LFG.HU

CikkBot
interjúk, vegyesCimkek

“Úgy történt, hogy az Erdők Ura, a … számra hét és kilenc volt, az ónixlépcsőn lefelé … (hód)olat Neki a Mélyben, Azathoth, Neki, akitől csodákat tanítottál ne(künk?) … az éjszaka szárnyán, az űrön túlra, a … Hozzá, akinek legifjabb gyermeke Yuggoth, aki magányosan járja útját a Fekete Éter peremén…”
H.P. Lovecraft – Suttogás a sötétben (1930) / Kornya Zsolt fordítása

hpl

A fenti idézettel kezdődik a nemrégiben indult H. P. Lovecraft magazin bemutatkozója. Miért kezdtél bele ebbe projektbe, és miért választottad hozzá a The Black Aether nevet? Tomasics József a magazin elindítója válaszolt kérdéseinkre.
A The Black Aether (A Fekete Éter) név, azt az űrt jelképezi, ami a magyar Lovecraft-rajongók táborát körbeveszi, és amiben rendszeresen eltűnnek azok az alkotások, amik több figyelmet érdemelnének. Ezt hivatott a magazin kiváltani. Igazán nagyon kevés magyar nyelvű lovecrafti tartalom jelenik meg napjainkban, annak ellenére, hogy a mítosz a reneszánszát éli. A szerepjátékos közösség ennek átéli minden „hasznát”, de sajnos, akik regényre, novellára, versre, filmre vágynak, azok kénytelenek önmaguk létrehozni azt.
A magazin ebben szeretne segíteni, erre szeretne ösztönözni mindenkit. A lehetőségekhez képest szeretnék összefogni minden megjelenő tartalmat, ami bármilyen kis módon is kötődik Lovecrafthez vagy a mítoszhoz.

Segítség. Ösztönzés. Hogyan?
Egyelőre nem beszélhetek még anyagi támogatásról, illetve bármi olyan jellegű dologról, ami pénzbe kerül. Nem titkolt tény, hogy csupán lelkes amatőr vagyok, aki család és munka mellett alakítja a magazint. Korlátozottak a lehetőségeim, és jelen pillanatban csak digitális megjelenésről, interjúkról, cikkekről lehet beszélni. A pályázatoknál már tervbe vannak véve nyeremények, de itt is inkább kisebb tárgynyereményekről van szó. A cél mindig is az alkotás, nem pedig a nyeremény. A pályázatok is úgy fognak működni, hogy kivétel nélkül minden pályamű meg fog jelenni digitális és nyomtatott verzióban is.
Röviden összefoglalva, egyelőre csak megjelenést és a nyilvánosságot tudja az oldal biztosítani a kezdő íróknak, festőknek, fejlesztőknek.

Mennyire nyitott a magazin az újdonságokra? Dőljön mindenki hátra a székében és olvassa a híreket, vagy inkább ragadjon tollat, billentyűzetet és írja meg a véleményét?
Az egyik legfontosabb a közösség építése. Ismételve magamat, csak lelkes amatőr vagyok, nem állhatok senki felett, nem dönthetem el, melyik új alkotás kerüljön a Lovecraft-rajongók elé. Ezért minden Lovecrafthez, vagy a mítoszhoz tartozó hírt leközöl az oldal. Ha van egy versed vagy novellád vagy cikked, amit szeretnél közre adni, küldd be! Ha a hétvégén egy Call of Cthulhu kalandot fejeztetek be, és erről írtál egy beszámolót, küldd be! Amelyik írás betartja az alapvető elvárásokat (kulturáltság, tisztelet, politikamenetesség stb.), azt változtatás nélkül leközöljük.
Nagyon fontos kiemelni, hogy a terv egy rendszeres „magazin” megjelentetése, amiben összegyűjtve jelennek meg az alkotások. Mind írások, mind rajzok, festmények. A már említett korlátok miatt ez először mindenképpen csak digitális formátumú megjelenést jelent, de ha összegyűlik kellő mennyiségű anyag, akkor teljesen biztos a nyomtatott kiadás.

Sok a terv, sok a feladat. Nem lesz ez túl sok?
De. Ez biztos. Ezért van szükség arra, hogy az olvasók is küldjék el írásaikat, elemzéseiket, interjúikat. Ha a Nagy Öregek is úgy akarják, decemberben már jelentkezünk podcast adással, de természetesen ez is nyitott, bárki jelentkezhet, ha részt szeretne venni a felvételben, vagy van egy jó ötlete a műsorhoz. A Facebook oldalra hamarosan kikerül a felhívás, amiben szerkesztőket toborzok, vagy mondhatni rovatvezetőket.

Végszó?
Bár közhely (szeretem a közhelyeket), hiszek a közösségben és az abban rejlő erőben, ezért mindenkit buzdítok arra, hogy küldje el alkotásait. A magyar Lovecraft-szubkultúra követői kis közösséget alkotnak, mindenkinek érdeke, hogy minél több alkotás szülessen, és ezeket az alkotásokat csak jobbá teheti a közösség az építő kritikájával.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához