LFG.HU

taverna
Sambucus
RPGCimkek

A boszorkányok és a boszorkánymesterek elméjüket a Hatalom Italának segítségével tölthetik fel teljesen mana – pontokkal. De mit is ír minderről a M.A.G.U.S. könyv?
-A hatalom itala mágikus természetű.
-A hozzávalók 1 aranyért bárhol megvehetők.
-Illetve a Mf herbalizmussal bármelyik erdőben be is gyűjthetők.
-Varázstárgy készítéssel összekotyvasztható 3 óra alatt, 1 Mpért. Csak egy kis borszeszégő kell hozzá, meg pár edényke.
-Egy adag elfogyasztása 3 -mal csökkenti a boszorkányok, 4 -gyel a boszimesterek Egészségét.
-Egy adag elfogyasztása MaxMpre tölti használóját.

Ennyi. Na most vegyük csak sorra:
Mágikus természetű, tehát viszonylag könnyen fölfedezhető. Ez sok helyzetben kifejezetten hátrányos.
A hozzávalók 1 aranyért beszerezhetők, de azért lássuk be, 1 arany veszett nagy pénz, nem mindenki engedheti meg magának, és nincs mindenkinek Mf herbalizmusa, illetve nem szaladgálhat mindenki szabadon az erdőben. Azon kívül van egy másik bökkenője is az ilyen módon való anyagbeszerzésnek: Ha valaki ismeri a receptet (márpedig szerintem az alaprecept Yneven közkézen forog) akkor elég egyszerűen leleplezhet egy boszit: Meg kell nézni, van -e nála apró üvegcsében folyadék, illetve az összetevők. Ha bármelyik igen, már mehet is a máglyára. Azonkívül ami északon gaznak számít, az könnyen lehet, hogy a Sheraltól délre teljesen ismeretlen, vagy ha ismerik is, lehetetlen hozzájutni. (gyors példa: Mindenki tudja, mi az az Óriás bűzvirág (Rafflesia). Mégis, ha azt mondanám, hozz egyet, igencsak bajban lennél, pedig itt a modern világ minden technikai vívmánya.)

Aztán ugye itt van a Varázstárgy készítése is. 3 óra, 1Mp, egyszerű eszközök. De mi van, ha nincs három órád? Vagy már nincs 1Mpd? Vagy egyáltalán nincsenek eszközeid, és még tüzet sem rakhatsz?
Egy adag lehörpintése 3/4 -gyel csökkenti az Egészséged. (Mostantól így írom.) Ez miért törvényszerű? Egzotikus hozzávalókkal nem lehetne ezt csökkenteni? Ha magasabb Egészségvesztést is bevállalok nem lehetne egy – két hozzávalót elhagyni?
Biztos, hogy mindíg Maxmpre tölti a használót? És ha nem kell annyi, viszont jobb lenne kevesebb Egészséget veszíteni?
Ezekre a kérdésekre szeretnék válaszolni a magam módján, néhány alternatív Hatalom Italával.

Ez a cikk szigorúan a szórakoztatást szolgálja. A benne szereplő növények, állatok nagy része KITALÁLT! Ami nem, annak se nagyon néztem utána, tehát teli van a cikk szarvashibákkal (Pl.: Trópusi növényt a tundráról összeállítható ital receptjébe raktam.) Aki ilyet talál, az legyen szíves csendben örüljön neki, hogy milyen okos, és ne telítse a postaládámat hiábavaló levelekkel, engem úgysem zavar. (Növényrendszertanból és növényszervezettanból szigorlaton ötöst kaptam, és ezt már senki sem veheti el tőlem! :-)
Sambucus
sambucusnigra@yahoo.com

Az elkészítéshez szükséges technikai felszereltséget kategóriákra osztottam:
-A: Vedd a szádba az alkotóelemeket, jól rágd össze, majd költsd el az Mpt, és nyeld le.
-B: Őrlőkő, tűz, faedények.
-C: Kis büdögék, serpenyők, borszeszégő, üvegedény.
-D: Lepárlók, visszafolyós hűtők, pár lombik, bonctűk, szikék.
-E: Komplett alkimista labor.

Néhány helyen Zoológia képzettséget emlegetek. Ez azt jelenti, hogy mennyire ért a karakter az állatokhoz, vagyis a Herbalizmus állatokra használatos változata. Mindenféle Erdőjárással, ilyesmikkel helyettesíthető.
A képzettségek az alkotóelemek begyűjtéséhez kellenek. Ha készen veszed az alkotóelemeket, akkor értelemszerűen nem kellenek.
Sehol sincs megírva, hogy a Hatalom Italát a boszinak magányosan kell készítenie, nyugodtan összeállhatnak többen is, és kiegészíthetik egymás tudását.

Északi alap
Mp:1
Idő: 3 óra
Eg: 3/4
Felsz: C
Képz: Herbalizmus af
Kapotnyak
Fehér tündérrózsa
Fekete hunyor
Széleslevelű gyékény
Zsombéksás
Csupros nárcisz
Orvosi macskagyökér
Északon mindenütt ismert recept. A hozzávalók tavasztól őszig bármilyen mérsékelt övi, mediterrán síkságon, dombságon, erdőben összegyűjthetők.

Trópusi
Mp:1
Idő:3 óra
Eg: 3/4
Felsz: C
Képz: Herbalizmus Mf
Ilang – ilang
Szerecsendió
Feketebors
Szent füge
Ezüst akácia
Posványmangrove
Kancsóka
A forró égövben gyűjthető alapanyagok. Aránylag sokat kell hozzá utazni, mivel vannak benne szavannán és őserdőben honos növények is. Mindazonáltal minden alkotóeleme viszonylag közönséges, és egész évben gyűjthető, különleges felszerelés nélkül is.

Sztyeppei
Mp:1
Idő:3 óra
Eg: 3/4
Felsz: C
Képz: Herbalizmus Af
Törpe gyékény
Szikikáka
Juhcsenkesz
Kékperje
Bozontos árvalányhaj
Konkoly
Királydinnye
Homokos altalajon, sztyeppeken, ligeterdőkben gyűjthető növények alkotják ezt a főzetet. Mivel a belevalók nagy része elég jellegtelen fűféle, könnyű elrejteni, akár egy szalmabálában, vagy abrakostarisznyában is, ezért egész északon kedvelt.

Sárkánylehellet
Mp:3
Idő:4 óra
Eg: 3/4
Felsz: C
Képz: Herbalizmus Af
Hegyeslevelű liliomfa
Farkasalma
Fehér lótusz
Páfrányfenyő (Ginkgo)
Cseresznye (Virág)
Krizantém
Niarei ízlés szerint készült parkokban nagy valószínűséggel megtalálható növényekből áll ez a főzet, arra az esetre, ha csak egy hasonló kastélyparkba juthat ki a boszi, nem gyűjtögethet szabadon a környéken. A liliomfa és a páfrányfenyő is lombhullató, így csak tavasztól őszig gyűjthető a levelük, a cseresznyevirág pedig csak pár hétig, de szárítva mind tartósítható.

Rabok mannája
Mp:1
Idő:5 óra
Eg: 5/6
Felsz: A
Képz: Zoológia Mf
Pinceászka
Zöld döglégy
Gyötrő szúnyog
Fejtetű (serke)
Kékzuzmó
Fogságba esett boszorkányok utolsó menedéke lehet ez a keverék, ami egy börtöncellában is összeállítható. Hátránya, hogy a légyből és szúnyogból pontosan ez a két faj kell, hasonlókkal nem működik (Az Egészségveszteséget megkapja, épp csak Mpvel nem telik meg az elméje.), úgyhogy ahol ezek nem élnek, ott gyakorlatilag lehetetlen összeállítani. A hozzávalókat a boszi a szájába veszi, majd 5 órán át folyamatosan rágja, miközben gondolatban a szükséges litániát zsolozsmázza. Az Mpt a legutolsó 10 percben kell elkölteni. Ha az 5 óra alatt a boszi lenyeli a félkész keveréket, az természetesen hatástalan lesz. (Bár Egészségéből sem veszít.)
A címben nem elírás a manna, itt nem a varázserőre utalok (mana), hanem a mennyei táplálékra.

Hegyek méze
Mp:1
Idő:10 óra
Eg: 3/4
Felsz: B
Képz: Zoológia Af, Herbalizmus Af
Alpesi gőte (Vesék, és vér)
Északi sisakvirág
Havasi fenyő (Magok, gyanta)
Tölcsérzuzmó
Sárga zuzmó
Mézelő méh (Méregzacskó)
Dartoncsiga (Gyomor)
Bármilyen hegységben olyan alpesi legelő szerű vegetációból könnyedén összeállítható főzet. Érdekessége, hogy a Dartoncsiga gyomrát előbb hozzá kell adni a zuzmókhoz és a fenyőmaghoz, majd nyolc órára állni kell hagyni, azután kell csak fölforralni, és hozzáadni a többi alkotóelemet, és a Mpt is ekkor kell elkölteni. A kész főzetnek finom fenyőillata van, és egy kanál mézzel (ami a hatást nem befolyásolja) kellemetlen ízét is elnyomhatjuk.

Sheral vére
Mp:1
Idő: 2 óra
Eg: 3/4
Felsz: C
Képz: Herbalizmus Af
Havasi gyopár
Kakukkfű
Lyukaslevelű orbáncfű
Háromszínű ibolya
Medvehagyma
Fodormenta
Pöttyös hamuka
Hársfa (Virágpor)
Bükkösökben – tölgyesekben, napsütötte alacsonyabb hegyi erdőkben gyűjthető, tisztán növényi alapanyagokat tartalmazó hatalom itala (Vegetáriánusoknak :-). A hársfa virágporától érdekes vörös színű lesz, a medvehagymától pedig enyhén fokhagymaszagú. A hegységek alacsonyabb lejtőin fellelhető lombhullató erdőkben szinte mindenhol gyűjthető.

Hasszán verítéke
Mp:1
Idő: 1 óra
Eg: 2/3
Felsz: C
Képz: Herbalizmus Mf, Zoológia Af
Meszkalinkaktusz
Éjkirálynőkaktusz
Kőutánzó gránitvirág
Datolya
Kőskorpió (Méregmirigy)
Teve (Mellékvese)
Hasszán egy dzsad boszorkánymester – rend legendás méregkeverője volt, ő fejlesztette ki ezt a receptet. Kisebb megterhelést ró ugyan a szervezetre, ám ennek ára van: A meszkalinkaktusz miatt az ital hallucinogén (Idegrendszerre ható III. szintű méreg Víziók/émelygés), a skorpióméreg pedig izgatja a gyomor és a bél nyálkahártyáját, így használói nagy valószínűséggel fiatalon (45 – 50 körül) pusztulnak majd el gyomor- illetve nyombélfekélyben, bélgyulladásban, és egyéb korántsem kellemes emésztőrendszeri betegségekben. Azért előnye is van, minden bélférget és hasonló élősködőt kiirt. A legtöbb rend vallásos esemény keretében veszi magához a főzetet, és az ilyenkor előjövő látomásokból jósolnak.

A Szűz ajándéka
Mp:1
Idő: 4 nap
Eg: 1/2
Felsz: E
Képz: Herbalizmus Mf, Zoológia Mf, Alkímia Mf
Kránkő
Tömjén
Kráni bürök
Obszidiáncsiga (Dartoncsiga kráni neve) (Gyomor)
Lidérczuzmó
Parázsmoha
Lángkígyó (Méregmirigyek)
Vakgőte (Vér)
Fekete özvegy (Méregmirigyek, peték)
Ostorfarkú (Peték)
Atropa belladonna
Hólyaghínár
Fahéj
A Szűz Lányai elnevezésű kráni boszorkányrend titkos receptje, amit állítólagos alapítójuktól és fő védnöküktől a Lánggal Égő Szűztől kaptak. (Semmi sem mutat arra, hogy a Szűz valaha is beleavatkozott volna a halandók ügyeibe, vagy egyáltalán tudomásul vette volna ittlétüket, de ez a recept legalábbis elgondolkodtató, mivel a legbonyolultabb létező Hatalom Itala, és valószínűleg a leghatalmasabb is, hisz alig terheli meg használójának szervezetét.) Komplett alkimista labor kell hozzá, és egy igazán hozzáértő mester. Először is egy értelmes lényt kell áldoznod Káosz-Metha, egy másikat pedig a Lánggal Égő Szűz tiszteletére. Azután a teljes felszerelést ki kell főznöd, a labort tömjén és kránkő keverékével megtisztítanod, és csak ezek után kezdődhet a tulajdonképpeni munka. A lidérczuzmót és a parázsmohát legalább 20E -s elemi Faggyal meg kell fagyasztanod, majd mozsárban jó alaposan porrá töröd. (Jobb eredmény eléréséhez üvegport is adhatsz hozzá.) Ezak után adod hozzá az obszidiáncsigagyomrot, majd egy teljes napra állni hagyod. A lidérczuzmót viszonylag könnyen begyűjtheted, mivel éjjelente kísérteties zöld fénnyel világít. A parázsmoha kránszerte ismert fűszer, erős, mint a jóféle cseresznyepaprika. Bárhol megveheted, gyakorlatilag fillérekért. A lángkígyónak tulajdonképpen a mérge kell, de azt csak mágikus tárolóedényekben tárolhatod, különben órák alatt megromlik. ha méregmirigyestül veszed ki, akár egy napig is használható marad. Mondanom sem kell, hogy a lángkígyó marása többnyire halálos. A mérgét összekevered a vakgőte vérével (Vakgőtét nagyobb mészkőbarlangokban találhatsz, teljesen fehér, szeme csökevényes, és egész életében lárvaformában él, kopoltyúkkal, így is szaporodik. Azt ugye mondanom sem kell, miért veszélyes a Fekete határon túl barlangászni.) A méreggel kezelt gőtevért tíz percre állni hagyod, majd beleöntöd a közben elkészített főzetbe. Az ostorfarkú a pókokkal rokonságban álló ízeltlábú, őrá szárazabb területeken, kövek alatt lehet ráakadni. A hólyaghínár tulajdonképpen barnamoszat, ami kis gázzal telt hólyagocskákkal tartja magát a víz színén. Tengerekben mindenhol közönséges. (A készítés során a KM buzgón dobáltathat mindenféle próbákat, legjobb úgy, ha az eredményt nem is közli a játékossal, ugyanis az összetevők nagy része mérgező (Kráni bürök, lángkígyó, Fekete özvegy (ez az a pók), Atropa belladonna), így rontás esetén könnyen méregellenállás dobásokra kerülhet a sor. ) A kész főzet sűrűn folyó, csípős – fahéjas szagú, sötétben zöld fénnyel derengő folyadék. Egyáltalán nem mérgező, és huzamosabb ideig tartó fogyasztása sem okoz semmilyen kárt a szervezetben. Még kránban is kevesen mondhatják el magukról, hogy láttak már ilyen italt, még kevesebben, hogy valaha a használat kegyében is részesültek, a külvilágban pedig teljesen ismeretlen.

Boncmester reggelije
Mp:1
Idő: 6 óra
Eg: 3/4
Felsz: D
Képz: Anatómia Mf
Agyalapi mirigy (Ember, félelf, ork)
Mellékvese (Minden elfszabású faj)
Máj (Ember)
Vizelet (minden elfszabású faj)
Epe (ember, ork)
Hasnyálmirigy (Minden elfszabású faj)
Vesekéreg (Ember)
Éter
Alkohol (legalább 80%)
Sósav (10%)
Ez egy különösen gusztustalan recept, ugyanis emberi testrészekből állítható össze, pár egyszerű vegyszer segítségével. Leginkább boszimesterek használják, azok közül is csak az elvetemültebbje. A kész főzet zöldesbarna, és dögletes szagú. Elfogyasztása általában akaraterő próbához kötött, különösen, ha az alapanyagokat is ismeri az ember.

Repülőkenőcs
Mp:1
Idő: 3 óra
Eg: 4/5
Felsz: C
Képz: Herbalizmus Af
Farkasölő sisakvirág
Gyűszűvirág
Kakukkfű
Csertölgy (Levelek kivonata)
Harangláb
Éti csiga (Gyomor)
Mint a neve is mutatja, ez nem folyadék, hanem sűrű, olajos kenőcs, amit használatkor a halántékra, vagy a fejbőrre kell kenni (Kopaszok előnyben). Hallucinogén, erőteljes, repülésszerű látomásokat okoz. Mivel mérgező, napi két és heti öt adagnál több már veszélyes lehet, mivel a méreganyagok csak lassan távoznak a szervezetből. (Idegrendszerre ható V. szintű méreg. Degeneratív tünetekkel.)


Gyöngysor
Mp:2
Idő: 6 óra
Eg: 3/4
Felsz: D
Képz: Herbalizmus Af,
Vörösbor
Gubókosbor
Tavi káka
Virágos hangyabogáncs
Ékes vasvirág
Igazgyöngy
Érdekes recept,mivel a végeredmény egy kupa fűszeres vörösbor lesz, és egy igazgyöngy. Azonban csak az igazgyöngy a mágikus a kettő közül, így bármilyen ellenőrzésen könnyedén átcsúszik. Használat előtt a gyöngyöt beledobod a borba, mire az 1 szegmens alatt elolvad, és máris fogyasztható a Hatalom itala.

Hétszínital
Mp:1
Idő: 6 óra
Eg: 3/4
Felsz: D
Képz: Herbalizmus Af, Alkímia Af
Százlevelű rózsa
Gül baba rózsa
Tearózsa
Oszlopos rózsa
Vöröslevelű rózsa
Gyepürózsa
Abadana gyöngye
Egzotikus recept szerinti ital, mivel hét fajta rózsából párolható le. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy az Abadana gyöngye, és a Gül baba mágikus keresztezés eredménye, és csak Al – Abadana emírjének rózsakertjeiben találhatók meg, ebből következően kereskedelmi forgalomba sem kerülnek, bár biztos érdekes kaland lehet a megszerzésük. A kész ital egyébként olyan lesz, mint egy apró üvegcse rózsaolaj.


Halál könnye
Mp:1
Idő: 2 óra
Eg: 2/3
Felsz: C
Képz: Herbalizmus Af,
Kuráre
Nyílméregbéka (Bőrváladék)
Kalabárbab
Feketebab
Parázsszalamandra (Bőrváladék)
Különleges recept, ugyanis minden egyes alkotóeleme halálosan mérgező. Készítés közben ajánlott sűrű képzettségpróbák tétele, a rontás nem igazán túlélhető. A kész ital szénfekete, híg mézszerű folyadék. Aki már használta, később mind úgy nyilatkozott, hogy az ital lenyelése után percekig olyan, mintha haldokolnál. A hozzávalók trópusi őserdőkben egész évben gyűjthetők.

Antoh ajándéka
Mp:1
Idő: 3 óra
Eg: 2/3
Felsz: C
Képz: Herbalizmus Af, Zoológia Mf
Vérmoszat
Sargassomoszat
Antoh fátyla
Tutajoscsiga (Tutaj nyálkaanyaga)
Hering (Hús, tehát a szárított is jó)
Zöld medúza
Ezt az italt akár nyílt tengeren is összeütheted, mivel csak a felszínen sodródó szervezetekből áll. Trópusi, mérsékelt övi tengerekben minden alkotóeleme közönséges, és egész évben gyűjthető. A zoológia Mf csak a Zöld medúza felismeréséhez kell.

Mézharmat
Mp:1
Idő: 3 óra
Eg: 3/4
Felsz: B
Képz: Méhészet
Hársfavirágméz
Akácméz
Vaddohányméz
Kakukkfűméz
Méhpempő
Propolisz
Ez a recept csak méhek készítette anyagokból áll. A kész ital olyan mint egy kicsit sűrűbb, sötétpiros méz (A hársfa virágpora piros). A hozzávalók begyűjtése kicsit bajos, mivel az akácmézet tavasszal gyűjthetsz, a vaddohány nyár közepén virágzik, a kakukkfű ugyan sokáig virágzik, de ember legyen a talpán, aki tiszta kakukkfűmézet szüretel, mivel általában más virágok nektárjával keveredik. (Vegyes virágméz.) A különböző mézek minden különösebb kezelés nélkül évekig elállnak. Minél vegyesebbek a mézek (minél több egyéb virág nektárja és virágpora van benne a kívántén kívül), annál rosszabb lesz az ital hatásfoka. (Egészség vesztés nő.)

Kyrek emlékezete
Mp:1
Idő: 1 óra
Eg: 3/4
Felsz: B
Képz: Herbalizmus Af
Tiszafa (terméshús)
Törpefenyő
Boróka (bogyó)
Molyhos tölgy
Cédrus
A kyr hagyomány szerinti öt szent fából készül ez a főzet, aminek nagy előnye, hogy minden hagyományos kyr ízlés szerinti parkban megtalálhatók (alaposan feladva ezzel a leckét a kertészeknek, mivel a növények élettere eléggé különböző). A kyr vallások szerint (jelenleg már csak Tharr, Sogron, és Morgena követői élnek Yneven) halálos bűnnek számít a szent növények megcsúfolása, így az ilyesfajta italok használatát, birtoklását, stb. halállal büntetik sok helyen.

Elfek haragja
Mp:1
Idő: 5 óra
Eg: 2/3
Felsz: B
Képz: Herbalizmus Mf
Uscayha (levél)
Csillagfű
Ezüstfenyő (gyanta)
Boszorkányvaj
Éjjeli pávaszem (hímpor)
A főzet az elfek szent fájának, az uscayhának leveleit is tartalmazza, az elfek mégsem tartják bűnnek használatát, nem üldözik fogyasztóit. Úgy tartják, aki nem tisztelte kellően a fa lelkét, és nem engesztelte ki, amikor leveleket szedett róla, attól maga a fa tagadja meg a segítséget, és hatástalan lesz a főzete, ami a tapasztalatok alapján igaz is. Elf boszorkányok között igen elterjedt recept, legszívesebben csak ezt használják.

Farkasvonyító
Mp:1
Idő: 3 óra
Eg: 4/5
Felsz: B
Képz: Herbalizmus Af
Toportyánír
Vérzőfű
Kocsányos tölgy (makk)
Szarvas (vér)
Orkok körében igen kedvelt recept, hisz ők föl sem veszik a nagyobb egészségcsökkenést, a felhasznált anyagok pedig szállásterületeiken mindenütt közönségesek. Veszett keserű a főzet, fogyassztásakor általában görcsbe rándul a torok, ezért az ork boszorkánymesterek egyszerre szokták felhajtani az italt, majd azonnal vonyítani kezdenek, s aki legtovább bírja, hitük szerint az áll a farkasszellem nagyobb kegyében. A kész ital avarszagú, halványbarnás folyadék.

Mákony
Mp:1
Idő: 3 óra
Eg: 4/5
Felsz: C
Képz: Herbalizmus Af, Alkímia Af
Mák (tejnedv)
Vérehulló fecskefű (tejnedv)
Beléndek
Kutyatej
E főzet készítésekor is érdemes képzettségpróbákat dobatni a játékossal. Kisebb rontás eredménye lehet, hogy a főzet mákteaként viselkedik, nagyobb rontás esetén akár mérgezővé is válhat (a Vérehulló fecskefű mérgező).

Gyöngytej
Mp:2
Idő: 6 óra
Eg: 2/3
Felsz: C
Képz:
Gyöngyházzúzalék
Szamártej
Őrölt holdkő
Őrölt borostyán
Szágóliszt
Tipikus városi recept, mivel a hozzávalók mind könnyedén beszerezhetők bármely nagyvárosban, ráadásul nem is túl drágák. Mondjuk azért a szágóliszt beszerzése problémás lehet. Ezek a pálmák Taba – el – Ibarában nőnek, azonban óriási a vízigényük, így elég korlátozott a termőterületük. A szágólisztet cukrászok használják a tejszínhab keményebbé és tartósabbá tételére, így cukrászdákból jó eséllyel beszerezhető. A gyöngyházra, borostyánra, és a holdkőre is igaz, hogy minél nagyobb darabokat veszel, annál drágább. A gyöngyházpor filléres vacak, a megmunkálás során keletkező holdkő vagy borostyánszilánkokat, illetve a csiszolásnál képződő port pedig egyszerűen a szemétbe vágják. Ha azonban fancolni akarsz természetesen az ital működik igazgyönggyel, öklömnyi csiszolt holdkővel, és aranyfoglaatú borostyánnal is… A végtermék egyébként tetszőlegesen hígítható a kenőcssűrűségűtől egész a kakaószerűig, kinek – kinek gusztusa szerint. Ja, laktózérzékenyeknek nem igazán tesz jót, ők próbálkozzanak valamilyen tejmentes recepttel. A kész ital halványsárgásfehér, átlátszatlan folyadék.


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához