LFG.HU

auer
eseményekCimkek

Március 1-én lezajlott az I. Star Wars Legends szerepjáték verseny Budapesten, a Világcsücsökben. A találkozó ötlete még tavaly ősszel merült fel Horváth Jani / Bigfoot fejében. Különböző fórumokon keresett embereket a lebonyolításhoz, én pedig miért ne alapon csatlakoztam hozzá. A kezdet elég felemásra sikerült, a négyfős csapatból két ember visszalépett, de találtunk egy harmadikat Novák Róbert / Lord Nova személyében, így nekiláttunk a melónak.

A legnagyobb feladat a kalandmodul kitalálása és megírása volt. A kezdeti ötletet csiszolgatva végül két-három hónap alatt sikerült közérthető formába rakni. Aki írt versenymodult, az tudja hogy a meló nagy része az, hogy minden kis lehetőséget lefedjünk, ami előfordulhat és ezt értelmes formában közöljük. Január elején az asztali csapatommal teszteltük is, akik sikeresen elhaláloztak a teljesítése közben. :)

A modul – és a verseny – specialitása, hogy előzetes felmérést végeztünk a különböző játékrendszerek népszerűségéről, így az eredmények alapján D6-os, D20-as és D20 Saga rendszerben egyaránt lehetett játszani. Természetesen mindegyikhez külön el kellett készíteni  az NJK-kat  (=összevadászni különböző kiegészítőkből) és kitalálni azok taktikáját. Többen is rákérdeztek az új FFG-s rendszerre, az Edge of the Empire-re. Azért vetettük el, mert egyikünk sem ismerte, és amennyire tudtuk tematikailag nem illett volna a a kalandhoz (Klónháború). A következő alkalommal megpróbáljuk ezt a játékrendszert is felvonultatni. Utólag visszatekintve a Saga okozta a legtöbb fejfájást (mint modulírónak), ráadásul végül az a csapat választotta, amelyiknek a “sima” D20 is jó lett volna.

Az eseményt január elején kezdtük el különböző felületeken hirdetni (LFG.hu, Facebook, Google+). Eleinte lassan csorogtak a jelentkezők, de nem is bántuk, mert mesélőknek is híján voltunk, ráadásul arra törekedtünk, hogy minden rendszerhez legyen mesélőnk. Végül az ismerősi kört megmozgatva lett elég emberünk a feladatra. Az idő előrehaladtával km-ekből szép lassan teltünk fel, majd a csapatok is jelentkeztek. Végül 7 mesélő és csapat tudott nekivágni a Vihar erejének.  Négy csapat a d6-os rendszert, kettő a d20-at, egy pedig a Sagát választotta.

A játékosok jelentős része írt előtörténetet az ezért járó bónuszokért és még a határidő előtt eljuttatta hozzánk. Az előtörténetek elég hullámzó színvonalúak voltak, a játékosok mentségére legyen mondva, hogy klón és jedi, illetve droid karakterekre nehéz nagyon eredetit alkotni.

Hogy kicsit megvilágítsam az anyagi oldalát is a dolognak: Nem volt szponzorunk, így teljes mértékben a nevezési díjra kellett támaszkodni – vagy ha az nem elég, akkor a saját zsebünkre. 1500 Ft-ot kértünk nevezési díjként. Bigfoot megdobta az alkudozás próbát a terembérletre, így sikerült kicsit faragni a kötlségeken. A nyeremények terén sokáig ment az ötletelés, hogy adjunk valamit, de ne ócskaságot vagy túl drágát. Végül sikerült lecsapni egy komplett 30 darabos Kultikus Hajók és Járművek modellsorozatra. Ez a két kiadás, illetve a nyomtatási költség elvitte a jelentkezési összeget – 34-en jelentkeztek összesen. Az utolsó pillanatban néhány lemondó ember megingatta a költségvetést, így ezt a jövőre nézve fontos tanulságnak éltük meg, de végül nem kellett a saját pénzünket betenni a költségekre.

sw_nyeremenyek

A verseny jó hangulatban telt. Az elején voltak fennakadások három csapatnál is, ahol nem jelent meg egy-egy játékos, így mivel általában kritikus szereplő esett ki, és vártak is rá, komoly idő hátránnyal kezdték a játékot. A versenyt papíron délelőtt 10-kor kezdtük és este 6-kor volt a befejezés. Egy-két csapat megcsúszott kicsit, de a többség eljutott a lezárásig, vagy legalább valamilyen alternatív befejezésig.

sw2

sw1

sw3

Ezt követte a díjátadó, ahol a nyertes csapatok és különdíjat kapott játékosok választhattak a modellekből. A visszajelzések és saját tapasztalataink alapján a következő alkalommal igyekszünk majd egy jobban átgondolt díjátadóval készülni, illetve úgy beosztani az ott töltött időt, hogy tudjunk indokolni is a díjak, különdíjak kiosztása során.

A verseny helyezettjei:

  1. Pacifista Konzervnyitók
  2. Vode an
  3. Flying wookies

A legjobb szerepjátékos:

Szabácsik Richárd (Pacifista Konzervnyitók)

A modulról - Spoiler

A modul a Klónháború végén játszódik, ahol egy jedikből és klónkatonákból álló csapat próbál megszerezni egy yuuzhan vong hajóroncsot. A hajóért “cserébe” meg kell találniuk a bolygó időjárás szabályozó rendszerét szabotáló ügynököket. A Vihar Ereje egy nyomozós kaland néhány kemény összecsapással fűszerezve.

A modul csavarja, hogy amikor a parti azt hiszi, hogy végzett a kalanddal, akkor a klónok megkapják a 66-os parancsot. Ennek nem volt kihatása a versenyre, színesítő, hangulatfokozó elem volt csupán. Egyébként a mesélők közül az vetette be, aki úgy érezte, a csapatánál hatásos lezárás lehet – azok a csapatok, akiknél poénkodtak vele és felemlegették a jövőt, elhagytuk.

További részletek és letöltés itt.

Annak ellenére, hogy a szervezés nem volt mentes a kisebb-nagyobb zökkenőktől, a visszajelzések alapján jól sikerült a találkozónk. A mostani alkalommal könnyítette a helyzetünket, hogy egy viszonylag távoli dátumra tűztük ki a találkozó tényleges időpontját, de hosszú távon ez nem a legjobb megoldás. Talán csak a helyszín és az időpont azok, amiket érdemes hónapokkal a találkozó előtt lefixálni, de minden mást a számunkra rendelkezésre álló közel 5 hónapnál kevesebb idő alatt is meg lehetett volna csinálni.

Felmerült szervezői és játékos oldalról is, hogy lesz-e folytatás – valószínűleg lesz, várhatóan ősszel újra találkozunk. :)

[A rendezvény Facebook oldala]

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához