LFG.HU

Capa
mesélőknekCimkek

ToC ME borítóTavaly jelent meg a Trail of Cthulhu rendszeréhez ez a 10 modulból álló gyűjtemény. Ezzel az ismertetővel nem volt célom semelyik modult sem részletekbe menően ismertetni vagy kritizálni, inkább rövid figyelemfelkeltő összefoglalókra törekedtem.

A könyv szép, a grafika hozza a Pelgrane Presstől megszokott Trailes színvonalat. Ahogy a címéből sejteni lehet, minden benne szereplő kaland valamilyen valós történelmi alapra felépített expedícióról szól. A kiadvány emiatt egy csokornyi olyan szabállyal indít, amit kifejezetten az utazáshoz és az egzotikus környezetben való túléléshez használhatunk fel (expedícios költségek, veszélyek, éhezés, kimerülés stb.).

A kalandok önállóan is játszhatók, de elég sok támpontot kapunk ahhoz, hogy kampányba illesszük őket (pl. szó esik a túlélt kalandok utáni „varázstárgy” készítésről is). Akár a Trail of Cthulhuhoz korábban kiadott Armitage Files című kampánykörnyezetben is felhasználhatjuk őket.

Ha bármi esélyt látsz rá, hogy játékosként részt veszel valamelyiken, akkor kérlek, ne olvasd tovább! Csak a saját szórakozásodat rontod el vele.

A Mythos Expeditions tisztes iparos munka gyümölcse, a megvásárlásával nem nagyon lehet mellé lőni. Mindenki találhat benne számára szimpatikus kalandot. Lássuk is ezeket sorban!

The Dwellers in the Dune

Góbi sivatag, Mongólia. Az emberiség mégsem Afrikából származik? Csodálatos felfedezés, amelyet már csak igazolni kell a maradványok segítségével. Az iszonytató igazság azonban az emberiség egy másik fejlődési ágára mutat. Elfeledett istenek, csontok és szellemek.
Kapunk egy elég részletes leírást a területen lévő aktuális politikai helyzetről és arról, hogy ki is volt Roy Chapman Andrews. A modul a Trail kalandok nagy részéhez hasonlóan elég lineáris, kis nyomozgatás, felfedezés, csontváz hadsereg támadása stb. Igaz rá, hogy ha valami nem megy ésszel, oldd meg erővel.

The Mother of Malaria

Sztori egy kattant dokiról, aki annyira gyűlölte és egyben csodálta a szúnyogokat, hogy az irtásuk helyett inkább uralni akarta őket. A valóság ennél picit többet takar. Rabszolga-kereskedők, ősi istenek és egy rosszul végrehajtott rituálé; hiába a kapzsiság nagy úr, de a jó öreg Azathoth segít azon, aki hozzá fohászkodik. Nem kell aggódni, lesz itt minden, mi szem szájnak ingere, sáskarajok és zombi elefántok tömegesen, de ne feledjük az óriáslárvát se.

ToC_ME_MapLost on a Sea of Dreams

Hajókázós Bermuda környékén, dreamlandes, vízalatti városos kaland. Aki szereti a mítosz ezen részét, annak tetszeni fog. A történet Hypnos az álmok istene körül forog.

An Incident at the Border

Meteorzáporos, olajtársaságos, háborús, szektás kaland Bolívia és Paraguay határán, amely során betekintést nyerünk a mérhetetlen vének közti háborúba, és mindeközben megismerjük Paraguay szépségeit.
Viszonylag szimpla rail-road modul.

The Jaguars of El-Thar

Mexikó, spanyolok, piramisok, maják. A háttérben megbúvó macskákra azonban ki gyanakodna? Szerencse, hogy a karakterek „felügyelőként” érkeznek, akik azt vizsgálják, hogy tényleg megkattant-e a szegény professzor, és a befektetők pénze biztonságban van-e.
Megismerkedhetünk a maják hitvilágával, síkjáró párducokkal és egy furcsa betegséggel. Szerencsére nem muszáj harcolni, a dinamit amúgy se tenne jót a párducprémnek.

Tounged by Fire

India, tehenek, hindu-muszlim ellentét és az elnyomó britek, akik az expedíciót pénzelik. Egy korabeli katolikus ereklye bármi pénzt megér. Főleg ha ez egy tál, mert – ki tudja – még az is kiderülhet róla, hogy ez a Szent Grál, sőt még az is lehet, hogy valójában Indiából származik Jézus és a kereszténység. Hosszú kaland, különböző vallási dolgokkal, hitekkel, megközelítésekkel, és az igazság sosem az, amit vártunk.

Served Cold

Grönlandi expedíció, mely egy negyven évvel ezelőtti gyilkosság körül forog. Sok hó és jég, azonban – meglepő módon – nincsen benne jeti.

Whistle and I’ll Come

A világuralomra törekvő repülő polip története (egy hasonló kalandja volt a Chaosiumnak is). Mire a nyomozók fényt derítenek az igazságra, addigra nem biztos, hogy Új-Guienaból marad bármi is.

ToC_ME_02

A Load of Barlney

Történet egy Írországnál elsüllyedt gőzhajóról, egy elfeledett szektáról és a hold sötét oldaláról, amibe sikerült az álomföldeket is becsempészni.

Cerulean Halo

Mikor már az hihetnénk, hogy a szerepjáték címét adó mérhetetlen vénről nem találunk semmit, akkor feltűnik a semmiből hűséges mélységlakóival együtt. És ugye nem szerencsés dolog az öreg Cthulhu házi állatát bottal piszkálgatni, mert ez a rá vigyázó mélységlakóknak sem fog feltétlenül tetszeni. Egyébként minden egy Galápagos-szigetekre induló kis expedícióval kezdődik, hiszen Franklin D. Roosevelt elnöknek mégsem illik nemet mondani. Sok hajókázás van a modulban, és még néhány shoggothba is bele lehet futni, nem beszélve egy rivális expedícióról, elvégre egy szigetet csak egy valaki fedezhet fel elsőnek, az utána következők nevét elfelejti a történelem.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához