LFG.HU

HammerTimeCafe
Steel
ismertetőCimkek

campKözeledik a nyár, nyakunkon a tábor szezon. Ennek apropóján talán érdemes pár gondolat erejéig elidőzni a témában, hogy a szerepjátékos társadalmunk eme jellegzetes szerveződési formájához kicsit kedvet csináljunk, esetleg csokorba szedjük a táborozás mellett illetve ellen szóló érveket.

Amennyire a 90-es években élénk klubélet bontakozott ki hazánkban úgy jöttek létre újabb és újabb nyári rendezvények is akkortájt. A zömében középiskolások és egyetemisták alkotta szubkultúrában kézenfekvő volt egy-egy többnapos hardcore rpg-s rendezvény ottalvós meglátogatása, hiszen a szülő, szomszéd és egyéb zavaró társadalmi elemek kizárása, valamint a hasonszőrűekkel való ismerkedés ígérete egyaránt vonzó lehetőség volt a vakáció alatt. Az idő azonban gyorsan repül (pláne ha játékkal telik) és a hobbit űzők öregebbek lettek, a nyár egyre rövidebb és betáblázottabbá vált sokak számára (nem csak a szaporodó fesztivál lehetőségek miatt), a klubok, boltok, közösségek megszűntek, átformálódtak. A táborok népszerűsége és gyakorisága is megcsappant, mára csak makacs hírmondók és egy-egy merész új kezdeményezés maradt talpon. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon érdemes-e manapság ilyen rendezvény szervezésével próbálkozni, vagy talán még fontosabb, hogy érdemes-e egy ilyen rendezvényen részt venni, szabit és pénzt áldozni egy többnapos kockulásra?

A kérdés persze költői, nézzük azonban, hogy milyen érvek és ellenérvek állnak a táborozás mellett illetve ellen.

Kezdjük a negatívumokkal:

-       Idő, idő idő. Ismeri mindenki a problémát, a népszerű kifogások dobogójának első három helyezettjét. Nincs elég szabi, fesztivál is akkor van, hova teszem a gyereket, a páromat…stb. A táborok bizony legalább egy hosszú hétvégét hasítanak ki az értékes nyárból, kevesebb időt talán nem is érdemes áldozni rá, különben az ember mire átszellemül, már pakolhat is.

-       Kényelmetlen. Közös WC, fürdő, hálószoba. Nem mindenki számára elviselhető, pláne ha több évig tanult és dolgozott annak érdekében, hogy ne kelljen másokkal osztoznia ezeken.

-       Gyerekes. Faházban, sátorban, rozzant kollégiumokban gyertyákkal és zseblámpákkal történeteket mesélni már nem feltétlenül vonzó egy saját egzisztenciával rendelkező, esetleg már családos ember számára. Jellemző előítélet: gyerekeknek tábor, fiataloknak fesztivál, felnőtteknek wellness hétvége. Nem egyszerű beadni a barátoknak, rokonoknak/ismerősöknek, hogy az ember táborozni megy ha már betöltötte a 16-ot. Bár a legtöbb szerepjátékosnak a hobbi mellé fűzött magyarázatait már kisujjból kirázza, azért mégis meg kell említeni ezt a tényezőt is.

-       “Szép az idő, de sok itt a…”szerepjátékos. A közösségen belül számos stílus képviselője megtalálható. A hobbit ezerféleképpen lehet játszani és ez ezer féle játékos típust vonz. Nem mindenki szeret egy közegben lenni sok “igazzy” szerepjátékossal, vagy klasszikus Vérpistákkal, pedig egy táborban jó eséllyel akad mindenből és akár még az is előfordulhat, hogy versenyen egy csapatba kerülsz velük.

Azért akadnak érvek a táborok mellett is:

+     Együttlét. Nem sok lehetőség van az IRL ismerkedésre, de a táborok talán a legjobb helyek ehhez, illetve, lehetőség van hosszabb időt együtt tölteni a régi kalandozótársakkal is. Barátságok és új partyk szerveződésének eszményi színterei a táborok.

+     Van idő sok mindenre. Amíg egy hétvégi játékülés után az ember olykor napokat, vagy heteket várhat egy új alkalomra egy táborban másnap folytatódhat egy félbemaradt ülés. Arról nem is beszélve, hogy végre elő lehet venni az évek óta polcon porosodó, kipróbálásra váró rendszereket is, hiszen a féltucatnyi klasszikus játék közé simán beékelhető egy különlegesség, mert van rá idő.

+     Szervezettség. Vannak versenyek, néhol LARP-ok, jó eséllyel kiszolgálnak mesélővel, vetélkedőkkel és sok más programmal csak, hogy jövőre is ott legyél.

+     Nyugalom. Egy táborban jó esetben nincsenek nem rpg-s zavaró elemek. Még ha valaki rá is ront a játszó társaságra az jó eséllyel szabálykönyvet, kockát, vagy valami hasonló geekséget kér, de semmiképp sem azt fogja mondani, hogy “záróra”, vagy “halkabban”.

Amennyiben valaki idén táborozásra adná a fejét milyen lehetőségek közül választhat? Az internetes keresgélést a szokásos guglizással kezdhetnénk, de így nagy eredmények nem érhetőek el, igaz, hogy az első helyen rögtön az egyik legnagyobb hazai tábor jelenik meg (IMOLa tábor), de utána sokáig csak LARP-os gyerektáborok és feledésbemerült rendezvények archiválatlan oldalaival szembesülhet a keresgélő. Tüzetesebb vizsgálódások után és az eddigi érkező hírek alapján a következő, elsősorban asztali szerepjátékos táborok, várhatóak idén nyáron:

Természetesen a lista még bővülhet az érdeklődőknek tehát érdemes még nyitva tartaniuk a szemüket. Szót illik ejteni néhány régebbi, népszerű nyári ottalvós rendezvényre a közelmúltból, amelyek akár még fel is támadhatnak újra.

Néhány félig aktív vagy inaktív tábor (zárójelben a legutóbbi nyári táboruk éve): Rúna tábor (2013), Vándor Krónikák (2012), Szegedi Fantasy és Szerepjátéktábor (2010)

Az említetteken kívül persze akad néhány fantasy, sci-fi, LARP, hagyományőrző, cosplay tábor országszerte, tehát akit nem elsősorban a kockacsörgetés érdekel annak is akad lehetősége a legmelegebb évszakban.

Valószínűleg tehát idén nyáron sem múlik el hónap szerepjátéktábor nélkül, így még a választás luxusa is megadatik az élménykeresőknek. A szerepjátéktáborok lehetséges, hogy nem a XXI. század rendezvényigényeit hivatottak kielégíteni, de még mindig kiváló terepei a jó értelemben vett eszképizmusnak. Aki év közben nem tud elég időt fordítani játékra, vagy szétszéledt a baráti köre, annak kifejezetten ajánlott kikapcsolódás ez, rpg terápiás célokból. Azok a mázlisták, akik rendszeresen játszanak új impulzusokra és kalandozótársakra találhatnak egy pár nap erejéig. Táborra fel!

A cikkben nem említett táborokról kéretik írni a kommentek között /esetleg az LFG naptárba is kerüljön feltöltésre/, a szerző nem mindenható tudásmágnes sajnos! A lemaradt rendezvények szervezőitől ezúton is elnézést kérek!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához