LFG.HU

Ursa_Maior
ismertetőCimkek

Nemrégiben egy könyvesboltban járva akadt meg a szemem a fenti könyvön. A cím vöröses betűi alatt keresztbe tett kulcs és egy kora középkori kard látható fekete háttér előtt.
A műben két lelkes kutató tárja elénk kutatásai meglepő eredményét. Steve Blake és Scott Lloyd szerint Arthur király és a Kerekasztal lovagjainak története, a hagyományos felfogással ellentétben, nem a mai Anglia hanem kizárólag Wales területéhez kötődik. Az írók háromszázötven oldalon bizonyítják állításaikat, melyeket térképek, táblázatok és a fejezetek végén összefoglalók tesznek még érthetőbbé.

A könyv első része Arthur életével illetve élete nevezetes helyeinek problematikájával foglalkozik. Bár a szerzők érvelésüket jellemzően olyan forrásokból vett idézetekkel támasztják alá, melyek információim szerint Magyarországon sajnos nem hozzáférhetőek, részletesen és hitelesen mutatják be hol és hogyan lehet az örökkön való király cselekedeteiből ismert és kevésbé ismert eseményeket Walesben elhelyezni. Kedvenc részem az a folyamatábra, mely bemutatja az arturi irodalom kialakulását a VI.-XV. század között. Ízelítőül néhány alcím az első fejezetből : Britannia Arthur előtt, Uthyr Pendragon és Merlin, Arthur király és Camlan.

A második részben az írók számos Avalonnal kapcsolatos kérdést tesznek fel és válaszolnak meg, mint például hol helyezkedett el a legendás (fél)sziget, ki volt Avalon istennője, mi köze van a kelta túlvilághoz stb. A fejezetet számos fekete-fehér és színes kép egészíti ki, van köztük néhány ami szerint fantasztikusan sikerült. Ebben a fejezetben állnak elő a szerzők számomra legmeglepőbb állításukkal is, miszerint Camelot sosem létezett, csak a XII. században került bele az arthuri legendakörbe.

A könyvből mindezeken felül kiderül, kik és hogyan használtak fel egy ősi legendát aktuál politikai kérdésekben, járt-e Artur Rómában, ki építette Wat Árkát, mi köze van Ynys Afallachnak Avalonhoz, Myrddinnek Merlinhez vagy hogy Glaestingaburh Glastonbury régi neve-e ? A kívül-belül szemet gyönyörködtető kivitelű könyv nem egyszerű olvasmány. Számtalan utalása, hivatkozása és a nehezen kiejthető vagy megjegyezhető nevek garmadája miatt kihívást jelent olvasása. Mivel a szerzők, állításukat igazolandó, az Artur legendakör minden elemét igyekeztek elhelyezni földrajzi környezetükben, a könyv ezáltal kitűnő összefoglalója a híres lovagkirály tetteinek is. Végezetül engedtessék meg egy személyes vélemény. Egyetlen dolog ront a kétségtelenül érdekes hipotézis érdekfeszítő és szövevényes bizonyításának hitelén. Az egyik szerző, a könyvből nem derül ki melyik, az észak-walesi turisztikai központ konzultánsa. A jelen érdek-összefonódásain és átfedésein edződött kérges lelkem ebben az egyébiránt jelentéktelen információban többet vél látni mint egy mellékes körülményt.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához