LFG.HU

GothPunk
RPGCimkek

Bár volt Kickstarteres kampánya is, arról lemaradtam, így végül a Cubicle 7 saját webshopjából rendeltem elő a Cthulhu Britannica sorozat London kiegészítőjét. Megvallom őszintén, elsőre a handoutokról készült fotó keltette fel a kíváncsiságomat, meg az a nosztalgia-faktor, amit a boxed set gondolata váltott ki belőlem. Elég borsos ára volt a csomagnak, és jó szokásomhoz híven rendelés után hamar meg is feledkeztem róla (januárban érkezett a pdf, tegnap reggel az irodában várt a csomag). Lássuk, mit és hogyan kaptam a pénzemért!

Az első élmény sajnos nem pozitív volt. A pakk rendesen be volt csomagolva, tele kis műanyag védőgalacsinokkal, a vörös dobozt kivéve bizony mégis látszott, hogy a sarka megsérült. Ehhez az is hozzátartozik persze, hogy maga a termék elég nehéz, rendesen ki van tömve az egyébként erős (talán a Helvécziáénál is vastagabb) doboz. Az igényességre jellemző, hogy a doboz belsőn is egy korabeli London térkép látható.

CBL_01_Box CBL_02_BoxInside

Ami belül van, az valamelyest kárpótolt az első rossz élményért. Három vaskosnak ható, kiváló minőségű, puha fedeles, fényes lapra nyomtatott könyv: An Investigator’s Guide to London, A Keeper’s Guide to London, Adventures in Mythos London, vastagsági sorrendben a legvastagabbal kezdve. Nem akarok kitérni a könyvek beltartalmára, egyelőre épp csak kibontottam őket, de első belepörgetésre nagyon meggyőző. Rengeteg releváns, igényes kép (ceruzarajzok, térképek, portrék szinte minden fontos NJK-ról), ábrák és táblázatok, keretezett írások, maga a törzsszöveg gyönyörűen szedve, könnyen olvasható, szép formában. A fényes papír annyiban furcsa, hogy jegyzetelni (mondjuk haloványan aláhúzni) se nagyon fog semmit az Őrző, de hát valamit valamiért. A papírból fakadóan egyébként vastagságukhoz képest egészen nehezek a könyvek.

CBL_03_Books

CBL_04_Pages CBL_05_Art

Ezen felül még két nagyobb csomag került elő a dobozból: térképek és handoutok. Előbbiek négyen vannak, két hasonló és két különböző. Szép nagyok, széthajtogatva, mellé téve a könyvet láthatóak az arányok. Hogy a játék során mennyire lesznek hasznosak, azt egyelőre nem tudom megmondani, de az egyik a maga pókhálós, rengeteg nevet tartalmazó módján ígéretes, ahogy a másik is, amin a híres épületek vannak rajzos formában bemutatva.

CBL_06_Maps
CBL_07_MapZoom
Végül aztán ott vannak a handoutok, hat darab A4-es méretben, gyönyörűen perforálva (szinte kiesnek), mindegyik lélegzetelállító. Játékosként, ha ilyet kapnék a kezembe, bizony egészen el lennék alélva. Majd az Orient Express kritikám egyik legsarkalatosabb pontja ez lesz, nyomába sem ér a nagy vasútas történet handout-gyűjteménye ennek a hat, színes lapnak. Mivel eléggé spoileres lehet, azt javaslom, hogy csak a legbátrabbak kattintsák az alábbi képet, közelebbit meg direkt nem fotózok:

CBL_08_Handouts

Fogalmam sincs, hogy mikor lesz időm elolvasni, pláne mesélni ezt a csudát, mindenesetre nem bántam meg a beruházást. Az már látszik, hogy a Call of Cthulhu 7. kiadásához készült második (?) nagy kiegészítő (ami nem is a Chaosium műhelyéből került ki), bizony eléggé ígéretes. A 6. kiadáshoz való statisztikák is benne vannak a mesélők könyvében, függelék formában.

A blogomon további képek is megtekinthetők. Ha valakinek van esetleg olvasmány-élménye is a kiadványról, arról szívesen olvasnék a hozzászólások között.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához