LFG.HU

Anatoleprophet
szerepjátékrólCimkek

arnyekszfera2Alig két hete a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Király úti részlegén volt szerencsénk előadást tartani a szerepjátékról a laikusoknak és érdeklődőknek.

Kimondottan sokan nem voltak, de mégis meglepő számban voltak jelen az emberek. Hát még ha még azok is eljöttek volna, akik bár regisztráltak, de különféle okok miatt nem tudtak! Mindenesetre örömmel szemléltem a nemek és a kor változatos megoszlását is. Az átlagéletkort kb. 16 évre lőném be, de sosem voltam jó ebben. Voltak fiatalabb lányok, fiúk és egy kedves, idős hölgy is meghallgatott minket, aki az unokáját kísérte. A könyvtáros nagyon kedves és nyitott személyiség, segítőkész és gyorsan megtaláltuk a közös hangot. A jó időre való tekintettel kivitt minket a kertbe és két hatalmas teknős mellett, egy fügefa árnyékában kezdtünk neki az előadásnak. A padok elrendezése családias hangulatot adott az egésznek. Magasságom miatt már az előkészületek alkalmával sikeresen beleakadtam a faágakba, de hát kell nekem fel alá korzózni.

Az Árnyékszféra Szerepjátékos Kör nem sokkal 10:00 után kezdte meg az előadást. Sajnos az egyik tag nem tudott elszabadulni a munkától, de így is sikerként könyveltük el a bemutatót. Az egészet jómagam kezdtem a szerepjáték általános bemutatásával (elsősorban az asztali szerepjátékkal foglalkozunk) és egy pár perces játékrészlettel, hogy a hallgatóságnak legyen elképzelése, hogyan is zajlik ez a dolog. Eleinte sokan tartottak tőle, hogy valósan színészkedniük kell. Ezután következett a hobbi előnyei és hátrányai, kitérve a pszichológiára is. A nagyjából átfogó és kezdők számára emészthető alapozó után bemutattuk a három legismertebb műfajt és azon belül egy-egy jellegzetes, ismertebb játékot. A sort a fantasy nyitotta, természetesen a MAGUS játékkal. Utána következett az urban fantasy és itt a WoD, azon belül is a Vámpír képviseltette magát, majd pedig záróakkordként a sci-fi következett és ezen belül a Star Wars és a Warhammer 40000 világa. Nagyon részletesen persze nem mehettünk bele a világismertetőkbe, mert akkor még mindig ott lennénk, de kedvcsinálónak és útravalónak úgy hiszem, megfelelt. Az egész előadás alatt pedig „asszisztensünk” szemléltetőeszközként osztott karakterlapokat, szabálykönyveket, kockát, regényt, kártyát, miegymást.

Végül pedig kapcsolódó elemekről beszélgettünk, kártyajátékokról, társasokról, egyéb műfajokról, játékokról és persze jöttek az elmaradhatatlan kérdések… amik meglepő módon nagyon jók voltak. Elsősorban nem is a világokról és a műfajokról kérdeztek, hanem a játéktechnikáról és magáról a játék mechanizmusáról.

Lezárásként mindenki kapott tőlünk egy-egy tízoldalú dobókockát ajándékba. Reméljük, hogy sok szerencsét hoznak majd az új gazdájuknak és sok sikerrel segítik a karaktereket a játékban. Elérhetőségeink felfirkantása után mi elköszöntünk. Akiknek pedig további kérdéseik voltak, azoknak lehetőségük volt még kérdezni és pár ottmaradottal jól elbeszélgettünk. Bízom benne, hogy találkozunk még velük, esetleg játszhatunk is néhányukkal.

arnyekszfera1


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához