LFG.HU

HammerTimeCafe
Rhyannon
RPGCimkek

Kiegészítő képzettség a M.A.G.U.S. zöld könyvéhez az Új Tekercsek alapján

Az aurát látni egy dolog. Aki egyszer kinyitja a harmadik szemét, az óhatatlanul látja a másik auráját, hiszen aurája minden olyan lénynek van, akinek van asztrál- és mentálteste. Az aura e két test kivetülése az anyagi síkra. De kihámozni az aura formájából, örvénylő színeiből a lelkiállapotot, az már egy tudomány, amelyet el kell sajátítani. Az auralátás mesterei minden bizonnyal Pyarron mágusai, de sok tudósa él Yneven, akiktől elsajátítható.
Az auralátás mindazonáltal nem könnyű feladat. Egyszerű pillantással még a mesterfokú alkalmazó sem képes mindent megállapítani. Játéktechnikailag ez annyit tesz, hogy minél több időt fektet a vizsgálatba az auralátó, annál összetettebb lesz az eredmény. Az auralátás igen összetett, az aura minden jellemzője igen fontos: a mérete, az alakja, a színei, a mintái, stb. Ezért fontos az, hogy az auralátó mennyi időt tölt el a vizsgálattal. Például egy pillantás még a mesterfokú használó számára is csak az alapvető árnyalatot, és egy nagyon feltűnő, konkrét színt (ami az alanyt leginkább foglalkoztatja abban a pillanatban) lesz képes megkülönböztetni. Ugyanakkor 10 percnyi vizsgálódással még egy alapfokú auralátó is sok hasznos apróságot találhat.

Az auralátás kimerítő is. Minél tovább vizsgálódik a képzettség használója, a (harmadik) szeme annál inkább elfárad. Ez annyit tesz, hogy képtelen egymás után több alanyt megvizsgálni, pihennie kell (kivéve, ha mindenkit csak egy pillantásra méltatott). Játéktechnikailag: az auralátó annyi percig képes vizsgálódni, amennyi az Akaratereje. Az már rajta áll, hogy ezalatt egy embert, vagy egy egész fogadót pásztáz végig – persze az eredmény is más lesz. Utána azonban mindenképpen pihennie kell k6 órát, mielőtt újra használja a képzettséget.
A képzetlen, ám harmadik szemét kinyitó egyén az aurában képtelen felismerni a színeket a kavargásban. Néhány árnyalatot (világos-sötét) képes felfedezni, és gyakorlással ezeket el is tudja különíteni egymástól, de messze jár még az alapfokú auralátótól. Igazán csak akkor válik auralátóvá, amikor a konkrét színeket is képes már elkülöníteni.

Af: 10 Kp
Az alapfokú auralátó már képes a konkrét színeket megkülönböztetni, amelyek a pillanatnyi érzelmeket, futó gondolatokat jelentik. Valamint az aura alapvető árnyalatával is tisztában lesz, ami a karakter hozzávetőleges jellemét adja meg (ez elég árnyalatlan, tehát azt nem tudja megkülönbözetni, hogy Élet-Káosz vagy Káosz-Élet a jellem). A képzettség alapfokú elsajátítására minden karakter képes, kasztmegkötés nélkül. Ennél tovább azonban nem tanulhat bárki.

Mf: 40 Kp
A mesterfokú auralátó minden kis árnyalatot, fodrot, örvényt és felbukkanó színt értelmezni képes az aurában, amelyet vizsgál. A képzettség ezen fokát csak a varázsló és a pap alkaszt képviselői tanulhatják meg, ugyanis használatához erős koncentráció kell a nyitva tartott harmadik szemmel, valamint minimum 14-es Akaraterő. Az auralátó a vizsgálat hosszúságától függően megtudja az alany pontos jellemét az ET-ben leírtaknak megfelelően (manticore, unikornis, stb.), ha van neki, akkor a kasztját, hosszú távú terveit, mélyen meggyökeresedett eszméit, tartós érzelmeit. Ha az auralátó megfelelően gyakorlott mesterségében, az alany kiszámíthatóvá válik számára.

***

Alaptónus:
A jellemet adja meg. Az alapfokú auralátó csupán az egyes kategóriák közt képes különbséget tenni, a mesterfokú azonban mindet el tudja különíteni egymástól.

1TündöklőUnikornis (Élet)
 RagyogóKerub (Élet, Rend)
 FénylőGriff (Rend, Élet)
 VilágosSellő (Élet, Káosz)
2FénytelenPegazus (Káosz, Élet)
 FakóDraco (Rend)
 TompaTraclon (Káosz)
 SzürkésHastin (Rend, Halál)
3BorúsKrák (Halál, Rend)
 HomályosDémon (Káosz, Halál)
 ÁrnyasKiméra (Halál, Káosz)
 SötétMantikor (Halál)

***

Az aura mérete:
A lélek korát adja meg. Az alapfokú auralátó csupán az egyes kategóriák közt képes különbséget tenni, a mesterfokú azonban mindet el tudja különíteni egymástól. A legtöbb ember kicsi méretű aurával rendelkezik.

1Apró (Kb. 30-50 cm)Újszülött (500 évig)
 Kicsi (Kb. 60-80 cm)Gyermek (500-1000 év)
2Közepes (Kb. 90-120 cm)Felnőtt (1000-3000 év)
 Nagy (Kb. 130-190 cm)Meglett (3000-6000 év)
 Hatalmas (200 cm fölött)Agg (6000 év fölött)

***

Az aura formája:
A foglalkozást, elhivatottságot, gondolati sémát, alapvető jellemvonásokat határozza meg. Az aura formája nem stabil, hiszen az aura nem holmi lepel, hanem valami burok, amely az alany teste körül a legerősebb, és egyre inkább halványodik, kifakul. Éppen ezért a formát az egyik legnehezebb megállapítani, alapfokú használó nem is képes. Azt még mindenképp hozzá kell tenni, hogy az aura formája az életkorral egyre stabilabbá, kivehetőbbé válik. Míg egy gyermek aurájának szinte nincs is meghatározható formája, egy idős emberé egészen jól kivehető.
Az alábbi formák a teljesség igénye nélkül állnak itt, természetesen oldalakon keresztül lehetne folytatni.

1Váltakozó szélekKardforgató
 Kivehető szélekVarázshasználó
 Puha szélekNemes
 Cakkos szélekFöldműves
 Fodrozódó szélekIparos
2Burokszerű aura Elhivatott
 Lengedező aura Léha
 Gömbszerű aura Jóindulatú
 Középen összeszűkülő aura Megalkuvó
 Terjeszkedő aura Erőszakos
 Hengerszerű auraBecsületes
 Lefelé szélesedő aura Fatalista
 Visszahúzódó aura Alázatos
 Pulzáló aura Makacs
 Csapkodó aura Vad
 Folyton változó aura Szórakozott
 Tölcsérszerű aura Számító

***

Felbukkanó színek:
A pillanatnyi gondolatokat, érzelmeket mutatják meg. Az aura állandóan változik, tehát hosszas figyeléssel ezek a színek akár radikálisan is megváltozhatnak. Minél erősebb a gondolat vagy érzelem, annál élesebben különül el a szín az aura alaptónusától. Éppen ezért egy felületes vizsgálódással csupán a legerősebb színeket, a színek karakterét láthatja a képzettség használója (a táblázatban a csoportok), de odafigyeléssel még az alapfokú auralátó is képes kivenni a halványabb árnyalatokat.
Az alábbi értelmezések nem kizárólagosak, Ynev különböző tudósai különbözőképp definiálják a színek jelentéseit. Az esetek többségében azonban ez a szín/érzelem vagy gondolat párosítás megállja a helyét.

1.Fehér Szeretet
2.Napsárga Bátorság
Arany Tettvágy
Okker Kétségbeesettség
Narancs Izgalom
3.Cinóber Boldogság
Pipacs Szégyen
Vérszín Harag
Bordó Bujaság
4.Rózsaszín Nagylelkűség
Világoslila Félelem
Sötétlila Sóvárgás
Mélykék Szomorúság
Égkék Nyugalom
Türkiz Szerelem
5.Fűzöld Gyanakvás
Smaragdzöld Készségesség
Olíva Keserűség
6.Acélszürke Depresszió
Ezüst Dac, kitartás
7.Fakóbarna Zavarodottság
Rozsdabarna Irigység
Rézszín Türelmetlenség
Gesztenye Gyanakvás
8.Fekete Gyűlölet

A színek tulajdonságai is igen fontosak:

1.SzikrázóHirtelen jött
2.TompaNem komoly, határozatlan
3.KavargóVisszatérő, nem először foglalkoztatja
4.CsíkozottVáltozó jelentése van (fontos a másik szín)
5.PettyezettHazugság
6.FényesAz alanyt erősen foglalkoztatja
7.FémesErőltetett (az akarat uralkodik az érzelmeken)

***

Tartós színek:
Általában az egész aurát beragyogja. A tartós érzelmeket, gondolatokat mutatja meg, illetve itt látni egyéb tulajdonságokat is, mint például az illető faja, vagy az, hogy használt-e nekromanciát. A tartós szín szinte sosem egyszínű, mindenki aurája egy kissé szivárványszínű. Itt sajnos igen összetett az aura értelmezése, ezért nem lehet konkrét megfeleltetéseket tenni. Egyértelmű példa szinte nem is akad.
Álljon itt azonban néhány különlegesség, amire érdemes odafigyelni:

1.Egyszínű, szürkeárnyalatosNem evilági lény
2.Lilás derengésHatalomszavak használója
3.Barnás tónusOrk
4.Kékes tónusEmber
5.Zöldes tónusElf
6.Narancsos tónusTörpe
7.Vöröses tónusWier
8.Sárgás tónusAmund
9.Türkizes tónusDzsenn
10.Olíva tónusKobold
11.Okkeres tónusGyíklény
12.Bordó tónusÓriás
13.Egyszínű zöldAlakváltó
14.Egyszínű napsárgaSárkány

A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához