LFG.HU

strato
hírekCimkek

E3Három japán kiadó, a Sony, a Nintendo és a Square Enix előadásáról szól az E3-as összefoglaló második és egyben befejező felvonása. Az elsőt itt találjátok.
Mivel engem az anime-külsővel megáldott távol-keleti játékok nagyjából a Final Fantasy IX óta nem nagyon foglalkoztatnak (és továbbra is vallom, hogy Chrono Trigger mindenek felett), mindenki a szerzői szubjektivitás áldozataivá fog válni, aki ezt a cikket elolvassa. Igyekszem legalább megemlíteni mindent, ami szóba került a sajtókonferenciákon, de a különféle Final Fantasy bejelentések részletezése helyett inkább az új Deus Ex videóját ágyaztam be a szöveg mellé. Én már csak ilyen vagyok, de a cikkhez tartozó használati utasítást ezennel átadtam. :)

Mint utóbb kiderült számomra, a kiállítás PC Gaming Show című utolsó sajtókonferenciája a PC Gamer magazin és az AMD közös produkciója volt, mely a nevéhez hűen kizárólag a PC játékokról szólt. A nagy és látványos show-elemek és bejelentések helyett az egész előadásnak inkább amolyan kanapén csücsülős talkshow jellege volt. Mivel a beszélgetések során rengeteg már bejelentett játékról esett szó, úgy döntöttem, hogy az érdekesebb újdonságokat inkább a holnapi Villámhírekben szállásolom el, hogy az se maradjon üres hassal a hétvégére.

Sony

A Sony sajtókonferenciáján elsőként a csak PlayStation 4-re érkező The Last Guardianból láthattunk egy kis játékmenetet. Ezt követte a szintén exkluzív Horizon: Zero Dawn, melynek a világa az én fejemben sehogy sem akar összeállni, de talán a Numenera szerepjátékot játszóknak közelebb áll a szívéhez. A Killzone fejlesztőinek ezen új játéka jövőre fog megjelenni.

A gépdinókat az új Hitman játék leleplezése követte (lásd lejjebb, a Square Enixnél), majd jött a Street Fighter V (PC, PS4). Az előzetes két harcost, Cammyt és Birdie-t mutatta be. Lehet, hogy velem van a baj, de én nem érzek túl sok változást a SFIV-hez képest, mondjuk az is igaz, hogy nem én vagyok a játék célközönsége.
Az utána jövő No Man’s Sky-nak viszont igen, és mivel a játék a később megtartott PC Gaming Show-n is felbukkant (igen, PlayStation mellett jön PC-re is), ide most inkább az ott bemutatott előzetest ágyazom be:

Az ezt követő PS4 exkluzív Dreams érdekes próbálkozásnak ígérkezik. Gyakorlatilag álomszerű, szürreális világokat készíthetünk benne, majd megosztás útján felfedezhetjük egymás alkotásait, álmait.
Egy újabb Firewatch előzetes után a Destiny MMO újabb kiegészítőjének, a The Taken Kingnek bemutatóját nézhettük meg. Ezt követte az Assassin’s Creed Syndicate női főszereplőjét bemutató előzetes, majd a World of Final Fantasy és mindenki meglepetésére a Final Fantasy VII remake bejelentése:

Devolver Digital kiadói montázsa után érdekes élmény érte a nézőket. Gyakorlatilag élő adásban indították el a Shenmue 3 kickstarteres gyűjtését. Fél nap alatt össze is jött a kért 2 millió dollár, ami jó eséllyel az eddigi sebességrekordot meg is döntötte.
Ezután jött egy Batman: Arkham Knight előzetes (ami spoileres lehet azok számára, akik az Arham City-t még nem játszották végig), némi Project Morpheusos VR bemutató, majd a Call of Duty: Black Ops III újabb előzetese.
A Disney-blokkban szó esett a Disney Infinity 3.0-ról, majd jött a korábban már linkelt Star Wars: Battlefront videó (PC, PS4, X1).
A műsort a Sony régi üdvöskéjének új része, az Uncharted 4: A Thief’s End zárta. A jól bevált Naughty Dog által fejlesztett folytatás természetesen csak PS4-re érkezik, valamikor jövőre.

Nintendo

Bevallom őszintén, hogy a Nintendo sosem tudott igazán a közelembe férkőzni. Megvoltak a magam körei a Super Marióval és a Zeldával, de főleg emulátoron és mobilos átiratok képében, évtizedekkel az eredeti megjelenésük után. Valahol otthon kallódik egy ismerősöktől ránk maradt NES, fogtam a kezemben Game Boy-t és Wii kontrollert is, de sosem mélyült el a kapcsolatom a Nintendo világával. A C64 és az utána jövő személyi számítógépek kiütéssel győztek, és szerintem ezzel sok honfitársam hasonlóképpen van.
A japán cég már évek óta leevezett a többiek által generált fősodrásról és a maga útját járja. A Nintendót nevezhetjük akár egy nagy boldog családnak is, vagy akár ráragaszthatjuk a kevésbé kedves belterjes jelzőt, de végső soron a rajongók elegen vannak ahhoz, hogy a céget ne érdekelje, mit csinálnak más kiadók.
Ahogyan az elmúlt években, a Nintendo most is rendhagyó módját választotta az E3-as prezentációnak. Nem lövöm le a poént szavakkal, itt a teljes konferencia videóanyaga, nézzétek meg magatok! Elég az első pár percet:

Mivel az egész prezentáció nem tesz ki egy órát (aminek a nagy része így is áttekerhető), nekem meg különösebb kötődésem (jelenleg) nincs a Nintendo aktuális konzoljaihoz és játékaihoz, nem emelek ki semmit a bejelentéseik közül. Aki azonnali infót szeretne az idei felhozatalról, az a cég honlapján megtalálhatja.

Square Enix

A két japán cég fúziójából létrejött kiadó a többiekénél visszafogottabb és régimódibb előadást tartott. A bőbeszédű bevezető után az Avalanche Studios igazgatója lépett a színre, hogy a Just Cause 3-ról meséljen (PC, PS4, X1). A főhős, Rico ezúttal szűlőhazájába tér vissza, hogy kezelésbe vegye a helyi diktátorproblémát. Még több robbanás, még több őrült kaszkadőrmutatvány, még több látványos akció vár ránk a december 1-én megjelenő játékban. Akinek a második rész tetszett, az hozzám hasonlóan vigyorogva fogja végignézni az alábbi előzetest:

Utána kiderült, hogy folytatást kap a Nier, láthattuk a Microsoft konferencián már bemutatott Rise of the Tomb Raider előzetest, és bemutatták a Hitman GO szellemiségében készülő mobilos Lara Croft GO-t. Ezek után jött a Sonynál már látott Final Fantasy VII remake videója, a Kingdom Hearts III előzetese és szó esett a debilnek tűnő World of Final Fantasyről is.
A következő nyugati húzónév a Sonynál korábban már felbukkant HITMAN volt (így, csupa nagybetűvel, szám és alcím nélkül). A 47-es számú, vonalkódos tarkójú bérgyilkos visszatér; az Absolutionnal tett kitérő után kicsit a gyökereihez is. A játék online funkciókkal bővül: lesznek folyamatosan frissülő online kihívások, és a játékosok tetszőleges saját célpontot megjelölve feladhatják a leckét egymásnak is. Alább a látványvideó, itt meg némi játékmenet. A játék december 8-án fog megjelenni PC, PS4 és X1 platformokon.

A Star Ocean 5-tel ismét keletre tekintettek egy rövid ideig, utána viszont jött az engem sokkal jobban érdeklő Deus Ex: Mankind Divided (PC, PS4, X1). A sztori a Human Revolution története után két évvel játszódik. Az előzmények tükrében az augmentációval rendelkező emberek kirekesztetté váltak, Adam Jensen pedig kettős ügynökként próbál enyhíteni a lelkiismeret-furdalásán. A játék a jövő év első félévében fog megjelenni. Az utolsó süti a szemnek:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához