LFG.HU

taverna
strato
hírekCimkek

E3 logóMióta az LFG szerkesztői fedélzetén vagyok, minden évben igyekszem valamilyen formában megemlékezni az E3-ról (azaz az Electronic Entertainment Expóról), pontosabban a nulladik napon lezajló látványos kiadói show-król. 2012-ben minden fellépő cég előadásáról külön cikket írtam, 2013-ban egy darab összefoglalóba tömörítettem mindent, tavaly pedig az éppen aktuális pénteki Villámhírekbe gyömöszöltem bele a néhány mondattal kísért videókat. Mivel idén a szokásosnak mondható öt cég (Microsoft, Electronic Arts, Ubisoft, Sony, Nintendo) mellett a Bethesda és a Square Enix is tartott konferenciát, illetve egy PC Gaming Show nevű előadás is felkerült a táncrend végére, inkább ismét a külön cikk mellett döntöttem. Konkrétan kettő van tervben, ha bírom szusszal. Ma az első négy előadó kerül terítékre, legközelebb meg a többiek.

Előrebocsátom, hogy ezúttal sem szándékozom minden apró részletről beszámolni. Akit komolyabban érdekel valamelyik játék vagy bejelentés, az úgyis utána fog nézni, mindenki másnak pedig elegendő néznivalót ad ez a nagyobb ívű összefoglaló. Akik az LFG Twitterét követik, a videókkal már találkozhattak; többel is, mint amennyi itt most megjelenik. Praktikussági okokból csak a nagyobb, jobban várt bejelentésekre és a látványosabb előzetesekre próbálok koncentrálni a cikkben, de ezeket a Twitter által megengedett 140 karakternél több körítéssel tálalom.

Figyelem! A cikkben beágyazott és linkelt videók egy része erőszakos és olykor szókimondó (igaz, angolul). Aki érzékeny az ilyesmikre, az megfontoltan kattintgasson!

Bethesda

A kiállítást a Bethesda előadása nyitotta. A sokak által várt Doom 4 (PC, PS4, X1) került elsőként a terítékre (bár a kor szellemének megfelelően a számozást elhagyták). A játékmenet bemutató nagyjából minden kötelező kelléket felsorakoztat a sörétes puskától a motoros fűrészen át a BFG-ig. Persze a jól ismert démonok sem maradnak távol, némelyikükön megfigyelhetők a Doom 3-ból áthozott stílusjegyek. A helyszínek hangulatosak, a játékmenet pörgős, bár az én ízlésemnek olykor túlságosan trancsírozós. A új Doomban nagy hangsúlyt kapnak a különféle többjátékos játékmódok, és szó esik egy állítólag könnyen kezelhető pályaszerkesztőről is, melynek Snapmap a neve. Tervezett megjelenés: 2016 második negyedév.

A már tavaly bejelentett, szerintem felejthető Battlecry (Free to Play csapat alapú PvP) idei bemutatója után a Dishonored 2-ről (PC, PS4, X1) rántották le a leplet. A bemutató az új főhősre, Emilyre koncentrál, de a korábban megismert Corvóval is játszhatunk majd. Megjelenési dátum még nincs, de addig is az újabb konzolok számára piacra dobják az első rész minden DLC-vel egybecsomagolt Definitive verzióját, hogy legyen mivel elütni a köztes időt.

Az Elder Scrolls Online és az ennek a farvizén bejelentett Legends című kártyajáték megemlítése után elérkeztünk a Bethesda show leghangsúlyosabb és egyben záróakkordjához, a Fallout 4-hez (PC, PS4, X1). Mint tudjuk, a november 10-én érkező új rész helyszíne Boston lesz, ahol világégést teljesen átalvó és 200 évvel később ébredő főhőssel kell helytállnunk. Lesz egy kutyánk, aminek parancsokat adhatunk, házakat építhetünk, fegyvereket és páncélokat módosíthatunk kedvünkre, és idővel akár komplett településeket is menedzselhetünk.
A Fallout 4-gyel egy időben kiadnak egy mobilalkalmazást is, ami a játékkal együttműködve a Pip-Boy szerepét veszi át, ha úgy akarjuk. A gyűjtői változatokhoz jár egy csuklóra csatolható Pip-Boy is, melybe a telefonunkat becsúsztatva átélhetjük a teljes menedéklakó élményt.

A bemutató alatt Fallout Shelter néven kiadtak egy önálló és ingyenes mobiljátékot is, melyben egy vault overseer szerepébe bújhatunk. A játékot iOS tulajok akár már most beszerezhetik.

Microsoft

Az Xbox anyacége nem lacafacázott, egyből az egyik nagyágyúját fordította a közönségre. A csak Xbox One-ra érkező Halo 5 október 27-én fog megjelenni. A Battle of Sunaion című küldetésből láthattok most egy részletet:

Ezt követte a ReCore, mely a Mega Man producerének és a Metroid Prime fejlesztőinek új játéka. Az előzetes ember és gép különös barátságát mutatja be egy világégés utáni környezetben.
Az autóversenyzős Forza 6 és a Windows 10-re is érkező csapatlövölde, a Gigantic után idén is elmondták, hogy szeretik az indie játékokat. A bemutatottak közül talán a Tacomát és a Beyond Eyest emelném ki. Az előbbi egy messzi-messzi űrállomáson játszódó klausztrofóbiás-felfedezős játék, az utóbbi pedig egy leányról szól, aki látása nem lévén, egyéb érzékszerveivel próbál tájékozódni a világban és megküzdeni a félelmeivel.
Ezután a Rare mutatta be az új játékát, mely lényegében egy kalózos MMO Sea of Thieves címmel, majd a Windows 10 és Xbox One közötti multiplayer élménnyel mellét döngető Fable Legends következett. Menet közben volt egy Dark Souls III bejelentés is, és persze az Xbox One exkluzív Gears of War 4 is kapott pár percet.

Nyilván Lara Croftot sem hagyták ki a show-ból, ha már a Microsoft kibulizta, hogy először csak az ő konzoljára jelenjen meg a Rise of the Tomb Raider. Volt egy hegymászós, QTE-vel spékelt játékmenet bemutató, ami sokkal nyugodtabb lett volna, ha Lara és társa indulás előtt meghallgatja az időjárás jelentést. Ide most csak egy játékbeli jelenetekből összevágott montázst ágyazok be, ami alapján úgy tűnik, hogy visszatér a játékba a “tomb” is a “raider” mellé:

Todd Howard itt is felbukkant a Fallout 4-gyel, illetve volt egy kis The Division kitekintés is, de az előbbi nem sokat adott hozzá a Bethesdás korábbi előadáshoz, az utóbbi meg nyilván az Ubisoft későbbi show-jában kapott nagyobb szerepet (lásd lejjebb).
A technikai bejelentések egy új Elite nevű kontrollerre, a HoloLens Minecraftos élő prezentációjára és az Xbox One visszafelé kompatibilitásáról szóltak. Bizony, hamarosan minden Xbox 360 játék játszható lesz az új konzolon is, külön térítés nélkül.

Electronic Arts

Remélem nem lesz sértődés, ha a különféle sport- és zenei játékokra most nem térek ki, ami az EA felhozatalának legalább 75%-át teszi ki. A fennmaradók közül szerintem három dolog érdekelheti komolyabban az LFG olvasóit. Az első a legújabb Mass Effect a BioWare-től, mely az Andromeda címet kapta:

A második a Mirror’s Edge folytatása, mely Faith történetét meséli tovább, immáron nem egymás után fűzött küldetésekkel, hanem nyitott világ jellegű játékmenettel:

Az utolsó pedig nem is lehet más, mint a Star Wars: Battlefront. A Hoth bolygón zajló csatába tekinthetünk bele, melynek során minden kötelező kellék előkerül, ami a rajongók fejében megjelenhet a Hoth szó említésére:

A játékból a Sony későbbi előadásán is villantottak némi játékmenetet.
A magam részéről az Unravelt emelném még ki, mely egy egy vörös fonálból készült emberkéről szóló ötletes platformer, illetve az új Need for Speedet említeném meg, bár az új előzetes sem mutat túl sokat a játékból.

Ubisoft

A mai etapot a francia cég prezentációjával zárom. A felütés a South Park videojáték folytatása volt, mely a The Fractured but Whole címet kapta a maga pikáns kiejtési kétértelműségével (PC, PS4, X1). Megjegyzendő, hogy az Obsidiant ebből a buliból már kihagyták.
Ezt követte a Chivalryra emlékeztető For Honor CG előzetese, majd némi gameplay (PC, PS4, X1), majd előrántották a két éve bejelentett The Divisiont (PC, PS4, X1). Azóta sokat csúnyult, de még mindig hangulatos, még úgy is, ha a bemutatóbeli konzervszagú párbeszédtől elvonatkoztat az ember. A megjelenés 2016. márciusában várható.

A pusztítást némi építkezés követte az Anno 2205 bejelentésének képében, amiből szintén mutattak egy kis játékmenet.
Kicsit később Angela Bassett lépett a színpadra, mivel ő adta az arcát és hangját a Rainbow Six: Siege (PC, PS4, X1) frissen bemutatott előzeteséhez. Ebből kiderül, hogy a játékbeli világot egy korra, vallásra és nemzetiségre fittyet hányó globális terrorszervezet fenyegeti, melynek tagjai fehér maszkot viselnek. Ezután élőben prezentáltak egy eddig nem látott játékmódot, a TerroHuntot  is, ami lényegében egy AI elleni “behatolás és hatástalanítás” jellegű kihívás elé állítja a játékosokat:

Természetesen nem maradhatott el az aktuális Assassin’s Creed sem. Az ipari forradalom Londonjában játszódó Syndicate CG előzetesét ismét a magyar Digic Pictures készítette, de villantottak a játékmenetből is pár percet. A későbbi Sony konferencián a női főhőst, Evie Frye-t is bemutatták. (PC, PS4, X1)
A sok erőszak után jött egy kis szünet a Trackmania Turbo bemutatója képében, de tényleg csak egy szusszanásnyi.
Az Ubisoft évek óta mindig tartogat egy meglepetést az előadásának a végére. Idén ez szintén a megboldogult Tom Clancy nevével fémjelzett Ghost Recon Wildlands volt (PC, PS4, X1). Amíg a címét nem mutatták meg, én egy többjátékos Far Cry folytatásra tippeltem. Az előzetes ugyanannak a feladatnak 3 különféle megközelítését mutatja be:

Legközelebb a Sony, a Square Enix, a Nintendo és a PC Gaming Show lesz terítéken.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához