LFG.HU

CikkBot
szerepjátékrólCimkek

dd-cartoonEgy meglepően korrekt cikk/interjú jelent meg a szerepjátékról a divany.hu-n Puskás Pálma tollából, neki és a riportalanynak is köszönet az objektív hozzáállásért :)

A szerepjáték, vagyis annak klasszikus, asztal mellett, kockadobással játszott formái a mai harmincas-negyvenes felnőttek tinédzserkorában élte fénykorát Magyarországon, ugyanakkor a mai kamaszok körében is vannak rajongói. A mi szüleink még többnyire némi értetlenkedéssel, mások esetleg félelemmel vegyes rosszallással figyelték a fantáziavilágokban való több órás elmerülést, ugyanakkor a társasjátékok egy formájaként a szerepjáték arra is alkalmat adhat, hogy szülőként együtt játszhassunk és alkothassunk saját gyermekeinkkel.

Norbert két kamasz édesapjaként rendszeresen játszik tizenhét éves gyermekeivel és azok barátaival. De mégis mi ez az egész, honnan veszi az ötletet egy apuka ahhoz, hogy mesélőt játsszon, nem káros-e, és hogyan kell elképzelni a gyakorlatban? Erről faggattuk.

A szerepjáték, vagy angol rövidítéssel RPG (role-playing game) egyfajta társasjáték. A játékosok egy közösen elképzelt fantáziavilág keretei között játszanak le egy, akár regények vagy filmek forgatókönyveire emlékeztető cselekményt. Minden játékos egy-egy karaktert, szereplőt személyesít meg a játékban, az alapjául szolgáló történetet, bonyodalmakat pedig a mesélő találja ki.

Honnan jött az ötlet, hogy szerepjátékozz a gyerekekkel? Ők találták ki, vagy te?

Azt hiszem, ez volt a dolgok természetes rendje. Mivel a polcunk tele van „szakirodalommal” és kapcsolódó regényekkel, mindig szem előtt voltak, és előbb-utóbb várható volt, hogy feltámad az érdeklődés. Van azért egy alsó korhatár, ami alatt nem könnyű megérteni és betartani a szabályokat, de ez alkattól is függ. Kb. 14 éves kortól szerintem már nem okoz gondot eligazodni a szerepjáték-szabálykönyvek világában.

Ha te találtad ki, rá kellett őket beszélni, vagy egyből vevők voltak az ötletre?

Én igazából csak az alkalmat vártam, nem akartam erőltetni. Mikor már látszott, hogy vevők lennének az ötletre, akkor leporoltuk a szabálykönyveket, és tartottam egy kiselőadást a témából. Ehhez persze kellett az is, hogy elolvassák például a Gyűrűk urát és a Hobbitot, meg még egy-két fantasy és sci-fi regény, lássanak egy-két filmet, ami kapaszkodót tudott nyújtani. A másik tényező az volt, hogy legyen még pár ember a baráti társaságukból, akiket érdekelhet a játék, akiket be lehet vonni és akikkel majd később játszhatnak együtt is. Ideális esetben 4-5 ember kell egy játékhoz…

Teljes cikk: https://divany.hu/szuloseg/2015/02/08/apu_egyutt_szerepjatekozik_a_kamasz_gyerekeivel/

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához