LFG.HU

rikz
hírekCimkek

Az Earthdawn: The Age of Legend 4. kiadású Játékosok kézikönyve február 22-én megjelent, egyelőre PDF verzióban kapható a FASA webáruházában. A könyv nyomtatott formátumban márciusban lesz elérhető, amire napokon belül már előrendelést is felvesznek.

Az új kiadás végleges megjelenését egy meglepő fordulat, némi bizonytalanság és sok csúszás előzte meg…

ED4Front

A Classic és a 3. kiadást jegyző Redbrick nevű cég 2012-ben visszaadta a kiadásra vonatkozó licenszjogokat a FASA-nak. A ‘90-es évek egyik legeredetibb szerepjátékkiadója napvilágra hozott egy úgynevezett Revised Edition-t, de ennek szinte semmiféle médiavisszhangja nem volt, ráadásul a játékosok kézikönyvén és a Mists of Betrayal kalandmodulon kívül semmi sem jelent meg.

A FASA tavaly januárban jelentette be az Earthdawn legújabb, negyedik kiadását. A projektet Kickstarteren indították el, ez eredeti 10.000 dolláros célt alig egy hónap alatt több, mint tízszeresen túlszárnyalták.

Öröm és boldogság közepette a vezető fejlesztő Josh Harrison (alias Mataxes)  több interjút is adott különféle magazinoknak. Az #rpgnet IRC csatornáján egy kérdezz-felelek est keretében vázlatosan bemutatta a 4. kiadás főbb változásait és a távlati elképzeléseket, majd ezeket részleteiben is kifejtve számos blogbejegyzést olvashattunk a FASA honlapján. Az alapkönyveken túl a tervek közt szerepel a Travar városállamról, a Kvesztorokról és az Elf népről szóló forráskönyvek, valamint kifesthető figurák és más apróbb kiegészítők megjelenése is.

Az eredeti ütemterv szerint a Játékosok kézikönyve a 2014 augusztusában Indianapolisban megrendezett GenCon-on (Észak Amerika legnagyobb asztali társasjáték rendezvénye) jelent volna meg, de ez sem jött össze. Az év hátralévő részében Josh nagyon ritkán, leginkább az ígérgetés szintjén adott némi életjelet magáról és a játékról; a fórumokon többen adtak hangot elkeseredettségüknek és elégedetlenségüknek.

A KS bejegyzésen, illetve Josh saját blogján keresztül (The Lore Merchant) – mint egyfajta valóságshowban – fény derült a késlekedés okaira. Kezdve onnan, hogy a vezető fejlesztő Joshnak nincs állása (vajon a FASA miért nem vette fel?), a grafikus közeli hozzátartozóit gyászolja, a projekttagok szerteszét szórva a világban különböző időzónákban dolgoznak… úgy tűnik, hogy a tengerentúlon sincs kolbászból a kerítés.

A sorozatos elnapolások közben némi vigaszt nyújtott a rajongóknak a projektben aktív részt vállaló Morgan Weeks, akinek a Panda Gaming Grove blogjában rendszeresen megjelenő bejegyzésekből kaptunk némi ízelítőt a készülő játékról, legalábbis a szabályrendszer vonatkozásában.

Végső soron a könyv szöveges anyaga már tavaly augusztusban kész volt, a hivatalos magyarázatok szerint néhány késve beérkező illusztráció miatt csúsztak ennyit. Reméljük megérte a várakozás…

Mivel már megérkezett hozzám a negyedik kiadású játékosok kézikönyve, rövidesen egy ismertető is megjelenik az LFG oldalán, amiben bemutatom az új kiadású Earthdawnt külcsín és belbecs alapján egyaránt.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához