LFG.HU

HammerTimeCafe
Herbie
ismertetőCimkek

[történelem]
Ha van film, ami köré rajongói akkora mítoszt szültek, hogy a végén elkezdett valósággá válni, akkor az a Terminator-filmek, különös tekintettel a harmadik részre. Míg a Csillagok Háborúja új epizódja körül is aktív rajongói hisztéria volt, ez vajmi kevéssé hatotta meg George Lucas-t, aki végül saját szakállára döntött úgy, hogy megcsinálja azokat az előzményeket, melyeknek létezését szinte az 1977-es premier óta sejtette mindenki, aki a homlokát ráncolta a film elején feltűnő EPISODE IV felirat láttán.
A rajongói láz tehát adott, a szinte kultikus státust élvező sci-fi akciófilm adott, valamint van 11 évünk, ami alatt az elvárások csillagászati magasságokba szöktek. A különbség annyi, hogy a T3-at igazán senki sem akarta megcsinálni és folytatni: érthető is, hiszen már az első film egy időparadoxonra épült, amit lehetetlen feloldani. Egyes rajongók már a T2 hírének hallatán is a homlokukat ráncolták, joggal, hiszen ha lehet még fokozni az időutazás logikai ellentmondásait, a filmnek sikerült. A legtöbb rajongó számára a kételyek az első filmelőzetes körül párologtak el: James Cameron, aki megtette a sikeres evolúciós lépést a B-kategóriás sci-fi horrorok világából az A-listás akciófilm-entitások birodalmába, már a Bolygó neve: halállal bizonyította, hogy képes felpumpálni a közönség adrenalinszintjét. A virtuóz rendezés, a kor leglátványosabb filmtrükkjei és a Guns ’n’ Roses “You Could Be Mine” c. betétdala mellett nem volt helye holmi logikai kifogásoknak a történet óriási ellentmondásaival szemben.[jelenség]
A szerény költségvetésű és kiállítású, félig B-szagú első rész után, aminek a sikerét elsősorban Arnold jelenlétének tudtak be, a film népszerűsége folytatásért kiáltott. A tipikus sikerbetegség leginkább a producerekre jellemző, esetünkben hazánk büszkesége, Andy Vajna és az őt pénzelő stúdiók mohósága csikarta ki a folytatást. Cameron tehetsége és a két főszereplő visszatérése még egyszer meg tudta ismételni a csodát, de ekkora már a józanabbak belátták: ezt még egyszer nem lehet megismételni. A történet vége minden logikai bukfenc ellenére úgy tűnik, mindörökre elvarrta a szálakat, még a lehetőségét is elvágták egy újabb folytatásnak. A készítők azon része, akiket nem részegített meg a siker, lezárták ezt a fejezetet az életükben és tovább léptek.
A pletyka azonban már 11 évvel ezelőtt szárnyra kapott, talán a rajongók, talán a stúdió illetékesei indították el: kéne egy T3. Az értetlenkedők persze felhívták a figyelmet, hogy a történet le lett zárva, a konfliktus megoldódott, de rájuk már akkor sem hallgatott senki, mikor a T2 lyukacsos szerkezetű cselekményét szedték ízekre. Mivel “hivatalos helyről”, azaz Camerontól és Schwarzeneggertől sosem hangzott el, hogy igen, de az sem, hogy nem, a mesterségesen gerjesztett remény tovább élt.

[t mínusz 3]
Az évek során aztán hol közelebb, hol távolabb került a harmadik rész megvalósulásának lehetősége – Cameron-t jobban édekelte a True Lies c. remake, majd a Titanic, míg Arnold, aki lassan kiöregedett és elavult az aktuális akciófilmek trendjében, inkább a vígjátékok felé kalandozott el. Mikor pedig alig másfél évvel ezelőtt megint felbukkant a hír, hogy mégis lesz T3, már senki sem akarta igazán elhinni. A bejelentés komolyságán az sem javított, hogy egyáltalán nem volt biztos Cameron visszatérése a rendezői székbe. (Rövid kitérőt kell tennünk hollywood filmes szerződéseinek birodalmába: talán kb. a T2 körül jött divatba, hogy a potenciális kasszasikernek tartott filmekre minimum a színészekkel igyekeztek úgy megkötni a szerződést, hogy siker esetén elkötelezik magukat a folytatás mellett. Valamiért a rendezőt nem tartják ilyen fontosnak, így azok alkotói igényeiktől függően ki tudnak bújni a folytatások alól és senki sem siratja meg őket; ez a színészeknek ez nem mindig sikerül.) Végül szegény Arnold egyedül maradt az eredeti stábból, aláírt szerződéssel a kezében, egy olyan produkció kellős közepén, amit leginkább Cameronhoz fűződő barátsága és az együttműködés reményében írt alá; egy olyan másodvonalbeli emberekkel feltöltött filmben találta magát, amibe ilyen munkássággal a háta mögött magától már nem mászott volna bele.
A keményvonalas rajongókat ugyan nem, de már egyre többeket töltött el kétséggel az egész project létjogosultsága.[jelen: t3]
A film azonban mégis itt van, zűrzavartól, botrányoktól nem mentesen: a John Connor-t játszó Edward Furlong kábítószeres problémái miatt már elég korán kihullott a projectből, Michael Biehn és Linda Hamilton pedig különösen hevesen utasította vissza a lehetőséget, hogy szerepeljenek benne; a trailer letölthető, ezért ideje felkészülni a bemutatóra és megismerkedni az új arcokkal:
Nick Stahl játssza John Connor idősebb, megviseltebb változatát. Ő gyerekszínészként tűnt föl Mel Gibson oldalán az Arcnélküli ember c. filmben, mostanság pedig az Őrület határán c. háborús drámában láthattuk.
Claire Danes játssza John Connor barátnőjét; Danes legismertebb szerepe a Rómeó + Júlia női főszerepe volt, ami után inkább visszafogottan, karakterszerepekben tűnt föl.
Kristianna Loken játssza a “gonosz terminátort”, modell neve: T-X vagyis Terminatrix – az áthallás a dominatrix szóval talán nem véletlen, mint ahogy az sem, hogy az előzetesek tanulsága szerint bőrkosztümben küzdi végig antihősnőnk a legfrissebb filmet. Loken ezidáig leginkább TV-sorozatokban (Star Trek, Mortal Kombat: Conquest, stb.) tűnt föl. Ha csak nem értelmezzük szó szerint, kétséges, hogy a T3 hozza meg neki a nagy áttörést.

A rendező Jonathan Mostow, a tavalyi nyár tengeralattjárós drámája, az U-571 írója és rendezője, aki még viszonylag újoncnak számít Hollywood-ban, ezért sem tehetségéről, sem potenciáljáról nem lehet sokat mondani.
A forgatókönyvet John D. Brancato jegyzi, korábban David Fincher Játsz/ma c. filmjének és a Sandra Bullock-féle, A hálózat csapdájában c. thrillerének forgatókönyvét írta és ezzel talán az új stább legsikeresebb és legtapasztaltabb tagja lehet.
Mivel a film története körül számos pletyka kering, nem éri meg az erőfeszítést és az időt, hogy turkáljunk a sok lehetséges változat között; ugyanez igaz a forgatás körüli hírekre is, melyek inkább a film népszerűsítését szolgálják, mintsem valós beszámolók a forgatásról.

[jövő]
Két dolog azonban motoszkálhat az elnyomott kétkedők fejében, akiket a tapasztalat szerint senki nem vesz komolyan, de a tisztesség kedvéért azért megfogalmazzák és megosztják velünk a gondolataikat az interneten. Mintegy zárszó gyanánt következzen a két legnépszerűbb szkeptikus kérdés a Terminátor-jelenséggel kapcsolatban:
1. Ha a T-X alakváltó, miért kell egy színésznek játszania? Mennyivel izgalmasabb, érdekesebb és kiszámíthatatlanabb lenne, ha a stáblistán nem azt kell olvasnunk, hogy melyik EGY színész játszotta el az alakváltásra képes, de ezt a tulajdonságát még csak félgőzön sem kihasználó gyilkos robotot.
2. Mi értelme volt a második résznek, miért szenvedtek annyit hőseink, ha MÉGIS van Skynet és vannak terminátorok. Az egész T2 értelmét az adta, hogy kiderült, a kéz és a chip a Skynet eredete, ennek elpusztítása és a T-800-as önfeláldozó halála megoldotta a problémát. A T3 puszta létezése meghazudtolni látszik a T2 lényegét.
Nem szabad azonban elfelejtenünk azt a “hagyományt”, hogy a néző bizonyos mértékig hajlandó feladni a kétségeit, ha beül egy fantasztikus elemekkel átszőtt akciófilmre. Hogy a készítőknek mennyire sikerül elaltatni a közönség kétségeit, meggyőzni, hogy tartson velük egy minden hibája ellenére izgalmas és szórakoztató utazásra, ahol az élmény feledteti a kételyeket, majd a nézőtéren dől el.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.terminator3.com]
[http://www.rpg.hu/download/trailers/t3/t3_fs1.mov]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához