LFG.HU

CikkBot
hírekCimkek

Életének nyolcvanharmadik évében elhunyt Leonard Simon Nimoy, akit a legtöbben az eredeti Star Trek sorozat mindent logikusan elemző, félig vulkáni, félig pedig emberi származású tudományos, és elsőtisztjének, Spocknak a megformálójaként ismert. Halálát krónikus légúti betegség okozta.

Nimoy 1931. március 26-án született Bostonban. A színészmesterség már gyermekként is rendkívül érdekelte, így nem volt kérdéses, mivel igyekszik majd felnőtt korában megkeresni a kenyerét. Első filmes epizódszerepét 1951-ben, első főszerepét pedig egy évvel később kapta. A „Kid Monk Baroni” c. film azonban bukás lett, és várakozásaival ellentétben nem hozta el számára az áhított hírnevet. 1953 és 55 között az Egyesült Államok seregében szolgált, és őrmesterként szerelt le. Ezt követően nagyrészt b-filmekben és tv-sorozatokban szerepelt, valamint alkalmi munkákat vállalt.

A világhírt az 1966 és 69 között futó Star Trek, és annak filmváltozatai hozták el számára. Utóbbiak harmadik és negyedik részét rendezte is. A színész iránt a sorozat népszerűségének köszönhetően megnőtt az érdeklődés, így, bár a többség számára mindvégig Spock maradt, számos szerepben csillogtathatta meg kétségbevonhatatlan tehetségét.
A közönség legutoljára a 2013-ban megjelent Star Trek – Sötétségben c. filmben láthatta.

A sokoldalú Nimoy nem csak a filmipar területén alkotott maradandót. Több videojátékban is vállalt szinkronszerepet. Ezen kívül, két önéletrajzi könyvet, és számos verseskötetet publikált, valamint, öt zenei album is a nevéhez fűződik.

Nyugodjék békében.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához