LFG.HU

Scorba
interjúkCimkek

BePe:
Sok szeretettel koszontom az RPG.HU Forum ma esti vendeget, Goldman Juliat, alias J.Goldenlane-t. Az ironot abbol az alkalombol hivtuk meg, mivel oktober 22-en jelent meg legutobbi konyve, a Farkastestver. A beszelgetes vegen kozzetesszuk a Goldenlane kviz nyerteseinek nevet is.
Vagjunk rogton a kozepebe. Hany eves vagy es hany eves korodban kezdtel irni?

J.Goldenlane:
Eveimnek szama kevesebb, mint amit szuletesi datumom alapjan varni lehetne – nem kunszt, ezt minden no tudja. Amugy negyedevesen kezdtem el irni, jo hat eve, ebbol mindenki kiszamolhatja a korom, ha kedve van hozza…

BePe:
Le sem tagadhatod az igazi szakmad… De aruld el kerlek a latogatoknak, hogy mi is a vegzettseged illetve mivel foglalkozol amikor eppen nem irsz

J.Goldenlane:
Diplomaim szerint matematikus vagyok es programozo, es jelenleg orat adok a SZTE-n, amugy bekes munkanelkulisegben tengetem szurke hetkoznapjaimat. De pl dolgozni nem szoktam.

BePe:
Legutobbi konyved, a Farkastestver bevallottan Werewolf ihletettsegu, miert dontottel ugy, hogy nem fantasy stilusban irj egy konyvet?

J.Goldenlane:
Mint emlitettem, matematikus vagyok, nem irodalmar. Ebbol kovetkezik, hogy fogalmam sincs, mi a fantasy egzakt definicioja (mellesleg, szamomra ugy tunik, nem vagyok ezzel egyedul) tehat nem is tudok ugy donteni, hogy akkor “en most fantasyt irok!” illetve, hogy nem. En betuket irok, lehetoleg jo sorrendben, egyszuszra ugy het-szolcszazezer leutest, aztan vitatkozzanak rajta az irodalmarok, hogy az most fantasy, nem fantasy, vagy esetleg szabad vers.

pyre:
Mennyire érzed ezt íróNŐI pályának az általad műveltet, hiszen a fantasy/szerepjáték kapcsán többször felmerül a kérdés mennyire “nőies” szórakozás/elfoglaltság ez…

J.Goldenlane:
pyre, en mar x eve (x lasd alant) no vagyok. Szavamra, nem direkt, csak eppen igy alakult. Nem tudom, hogyan tudnek barmit nem NOI modon csinalni. Ha viszont a kerdes arra vonatkozik, hogy egy ferfi palyan tud-e ervenyesulni egy no, hat a valaszom, lazan. A matematikusok kozott sem hemzsegnek a nok, megszoktam, hogy kilogok a sorbol.

Hokipoki:
Tervezel-e a (közel)jövőben még másik, vérfarkasos könyvet is írni? Nem pont ennek a folytatására gondoltam, hanem akármilyenre.

J.Goldenlane:
Hokipoki, en nem tervezem a konyveimet. Jonnek kifele a kezembol. Szoval, fogalmam sincs, fogok-e meg valaha verfarkasos konyvet irni.

pyre:
Elkoptatott kérdés ugyan, de felteszem: Van-e író(női) példaképed? Kiktől olvasol szívesen?

J.Goldenlane:
Kedvenceim Szerb Antal es Rejto Jeno. Oket akar peldakepnek is tekinthetjuk, bar nem hiszem, hogy belathato jovoben felerek egyikukhoz is. Olvasni mindenkitol szivesen olvasok. Legalabbis _egy_ konyvet.

Trini:
Én azt szeretném kérdezni hogy most épp melyik a kedvenc gyermeked…. ha jól emléxem a novelláid nem szereted annyira szoal maradjunk a regényeknél.

J.Goldenlane:
Valoban, a novellaimat nem igen kedvelem, a regenyeimet meg mind nagyon szeretem. Ha muszaj kiemelni, akkor talan az Isteni balhe es a Papirtigris a kedvencem, de nincs toluk sokkal lemaradva a Szelhamos es a varazslo, meg a Farkastestver se. A Nester az utolso, talan csak mostoha sorsa miatt.

BePe:
El tudnad nekunk meselni szerepjatekos palyafutasodat? Milyen RPG-ket ismersz/szeretsz… es egyaltalan.. Te melyikkel kezdted?

J.Goldenlane:
92-ben kezdtem jatszani, AD&D-t. De kiprobaltam mar a MAGUSt, Werewolfot, Csinglinget, Vampire-t, Shadowrunt, Earthdawnt, Vagabondot, ARM-ot, meg a jo isten se tudja, meg mit. Altalaban meselek, neha mazlim van, es jatszhatok is egy keveset. Jelenlegi kedvencem a D&D, talan azert, mert abban eppen nem meselek…

Torn:
Bár a könyveid fantasy alapra épülnek, mégis van egy dolog, ami kifejezetten a magyar írónökre jellemzö. A nöi karakterek sokkal táposabbak, mint az várható lenne. Talpraesettek, humorosak, szépek (persze megfelelö fürdés után), mindent összevetve tökéletesek. A kérdésem az lenne, hogy ezeket mintázod valakiröl, vagy csak a szellemi tulajdonságokat és a fizikai részét a könnyebb fogyaszthatóság miatt?

J.Goldenlane:
Hogy is mondod, Torn? Talpraesettek, humorosak, szepek? Nos, termeszetesen magamrol mintazom oket, nana! Amugy valoszinuleg az lehet mogotte, hogy jobban szeretek olyan szereploket alkotni, akiket kedvelek, mint akiket nem. Es en szeretem a talpraesett, humoros szemelyeket. (Amugy a fizikai szepseg nem is altalanosan jellemzo! Kicsi Chris kifejezetten nem szep, kiveve ha valaki bukik a farkasfogakra…)

Jakirte Jak Cyr:
Hanyadik munkád a Dragonban megjelent “Tengerészlegendák?”

J.Goldenlane:
Hat, Jakirte, oszinten szolva fogalmam sincs, hanyadik irasom a Tengereszlegendak! Az biztos, hogy akkor mar ket, talan harom regeny is a hatam mogott volt.

Jakirte Jak Cyr:
Írnál-e regényt valamely ismert fantasy világra? Itt nem csak magyarra, hanem külföldire is gondolok. Ha igen, melyikre és miért?

J.Goldenlane:
Irtam par novellat es egy regenyt (A Nester Haz) a Codex vilagara, mert az a vilag megfogott, mas vilagokra nem irtam, es egyelore nem is tervezek ilyesmit. Egy kesz vilag gatat szab az ember fantaziajanak!

chorax:
Gratula a Szélhámos és a varázslóhoz… Bár a címlap kicsit becsapott, de rendkívül jól szórakoztam a történeten. Várható-e esetleg valamiféle folytatásszerűség?

J.Goldenlane:
Elvbol nem vagyok folytatas ellenes, elvegre ha valaki ugy erzi, nincs lezarva egy regenye, tud meg vala ujat mondani, akkor rajta, irjon folytatast. Am magam, most es itt, ugy erzem, eddig osszes regenyem le van zarva. Jelenleg egyikhez sem akarok folytatast irni. Persze, az ido telik, en oregszem, lehet, hogy egy reggel arra ebredek, hogy a vilagnak szuksege van a Szelhamos folytatasara. Akkor habozas nelkul meg fogom irni. De ismetlem, jelenleg nem latok okot egy befejezett tortenet bolygatasara.

Alan Smithee:
Az eddig megjelent könyvek ugye nem egy világon játszódnak?
És ezek a világok mennyire vannak kidolgozva, vagy csak egy két város, és Isten, amiknek a neve itt-ott felbukkan a könyvben?

J.Goldenlane:
Eddig minden regenyem mas vilagon jatszodik. Ebbol, egyelore, sportot uzok. Elvegre, olyan unalmas mindig ugyan azt ismetelgetni, nem? Ezek a vilagok pedig igenis jol ki vannak dolgozva – a fejemben. De mashol nem, es lassuk be, semmi szukseg nincs ra, hogy valaha is ratukmaljam ezeket az ures, szaraz leirasokat szerencsetlen olvasoimra. Ha a regenyeim nem alljak meg a helyuket ilyesfajta kiegeszitok nelkul, akkor rossz regenyek, es pusztuljanak, ha meg megvannak magukban, akkor minek vesztegessem az idomet vilagleirasokra, nem?

McMordain:
A Farkastestvérben a kissrác aki a kocsira a sárkányt festette maga is vérfarkas? Volt rá néhány utalás de nem vagyok benne 100% biztos.

J.Goldenlane:
McMordain, a kissrac nem verfarkas, bar akar az is lehetne. (Pusztan negyszemkozt, szigoruan titokban megjegyezhetem, hogy csingling, azaz tunder, de psszt, ez nem publikus!) Es amugy is, senkinek semmi koze sincs hozza, punktum!!!

Tűzmadár:
Bevallom nem tudtam , h matematikus vagy, a válaszaid alapján pedig semiképpen sem következtettem volna rá. Azt gondoltam, h a matematikához kell valami rendszeresség, tervezés és maga a matematikát művelő ember is idomul a tudományhoz. A lenntebbi válaszok után úgy tűnik, nem tervezel semmit, élsz, ha jól esik írsz valamit, nem tudod mi lesz vagy mi nem, de különben is kit érdekel??? Tehát: személyiségre amolyan anti-matematikusnak tűnsz. Ilyen vagy az életben is? Vagy ez csupán az írói vénádhoz kötött? Amolyan carpe diem lélek vagy?

J.Goldenlane:
Tuzmadar, hidd el, egy matematikusnal nincs csapongobb, szetszorabb lelek! A rendszeresseg a matematika tanarok sajatja, de a matematika, mint tudomany muvelesehez (mint minden mas muveszethez) inkabb fantaziara van szukseg, mint rendszeressegre. Szoval, nem tartom magam anti-matematikusnak (bar jo matematikusnak sem, de ez mas teszta) es igen, felelotlen, szetszort es lusta vagyok, es valoban, a vilag nelkulem is forog, hat mit torjem magam rajta, csak alakulnak majd valahogy a dolgok! Ennek fenyeben, szerinted carpe diem lelek vagyok?

Trini:
A Papírtigris az ilyen nem hivatalos Codex? De nem is baj… az a fontos hogy megjelenik. Ha jól látom a Beholder elég fair veled szemben.

J.Goldenlane:
Igen, a Papirtigris majdnem Codex, ha valaki ismeri azt a vilagot, konnyen megtalalja a parhuzamokat – de _nem_Codex_ ezt nem tudom elegge hangsulyozni. Es igen, a Beholder fair.

Shade:
A férjed (ha van) segit-e neked a könyvekben, olvassa őket?

J.Goldenlane:
Igen, ferjem van, es olvas, teljesen objektiv velemenye szerint en vagyok a legjobb iro e kerek foldteken, es segit is, pl tanacsokat ad, a gep melle rakja a reggeli kakaomat, es ramszol, ha iras kozben elfelejtek ebedelni. Nagyon imadom a pasast!!!

Riandel :
A Vizek sodrásában című műve volt az, ami leginkább megfogott eddig. Nem érzem, hogy folytatás után kiáltana, de szívesen olvasnék más, Abrysson játszódó regényet tőle. A kérdésem arra irányul hát, hogy várhatóan mikor gyarapíthatom a polcomat ilyen művekkel?

J.Goldenlane:
Ha tetszett a Vizek sodrasa, akkor a Papirtigrist javasolnam talan (bar nem tudom elegge hangsulyozni, hogy az nem Abrysson jatszodik!), de nem tervezek a kozeljovoben Codexes regenyeket irni. Mint mondtam, nem tervezek irni, csak ugy csinalom.

Riandel:
Nagyon tetszik még egyébként az a vonal, amit az Isteni balhé képvisel. A stílus mutat némi rokonságot Vavyan Fable-éval és ezzel új szint visz a hazai fantasy-irodalomba. A kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy ez magától jött, vagy hosszú évek munkájával csiszolódott ilyenre?

J.Goldenlane:
A stilusom nyilvanvaloan komoly munka, sok olvasas, muvelt irokkal valo konzultaciok alatt csiszolodott ilyenne – es aki ezt elhiszi, az megerdemli. Igazabol arrol van szo, hogy en csak verem a billentyuzetet, verem, aztan egyszercsak nem elobukkan egy uj regeny? Szoval, a stilusomrol nem tehetek, az csak van. Bocs, ha csalodast okoztam.

Jakirte Jak Cyr:
Mit tudsz tanácsolni a kezdőknek, akik inkább “csak úgy” írogatnak, nem terveznek írói pályafutást? Mire kell különösen figyelniük egy-egy novellaregény írásakor?

J.Goldenlane:
Jakirte, semmire sem kell figyelniuk, csak az eppen leirt mondatra. Amugy aki irni akar, az elobb olvasson, nagyon sokat olvasson, jo es rossz konyveket egyarant, es aztan irjon, nagyon sokat irjon, es elobb vagy utobb, de csak kijon belole valami. Ha mas nem is, legalabb kellemesen tolti az idejet…

Trina:
Az nem baj ha a mondat nem megszerkeztett és vannak benne hibák? Mert én szeretnék írni csak mindig amikor kijavítom újra kezdem és eddig még egyet se írtam le normálisan..

J.Goldenlane:
Trina, egy alany es egy allitmany kell! Mi nem megszerkesztett, es mifele mondatokat nem irsz le normalisan?

Trina:
Az megvan! :)) De úgyértem elolvasom mégegyszer és azt mondom rá hogy sz.r!Megmutatom barátnőimnek ők is azt csak finomabban… Csak az a baj hogy nem fejtem ki a dolgokat és úgy olyan rossz.Most is írtam a fórumba egy sztori kezdést és egy srác 1000 jobbat írt nála.. na ez az én formám.Szerinted ne is próbálkozzak az írással?

J.Goldenlane:
Trina, a legnagyobb baj, ami egy irot erhet, az az, ha jonak latja az irasat. Ha szarnak erzed, fel siker, mert akkor legalabb nekilatsz ujra atirni, es ujra atirni, es ujra atirni… Es elobb vagy utobb, de csak jo lesz, vagy legalabbis javul valamicsket. A dolog kitartas kerdese, szoval ne add fel. Ha nagyon nem megy, fuggeszd fel az iras, par tucat regeny elolvasasanak az idejeig.

Jakirte Jak Cyr:
Én azért észrevettem, hogy amikor írok, az nem mindegy, hogy hogyan sikerül. Korábban írtad Trina kérdésére, hogy egy mondat álljon alanyból és állítmányból. Akkor már megszerkesztett. De sajna ezért ennél jóval több kell. Én mindig jót, sőt mindenkinél jobbat szeretnék alkotni, ha elkezdek írni. Bár hozzászólásokon s néhány szemináriumdogán kívül eddig csak egy novellát írtam, de valahogy soha nem úgy jön ki, ahogy szeretném. Többszöri átírás után is van benne bőven hiba, s nem olyan, mint amilyennek szeretném.Ez az a fél siker, amit emlegettél?

J.Goldenlane:
Ha nem vagy elegedett az irasoddal, az fel siker. Mondjuk, ha emelle az az erzes is tarsul, hogy mar nem vagy kepes rajta javitani, akkor azert nem olyan nyero a szitu. Ilyenkor talan celszeru irni egy uj novellat/regenyt/szabad verset.

szyl:
Én még nem olvastam tőled könyvet,de a napokba “összefutottam” néhány rajongóddal,akik rávezettek,hogy meg kell ismerkedni az irásaiddal (vagy legalábbis eggyel).
Melyik könyvedet ajánlod erre “az első találkozásra”?

J.Goldenlane:
Szyl, elsonek az Isteni balhet ajanlanam – konnyed, rovid, termeszetesen nagyon jo, es nem is draga.

szyl:
Milyen tippeket adnál egy kezdő kissé önbizalom hiányos leányirónak? Milyen bemutatkozási lehetőségei lehetnek,amit mondjuk Te ismersz?

J.Goldenlane:
A kezdo onbizalomhianyos iroknak azt ajanlom, hogy olvassanak, olvassanak sokat, aztan irjanak, irjanak sokat, es felejtsek el az onbizalomhinyukat!
Bemutatkozasi lehetoseg… Hat, az nem igen van! En azt javaslom, egyszeruen kezdje el felkeresni a kiadokat. Persze, mindenhonnan ki fogjak dobni (engem is kidobtak) ekkor kezdje el ujra felkeresni oket. Elobb, utobb, talan. De mondom, azt az onbizalomhianyt azt el kell felejteni, azzal nem fog menni! Ha te sem bizol magadban, mert varod el, hogy egy idegen bizzon?

Glowface:
Bár nekem spéci ilyen irányú perverzióim (mármint: Éééén írjak!?!? Könyvet!?!? Argh. :) nincsenek, de azért ez érdekel egy kicsit, tényleg csak kiváncsiság. Hogy ment ez a kiadadtatás? Gondolom,1 5 éves korod óta fantasykat próbálsz írni, ezalatt összejött 8-10 jól kiadható könyv, és aztán eszedebe jutott, hogy ezt közre kéne adni. Na, és innen hogy került a könyv a polcomra? Könnyen ment eladni a munkáidat?

J.Goldenlane:
Az en onbizalmammal nem kellett nyolc-tiz kiadhato konyv, hogy elmenjek egy kiadohoz! Rogton az elso regenyemmel szerencset probaltam, ugy kirugtak, mint a pinty. Es akkor elmentem egy masik kiadohoz, es kirugtak, es a kovetkezohoz, es kirugtak, es atirtam, es kirugtak, es irtam egy ujat, es kirugtak, es irtam par novellat, es kirugtak, es ujra probalkoztam, es kirugtak… Aztan hopp, egyszer csak nem rugtak ki (Aurin rulez!!!) Mellesleg, talan nem veletlen, hogy elsore nem sikerult, szoval nem panaszkodom, nyilvan jot tett, hogy par pofont leosztott az elet, biztosan tanultam belole. (He, ti ott mind, nalam profibban kirugodni ki tud e szeles hazaban?) De ugye most mar ertitek, miert mondtam, hogy az onbizalomhinyos emberek eselytelenek ezen a palyan?
Amugy az Isteni balhet, mint annyi mast, aminek talan nem orulunk ugy, Bill Gatesnek koszonheti az emberiseg. Ott volt a kinyomtatott kezirat a Beholder Nagyon Nagy Fonoke (Maci) asztalan (komoly aknamunkamba kerult, hogy odakeruljon, egy ismerosom egy ismerose vallalta el, hogy aprobb gerillaakcio kereteben oda helyezi), es akkor, mino veletlen csoda, lefagyott a windows. A Nagyon Nagy Fonok ujra inditotta a gepet, es mivel az idobe telik, unottan beleolvasott a mazlis modon eppen kezre eso keziratba. Aztan nem tudta letenni. Szoval, igy kerul egy konyv az olvaso polcara. Mazlival.

Edorn:
A kérdésem az lenne, hogy mi lett Szöszmösz sorsa az Isteni balhé c. regényben leírt történet után? Kiváncsi lennék a kivételes sorsú hátas további előmenetelére és kalandjaira…

J.Goldenlane:
A korrekt valasz ugy hangzik, hogy akit erdekel, mi lett Szoszmosz sorsa, az olvassa el a Pokoli balhet, abbol minden kiderul, ezzel csak egy a gond – azt a konyvet en meg nem irtam meg. Szoval, pici turelmet kernek, nem sokat, legfeljebb egy orokkevalosagot, szavamra, amint kedvem lesz hozza, megirom! (Addig is, nyugalom, egy olyan remek paripanak nem eseht baja, nem vinne ra a pici rozsaszin leanylelkem, hogy bantsam!)

Tűzmadár:
Nem tudom olvasol-e Fable-t, én talán minden könyvén átrágtam magam…kezdetben mert tetszett, később, merrt azt vártam hátha megint tetszeni fog. Valaki említette a párhuzamot a főhőseitekkel kapcsolatban és szvsz vannak hasonlóságok (ez np, de így van). Fable elkövette azt a hibát, h sémákkal dolgozik, te mint carpe diem ember (és különben is “csingling” ésatübbi :) elköveted ugyanezt a hibát? Arra gondolok itt, h nálad is felfedezhető (őszintén: szinte minden női játékosnál) a karakterek “rokonsága”.

J.Goldenlane:
Tuzmadar, olvasok Fablet, es a korai konyveit en is nagyon szerettem. Hogy en elkovetem-e ugyanazt a hibat, mint o? Ki tudja. Remelm, tudok tanulni a peldabol, de lehet, hogy a vegen elfogy a mondanivalom, es nem leszek masra kepes, mint onmagamat ismetelni – remelhetoleg ekkor lesz egy jo baratom, aki fobe lo, de legalabbis megker, hogy hagyjam abba.

Tűzmadár:
Milyen irodalmi előképzettséged van, ha van?

J.Goldenlane:
Irodalmi elokepzettseg? Ooo, parszor beszelgettem Illessel, (talan ismeritek, az Aurin egyik szerkesztoje, jo fej) es otthon, a konyvespolcon volt egy irodalmi ki kicsoda, csak eppen tul magasan, es azt en mar nem ertem el, ezert inkabb Vernet olvastam, meg Karl Mayt, de toluk sokat – ez beszamit? Mondom, en egy kulturalatlan matematikus vagyok!!!

Zeld:
Goldenlane szerepjáték nem készül?

J.Goldenlane:
Nana, tovabba Goldenlane-es polok, matricak, kartyajatek, bogre es kulcstarto is! Nem, en matematikus vagyok, esetleg iro, szerepjatekot nem tervezek gyartani.

Alan Smithee:
Szerinted meg lehet -e elni Magyarorszagon az irasbol? Tervezed -e, hogy foallasu irono legyel?

J.Goldenlane:
Szerintem meg lehet, de rohadtul nehez (he, valaki, moderaljarok, jo?), becsuletesen meg meg nehezebb. Amugy szeretnek megelni belole, tok jo lenne, de ha ehhez el kell kurvulni, akkor inkabb nem.

Tűzmadár:
Mit értesz elkurvuláson?

J.Goldenlane:
Tuzmadar, elkurvulason azt ertem, ha valaki tudja, hogy tudna meg javitani az irasan, es megis elkuldi a nyomdaba. (Ne ertsd felre, nem arrol beszelek, hogy csak akkor adok ki irast a kezembol, ha tokeletesnek erzem, mert sosem erzem toketelesnek, de addig azert javitgatom, amig ugy nem erzem, hogy en mar nem tudok rajta javitani.)

Tűzmadár:
Nincs bajod a határidőkkel? És nem lesz? :)

J.Goldenlane:
Eddig meg nem csinaltam semmit hataridore (kiv par novellat, de azokon meg is latszik, es mellesleg azokon tanultam meg a fenti szabalyt), eddig minden regenyem az asztalfiokbol jott, most az elso alkalom, hogy hataridore dolgozom. Es konnyen lehet, hogy csuszni fogok. (Csak ezt ne nagyon szelloztessetek a Beholder fele, oke?)

Tűzmadár:
Valóban zavar, h egy már létező világhoz írj regényt? Értem én, hisz írtad: a fantázia szabad szárnyalása ésatöbbi, de egy “kész” (sose készül el szvsz) világ mankó is egyben. Mondhatnád erre önbizalmad teljes tudatában, h nem kell mankó, de remélem érted, h én nem erre gondolok. Sokan örülnének, ha a “jól ismert világok” valamelyikében látná viszont egy-két hősödet. Mi erről a véleményed? Az olvasóid mennyire számítanak ebben a kérdésben?

J.Goldenlane:
A kesz vilag zavar. Oke, lehet manko is, de inkabb racs, korlat, amihez igazodni kell. Utalok mas emberekhez igazodni, es szerencsere pokoli onbizalommal aldott meg a sors, igy nem felek vakon belevagni az ismeretlenbe, azzal, hogy “csak alakul majd ennek a regenynek is a vilaga”. Amugy, szerintem a vilag nem fontos, nem lenne szabad annyira fontosnak lennie, mint amekkora hangsulyt kap. A vilag csak diszlet. Jo es elethu diszlet kell hogy legyen, de akkor is csak diszlet, a lenyeg a tortenet, a szereplok, akik ez elott a diszlet elott jatszanak!
Az olvasoim velemenye persze, bizonyos mertekig szamit, de en magam sem tudom elore, hogy mifele regenyt irok kovetkezonek, ebbe a valasztasba meg en sem szolhatok bele nagyon – az olvasok pedig meg kevesbe. Sajnalom, de attol tartok, nem fogok kesz vilagokba regenyeket irni. Bocsanat, ha ez valakit csalodassal tolt el!

Trini:
Tüzmadárnak igaza van… én is nagyon szívesen látnék 1-2 csingilingi höst… másik dolog: Nem tudom… de én nem érzem befejezettnek az Isteni Balhét :) márcsak a szamár miatt se :) De úgy egyébként is… mert Tani akkor majd jó háziasszonyhoz iilöen otthon marad kötni?

J.Goldenlane:
Trini, szavamra, en is nagyon szivesen latnek egy ket csingilingi host, meg regota szeretnek egy igazzy vampirsztorit, es tok jo lenne egy magusrol irni, egyes szam elso szemelyben, de ismetlem, ehhez nekem kozom nincs! Amilyen szerencsem van, a kovetkezo alkalommal egy biztositasi ugynok lesz a foszereplo, akit elrabolnak a boszorkanyok, es kenytelen telaponak kiadni magat, hogy ne fozzek meg helybol! Tenyleg nem en dontok, hogy mirol szol a kovetkezo regenyem! En csak egy artatlan aldozat vagyok, aki aztan napi nyolc oraban gornyed a gep elott, es egyre tobb dioptria rakodik le a szemere!

Trini:
Én arra is akartam célozni hogy másnak be szabad e fejezni… egyébként mindig nagyon sok kérdés marad nyitva a könyvek végén.. szegény olvasónak mindig kell hazsnálnia a fantáziáját

J.Goldenlane:
En is mindig utaltam, amikor egy jo konyv veget ert. Tok jo lenne tudni, hogy mi tortent a kedvenc hoseimmel a regeny utan, de hat ezt nem lehet megtudni. Ez tok rossz, de szerintem ez a fajdalom, ez igenis hozza tartozik egy jo konyvhoz. Igy teljes, igy kerek. De ha igazan jo a konyv, akkor el lehet ujra olvasni, es ez valami kis vigaszt neha nyujt.

Dago:
Milyen hatással vannak rád a “rajongók”? Van az olvasóiddal kapcsolatod?

J.Goldenlane:
Szia Dago! Tutira imadom a rajongokat, es kesobb majd szeretnek nehany paparazzit is, akik bekukucskalnak a furdoszoba ablakan, es megirjak, ha veletlenul felemas zoknit huzok. Amugy persze, hogy jo erzes, ha az embereknek tetszik, amit csinalok, pokoli sok erot meritek belole, szoval tessek biztatni nyugodtan!

Dago:
Ha sokan mondanak neked valamit (a férjeden kívül) akkor megfontolás tárgyává teszed, vagy magadban bízol a leginkább?

J.Goldenlane:
A kritikat, mindet, hisztisen es abszolut elutasitoan fogadom, mert ugyen ki tudna jobban a tutit, mint en – de ha sokszor megismetlik, es gyanusan ertelmesnek tunik, akkor hajlok ra, hogy elgondolkodjam rajta. Egye fene, volt mar, hogy kulso keresre javitottam, de NEM VAGYOK HAJLANDO RENDSZERT CSINALNI BELOLE! Na, ezt jol megmondtam!

BePe:
Vannak -e olyan szereploid, akik valaha jatekos karakterek voltak? Tudnal -e peldat mondani?

J.Goldenlane:
Elmeletileg kinosan vigyazok ra, hogy a regenyeim ne degradalodjanak szerepjatekos szeanszok ocska kronikaiva, es ennek jegyeben nem irok jatszott karakterrol. Na, es akkor rogton ott a kivetel, mert peladul Thani elt mar a regeny elott is, Shadowmaserrel leveleztem hosszan az o neveben. De az a Thani lenyegesen mas volt, es egyeb karakterem, azt hiszem, nem szarmazik jatekbol.

Bogyo:
Olvastasm az Isteni Balhét, mondhatom, igen kellemes és szórakoztató. Odaadtam anyámnak, aki nem kimondottan rajongója e műfajnak. iszonyatosan bejött neki. Csak jót mondott róla, nagyon tetszett neki!

J.Goldenlane:
Koszonom, Bogyo! Tiszteletem edesanyadnak, akit nyilvan remek izlessel aldott meg az eg!

BePe:
Az elobb meglehetos szakertelemmel nezted es forgattad meg a kardot a szobaban… A csatajelenetek megirasaban is van valamifele gyakorlati / harci tapasztalatod?

J.Goldenlane:
Bepe, ot evet vingcsunoztam, es bar most szuneteltetem az edzest, de nem adtam fel vegleg. Ez szerinted harci tapasztalat? (Ha azt mondod, ez semmi, szavamra, felalok a geptol, es szakszeruen tokon ruglak, szoval valaszolj csak nyugodtan, oszinten!)

BePe:
Van-e rendszeres hobbid? Miket csinalsz szivesen szabadidodben (ha van olyan)?

J.Goldenlane:
Nem gyujtok belyeget, es nem jarok fel sracokhoz megnezni a belyeggyujtemenyuket. Szabadidomben irok, olvasok, osszejarok a barataimmal, vincsunozom, gyereket csinalok, megszerelem a biztositekot, sokat alszom, szerepjatszom, acsorgok a piros lampak elott, ilyesmik. Semmi extra.

Trina:
És milyen érzés írónak lenni? Úgyértem híresnek? Szereted a hülye kérdéseket mint ezt?
Milyen az önkritikád egy 10 skálán? Megsúgom hogy az enyém 10-es.

J.Goldenlane:
Ironak lenni fraszos. En meg mindig nem tekintem magam ironak, mert szerintem az olyan… olyan nagy, meg komoly dolog, az csak komoly es fontos emberekkel tortenhet, hogy egyszer csak irova valnak, nem velem, akinek, Woody Allen szavaival erve, “tegnap is becsipta a nyelvemet az irogep kocsija”. Hogy hires ironak lenni milyen? Megmondom, mihelyst az leszek!
A hulye kerdeseket szeretem, mert ekkor aterzem magas intellektualis folenyemet, mely a buta neptomegek fole emel. Onkritikam nincs. Meggyozodesem, egyetlen hibam, hogy tokeletes vagyok. Egyeb kerdes?

Hokipoki:
Hány regényed van még -ahogy fogalmaztál- asztalfiókban?

J.Goldenlane:
Rossz hir, kiurult az asztalfiok. Na jo, van kesz regenyem, nevesen a Nester, de arrol nem mondhato, hogy barhova is be lenne zarva. (Mert hogy szabadon letoltheto a netrol. Pl itt, az RPG.HUn, csak hogy adjunk a korszellemnek, es legyen reklam is. ( http://lfg.hu/iras/mutat.php?id=2017 )) Azaz a kovetkezo regenyem meg nincs kesz. De bizzunk benne, hogy egyszer majd befejezem…

Trina:
Kit kedvelsz jobban a női vagy a férfi főhőst?

J.Goldenlane:
A nem akkor szamit, ha az illetovel le akarok fekudni. Mivel regenyek fohoseivel ritkan, ezert szavamra, nyolc a neme.

Trina:
Mi jobb szerinted a Harry Potter vagy a Gyűrűk Ura? Én mindkettőt olvastam és szerintem a Gy.U. jobb.

J.Goldenlane:
Nem osszehasonlithatoak. Mi a jobb, a dobos torta, vagy az Audi?

Trina:
Vörös vagy kék szín?

J.Goldenlane:
Kek. (Hm, lehet, hogy erre ra lehet jonni, ha valaki egy pillantast vet a konyveim boritojara…)

BePe:
Melyik a 3 kedvenc zenei eloadod/egyuttesed? Van -e zenei ihletettsege valamelyik jelenetnek (fejezetnek)? Vagy ahitatos csendben keszulnek az irasok?

J.Goldenlane:
Amolyan igazan nagy kedvencem nincs. Talan Koncz Zsuzsa, Illes, Fonograf, ha ez meg valakinek mond valamit. Amugy mindenfele zenet kedvelek. Mindig zenere irok, altalaban az eppen aktualis kazetta forog es forog a vegtelensegig, vagy amig a kornyezetem be nem sokall. (Atlag otvenedik lejatszasra mar lilul az emberek feje, en ezt nem ertem…)

Trina:
Mi a kedvenc zenei stílusod? Hova mennél nyaralni?

J.Goldenlane:
Mint mar mondtam, matematikus vagyok, nem iro, nem zenesz. A jo zenet szeretem, de nem tudom definialni. Bocs. Nyaralni termeszetesen Sziciliaba mennek, de meg jobb lenne ott egy hazat venni… Talan majd az unokak megdobnak vele.

Trina:
Te szereted a verseket? Én Adyt szeretem nagyon!

J.Goldenlane:
Weores Sandor a kedvencem. A Bobita. Meg a Paprikajancsi szerenadja. Meg Romhanyi, a Teve fohaszaval. Adyt nem kedvelem, de biztosan bennem van a hiba.

Glowface:
Jut eszembe, az az elementális fontosságú kérdés még talán fel sem merült, hogy “És mi a kedvenc filmed? És fantasyban?”

J.Goldenlane:
Fogalmam sincs, mi a kedvenc fantasy filmem, konyvem! Talan a Gyuruk ura (a film, nem a konyv), meg mondjuk… Sajnalom, a konyvek kozul nem igazan tudok valasztani. Szerb Antall Pendragon legenda, es punktum!

Jakirte Jak Cyr:
Amúgy mi az, hogy még eddig egy regény témáját sem te döntötted el? Arra godolsz, hogy soha nem arról jött ihlet, amiről szeretted volna?

J.Goldenlane:
Az ihlet, az a nyomorult, nem egyeztet a szerencsetlen iroval. Akkor jon, amikor kedve van hozza (nana, hogy a felev legkemenyebb vizsgaja elott ket nappal, amikor eppen elhatarozod, hogy most matr leulsz tanulni) arrol szol, amirol akar (en tenyleg szeretnek vamiros regenyt, de meg nem jott ossze) kihasznal, es a gep ele rogzit hosszu hetekre, hogy semmi ertelmesre nincs idom, es altalaban, addig marad, amig akar – aztan egyszer csak hopp, elszalad, en meg itt ulok egy fel regennyel, es magamnak kell befejezni. Tiszta szivas. De tudod, attol felek a legjobban, hogy soha tobbet nem jon vissza. Es most is felek tole, a sokadik regenyem utan. Na, ehhez kell az onbizalom!

Kosz mindenkinek az erdeklodest, remelem nem okoztam nagy csalodast senkinek! Ja, es igen, a reklam, tudjatok, a korszellem, ami kotelez…. Szoval:
Ne elvezz egyedul! Ajandekozz Goldenlane konyvet ismeroseidnek!
Udv mindenkinek!

BePe:
Mi is megkoszonjuk, hogy az irono valaszolt a kerdesinkre, es tovabbi izgalmas es jo konyvekhez valo ihletet kivanunk.
A latogatoknak kellemes estet es tovabbi jo olvasast!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.