtt megkapja a játékot.

És hogy ki hozza?

Virgács, virgács, szén, virgács, szén, szén, virgács

Virgács, virgács, szén, virgács, szén, szén, virgács


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához