LFG.HU

Narmi
ismertetőCimkek

Terminator GenisysA film kellemes csalódás volt, a készítők egyértelműen jó mozit hoztak össze! Másodszori megtekintésnél kíváncsi voltam, hogy az alacsony elvárások okozták-e az élményt, mert őszintén bevallom, nagyon féltem, hogy ez az epizód is zsákutca lesz, de megerősítést kaptam, hogy a Terminator Genisys működik és jobb lett, mint vártam.

“A magyarok imádják a Terminator: Genisys-t: a gépek minden filmet legyalulva, magasan nyerték a hétvégét a hazai mozikban, és 77 millió forinttal járultunk hozzá a Boxoffice eredményekhez!” – Terminator Hungary

Sok kritika készült már a filmről, így én nem csupán a celluloiddal foglalkozom, hanem mindazzal, ami mögötte áll. Az egész írásban igyekszem úgy fogalmazni, hogy konkrét spoilerek helyett csupán célzásokkal éljek, de kérem az érzékenyebbeket, hogy óvatosan olvassák!
Az első spoileres trailer után én sem voltam kíváncsi, sem videóra, sem plakátra. A film marketingeseit el kéne törölni. Végkép.

Tetszett a film, az első két rész óta a legjobb. Mozifilmet, tv sorozat, képregényt és játékot egyaránt leköröz, holott sok sebből vérzik. A bevezetés például lehetne tempósabb is, a film mégis gond nélkül megugorta a katasztrofális harmadik és a középszerű negyedik által felállított (vagy letornázott?) mércét.

Az igazi gondok ott kezdődnek, hogy még mindig az első két epizód a mérce. Hozzáteszem teljesen jogosan, viszont ha még vacillálsz, hiba lenne kihagyni a mozit, mert az idei év egyik legjobb blockbustere mostanáig. Talán ezért is jelent meg róla olyan sok, vegyes fogadtatású kritika.

Ha az alkotók közül hiányzik a kulcsfigura, nem lehet megismételni azt a színvonalat.
Ahogy utánanéztem a készítőknek, nem találtam olyan nevet aki mögött olyan alkotás állna, ami felérne a Terminator franchise-hoz. Persze feltűnik egy Thor: Sötét világ, egy Trónok harca epizód vagy egy tíz évvel ezelőtti sikerfilm, összességében ez még elég szerény. Bár tudjuk, hogy James Cameron is így vágott bele a T1-be, viszont az ő tehetsége, a forgatás alatt diktátori attitűdje meghozta az eredményét, és kultusz film lett egy alacsony költségvetésű „B” moziból. Ebből a filmből is a Cameroni zsenialitás hiányzik. Viszont van benne munka (vagy bizonyítási vágy?). Úgy érzem a készítőknek fontos volt a film, ezért puszta másolás helyett alázatot kapunk és teljesítményt.

Színészek: Azt gondolom, a szereposztás kifejezetten vegyesre sikerült. Schwarzenegger alakította a legnagyobbat. Nem tudom, hogy mivel motiválhatták, de sokkal jobb, mint a tizenkét évvel ezelőtti harmadikban. Nem a T2 minimális mimikájú, komor karakterét hozza. Azt hiszem, a mostanit akarhatták a T3 epizódban is, csak itt éppenséggel sikerült jól megvalósítani. Például a film második felében, a néma tárazás közben Kyle Reeset vizslató tekintete minden fiú/férfi számára ismerős lesz, illetve a második részből kihagyott, a bővített verzióba visszakerült, emblematikus jelenetét többször is elsütik.
Jason Clarke-ra szintén nem lehet panasz. Nem egy hollywoodi, átlagosan jóképű fazon, de a játéka meggyőző és a film második felében egyértelműen erősebben is játszik. Nehéz dolga volt a legösszetettebb szereppel, de megvannak hozzá a képességei.
Jai Courtney valaki fontos személy gyermeke/szeretője/kitartottja lehet, hogy ilyen kaliberű filmekben kaphat fontos szerepet. Bár itt önmagához képest tényleg jó volt, én nagyon örülnék, ha a következő epizódra lecserélnék.
Linda Hamilton mindkét korábbi részben egy sokkal hitelesebb Sarah Connort hozott, mint Emilia Clarke, aki jelen esetben inkább egy dacos lányt formált meg. Még nem felnőtt, de már nem is gyerek. Lázad a sorsa ellen, pedig közvetetten ő az emberiség megmentője, világra hozza és megtanítja mindenre azt a John Connort, aki később győzelemre vezeti az emberiséget a Skynet ellen.
Az önparódiába hajló nemek közti egyenlőség versenyét, a meglepetésekből lassan magához térő Kyle egyetlen hűvös mondattal teszi helyre: -Nő: Én is meg tudom csinálni!; -Férfi: Az, hogy én csinálom, még nem jelenti azt, hogy te nem tudnád.

A második rész óta ebben a filmben ábrázolják a legjobban az ember egy gép iránti ragaszkodását. Teljes mértékben alá van támasztva, komikus helyzetek és a film végi dráma alapja is ez. Sarah Connor érzéseit éppen úgy meg lehet érteni, ahogy a mostani Kyle Reese rácsodálkozását és bizalmatlanságát.

A párbeszédek néhol kifejezetten suták, máskor jól eltalált, lényegre törő megfogalmazásokat írtak. Kár érte, ezen megérte volna többet dolgozni.

A trükkök első osztályúak. A beharangozó videóknál finoman szólva is kilógott a lóláb, de szerencsére a kész filmre kijavították a látványhibákat. Anno a leharcolt T-800 fejének egyharmad része fémesen csillogott. Ma már ezt az arányt hitelesen és látványosan megfordítják.

Más kritikákban a leggyakrabban előforduló negatívumok között a bonyolultság, a megválaszolatlan kérdések állnak, illetve előfordul még az akciók linearitása.
A bonyolultságot cáfolom, elsőre is minden egyértelmű volt. Bár a készítők csavarosnak szánták az időben utazgatásokat, a cselekmény gond nélkül követhető és ügyeltek rá, hogy a párbeszédek is mindent teljesen világosan áruljanak el.
A megválaszolatlan kérdések cseppet sem befolyásolják a film megértését. A történet önmagában működik, leginkább egy novelláskötet első fejezetéhez tudnám hasonlítani. Mint az köztudott, a készítők új trilógiában gondolkodnak, a bemutató előtt Schwarzenegger is nyilatkozta, hogy visszatér a következő két folytatásban is, így számítani lehetett, hogy bizonyos kérdések a következő részekben lesznek kibontva, így adva egy átívelő történetet az új trilógiának.

Az akciókról: Ahogy az első trailerben is benne volt, Arnold Schwarzenegger torpedóként fejel le a levegőben egy helikoptert. Az, hogy ez most nekem nagyon bejött, de más esetleg fogja miatta a fejét, az már egyéni ízlés kérdése, de szerintem a film az általam elvárt minőségbeli mércét egyértelműen megugorja. Az akciók látványosak és jól koreografáltak, bár szvsz a test-test elleni küzdelmek több közelit is elbírtak volna, és a két T-800-as harca is lehetett volna hosszabb. Viszont, hála az égnek, nincs rázkódó kamera!
Természetesen ezen felsorolás nem kifejezetten hibákra koncentrál, inkább szubjektív vélemények, mintsem konkrét negatívumok.
Akkor már sokkal inkább hibának érzem azt, amikor el kellene hinnem, hogy egy pilóta repülés közben nem vesz észre egy hidat, ezért a helikopter majdnem ütközik vele. (Sok ilyen aljasul elénk ugró hidat ismerünk, igen.) Vagy hogy egy félkarnyi hús vissza tud nőni, de az öregedést már nem képes regenerálni…

A 80-as évek második, és 90-es évek első felében volt jellemző az akciófilmek mennyiségbeli egymásra licitálása, minek következtében mindinkább az egyre hosszabb akciókat rövid párbeszédes részletekkel szakították meg. Jó példa erre a Rambo sorozat, Timothy Dalton James Bond filmjei, vagy Steven Seagal és Van Damme életműve. Ez a folyamat valójában egy lefelé tartó spirál. A Bosszúállók, a Mad Max és a Terminator megtekintése után úgy érzem, egy újabb ilyen spirál aljára értünk, ahonnan csak felfelé lehet továbbmenni.

Ha a Terminator Genisys sikeres lesz, további két epizód van tervben. Az egyik, talán a legtöbb követővel rendelkező magyar, geek profilú Facebook oldal egy kárörvendő posztban hozta le, hogy az USA-ban az első hétvégi bevételek nem hozták a várt számokat. Én ezt azért sajnálom, mert úgy érzem, az elmúlt 20 évet tekintve most van a legjobb kezekben a franchise, és (pár színészcsere után) többet is ki tudnak hozni magukból.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához