LFG.HU

pierredelacroix
mesélőknekCimkek

Reményeim szerint ez a cikk másokat is arra ösztönöz, hogy folytassák az oldal nemes hagyományát a rövid ötletek közzétételére. A lenti kalandmodul-vázlatoknak az LFG.HU fórumán általam (és mások által) belinkelt hivatkozások adták az alapját. Az eredeti hivatkozások megtalálhatóak az adott fórumokban.
A válogatás ötletszerű és véletlen.

Vízből jég, jégből víz

Az 1970-es években néhány vállalkozó szellemű ember egy különös ötlettel állt elő: az Antarktiszról jéghegyeket kellene Szaúd-Arábiába úsztatni, hogy megoldják annak ivóvíz-problémáit. A technikai feltételek, az anyagi erőforrások (a megfelelő méretű hajópark) és a befolyásos támogatók (amerikai tőkések, a szaúdi királyi család, stb.) is adottak voltak már a projekthez, amikor – hivatalosan éppen az első jéghegy kiválasztása után és lerobbantása előtt– leállítják a műveletet. Az egyik még élő egyik ötletgazdája szerint csak idő kérdése, hogy mikor válik újra szükségessé és jövedelmezővé egy hasonló projekt. A technológiai fejlődés pedig még könnyebbé tenné annak megvalósítását.

  1. A gleccserben, amiről leválasztják a jéghegyet, valamikor régen egy shoggoth fagyott meg (kevésbé Mítosz-központú kaland esetén egy embervastagságú, óriás zsinórféreg). Ahogy az Indiai-óceánon hajóznak vele, a jéghegy gyors olvadásnak indul…
  2. Vannak olyan titkos erők és hatalmak, amelyek nem szeretnék, hogy a rejtélyes kontinens titkaira fény derülhessen, még inkább, hogy erőforrásait a gondatlan emberiség kiaknázhassa. Ennek érdekében pedig minden eszközt és módszert bevetnek.
  3. Az egyik úsztatott jéghegy elszabadul kötelékeiről és egy áramlat egy lakatlan szigetre sodorja. A visszaszerzésére érkezőket ott különös, agresszív lények fogadják, amelyeket egyikük egy szőrtelen medveként ír le később…

http://lfg.hu/wp-content/uploads/2015/05/Chignecto-Towing-iceberg-2007.jpg

Sötét erdő (jelenkori kalandokhoz javasolt)

„A nigériai kormányerők behatoltak a Sambisa erdőbe, hogy ostrom alá vegyék a radikális iszlamista Boko Haram terrorszervezet utolsó ismert fellegvárát. Az offenzívához vadászgépek is csatlakoztak.” – Forrás: Globoport

  1. A nyomozók lehetnek eltévedt katasztrófaturisták, „katonai tanácsadók” vagy valamilyen emberbaráti szervezet munkatársai, akik belekeveredtek a három ország és a terrorszervezet, illetve a Boko Haram és a helyi lakosság közötti harcok utolsó felvonásába. Valahogy ki kell keveredniük a kétharmad magyarországnyi, gyéren lakott, szavannával és erdőkkel tarkított területről, miközben a sarokba szorított iszlamisták és a bozóttüzek elől menekülnek.
  2. Egykor erről a területről eredt Kanem állama. A Kr. u. 700 és 1367 között virágzó állam a mai Líbia és Kamrun közötti területeket uralta, de keveset tudunk róla. Az arab utazóktól is csak annyi maradt fent, hogy a zagavák nádkunykhókban lakó, nomád népe alapította, kiket idegen eredetű istenkirályok irányítottak városokból: „Allah helyett a királyukat dicsőítik és imádják. Azt képzelik, az uralkodónak nincs szüksége élelemre. A királyimádat a vallásuk, mivel úgy hiszik, ő hozza el számukra az életet és a halált, a betegséget és egészséget.” A 10. században egy iszlám hitű dinasztia uralkodott, de az első helyi származású király csak a 13. században lép a trónra. A saók felkelése és a bulalák invánziója pusztítja el a birodalmukat végleg, a túlélők az említett iszlám dinasztia vezetésével a Csád-tónál alapítják meg Bornu államát, amely a 19. századig marad fent. Az első dinasztiák eredete azonban mindmáig rejtély, de az arab tudósok a Vörös-tenger partvidékéhez kötik. A Kr. u. 330-tól trónra lépő királyokat azonban olyan rejtélyesen nyelte el az erdő, ahogy azok felbukkantak.
  3. Nem kell a nyomozóknak feltétlenül Nigériába utazniuk, hogy szembesüljenek a Kanem-et övező rejtélyekkel. A Boko Haram („A nyugati oktatás bűn”) ugyanis szorult anyagi helyzetében elkezdte kiárusítani az általa ellenőrzött területek anyagi erőforrásait, beleértve a helyi kézművesek munkáit és régészeti leleteket is (amelyeket amúgy egy pogány múlt maradékának tartanak). Néhány kevésbé óvatos múzeum vagy lelketlen műgyűjtő pedig kapva-kaphat egy érdekesebb vagy különlegesebb darabon

 

Embergomba

15 éve egy lelkes gombaszakértő egy különleges gombát fedezett fel Kelet-Angliában, amit csak napjainkban ismertek el külön fajként. A fajta különlegessége, hogy sok egyede egy-egy ember különleges, kicsinyített másához hasonlít, míg a többi több „nyúlványt” és „kart” növeszt.

  1. A nyomozókat a rendőrség hívja egy közeli, bár az utóbbi időben már nem sűrűn látott ismerős boncolásához. Az ismerőst meztelenül ütötte el egy autós egy erdei mellékúton. A boncolással egybekötött azonosításkor azonban kiderült, hogy az ismerős testében nincsenek csontok, erek vagy beazonosítható szervek, csak gombafonalak.
  2. A gombák alakja nagymértékben összecseng a helyi folklórban suttogott rémtörténettel: állítólag egy boszorkány embereket varázsolt el és ezért néznek így ki. Úgy tűnik azonban, hogy az utóbbi időben terjedni kezdtek.
  3. Az új gombafaj rajongói kezdeményezték annak védetté nyilvánítását, ugyanis a gátlástalan gyűjtők mindent megadnának azért, hogy megszerezhessék. Kelet-Anglia erdei folklórja azonban nagyon színes: a Fekete Kutya, a Zöld Emberek és az éjjelente a sötét erdőkből eredő különös zajok megannyi rejtélyt takarnak.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához