LFG.HU

Rincewind
ismertetőCimkek

Végre-valahára megérkezett a DVD, amire annyian vártak szerte a világon és biztos vagyok benne, hogy, itt kishazánkban is, a Gyűrűk Ura – Extra változata! Maga az anyag elég monumentálisra sikeredett, lévén, hogy négy DVD-n terpeszkedik a kicsike, de ez a minimum, hamár majdnem egy évet kellett rá várni. :) Na, de nézzük mit is sikerült összehozniuk a készítőknek:

A négy DVD-ből kettőn a film található, a másik kettőn pedig az extrák. Nézzük akkor kicsit részletesebben!

A film maga egy jócskán kibővített változata a mozinak. Több mint harminc perccel lett hosszabb! A rendező saját elmondása szerint úgy fogott a bővített változat megalkotásához, mintha teljesen új adaptációt készítene, nemcsak egyszerűen bepakolt pár kimaradt jelenetet. A stáb megalkotta a hiányzó trükköket, hangeffektusokat és dialógusokat az új részekhez. Howard Shore a film zeneszerzője még új zenét is komponált, hogy a jelenetek jobban belesimuljanak az eredeti filmbe. Egyszóval óriási munka áll mögötte. És állítom, hogy az eredmény minden várakozást felül múl! Sokkal kidolgozottabb lett a cselekmény és a karakterek jelleme, valamint jó pár homályos rész is érthetőbbé válik (mármint a laikusoknak :), vagyis a film sokkal inkább egy kerek egésszé vált. Ráadásul kulcsfontosságú jelenetek is belekerültek, amelyekre a későbbi részekben még valószínűleg vissza fognak utalni és amit a történet szerelmesei biztos nagyon hiányoltak a filmből. Ilyen például Tarisznyádi Zsákosék feltűnése a film elején, és Galadriel ajándékai Lothlórienben. Kimaradt rész persze még bőven akad, de nem szeretnék minden poént ellőni. Már meglévő jeleneteket is megtoldottak néhány másodperccel. Ennek folyományaképpen például néhány csatajelenet sokkal mozgalmasabb és látványosabb lett. És hagy ejtsek pár szót a szinkronról. Az gondolom egyértelmű, hogy az új részek szinkronjai teljesen belesimulnak az eredeti filmbe, de külön dicséret érdemli a szinkron-stábot, amiért kijavították a mozifilm néhány idegesítő félrefordítását. Így már a Tolkien-fanatikusoknak sem fog ökölbe szorulni a keze egy-két jelenetet hallgatva. Egyszóval a film ezekkel a “kisebb” kiegészítésekkel érte el azt a formáját, amire mindenki nyugodt szívvel gondol majd vissza. Ez kérem tökéletes! :)

És most lássuk az extrákat. Van belőlük bőven, olyannyira, hogy újabb két DVD-t meg is töltenek! Itt aztán minden Középfölde rajongó csemegézhet kedvére. Találhatunk rajtuk dokumentumfilmeket a film készítéséről, Tolkien életéről és munkásságáról, képgalériákat, interaktív térképet, stb. Egyszóval mindent, amit a filmről és a könyvekről tudni illik és egyáltalán tudni lehet! Kellemes időtöltést nyújthat mindenkinek a menük végeláthatatlan labirintusának böngészése. :)

Technikai téren is elhalmoznak minket mindenféle jóval. Az animált menü már alapkövetelmény manapság, de itt ebben az esetben is kiemelkedő munkával van dolgunk. Rendkívül ízléses és szép megvalósítás fogad minket, amely tökéletesen tükrözi a film hangulatát. A szabvány 5.1 Dolby Digital hang mellé felkerült a korongra 6.1 DTS magyar szinkron is, így aki rendelkezik ennek megszólaltatására alkalmas erősítővel, még tovább fokozhatja az amúgy sem mindennapi élményt. De, ha valaki eredeti nyelven szeretné végignézni, felirattal, természetesen azt is megteheti. A film szélesvásznú változat.

Nem esett még a szó a külső megvalósításról (borító), pedig ez is megér egy misét. Visszafogottan szolid, nincs túlcsicsázva, én nagyon ízlésesnek találtam és maximálisan bejött a kivitelezés. Egyébként ez egy zöld könyvet utánoz. Belül kellemes grafikák szolgálnak dekorációul. Általánosságban elmondható, hogy az egész nagyon profi. És természetesen minden magyar nyelven íródott!

Végezetül mit is mondhatnék? Engem maximálisan kielégített minden téren, így nemcsak a film szerelmeseinek, de mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom aki szereti a fantasy-t, mert ez megéri az árát! Egy DVD mind fölött! :)


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához